Arkib untuk April, 2012

Tagline

Posted in Nostalgia, SíPúT on 30 April 2012 by Najwa Aiman

Nilai Lirik Lagu?

Posted in Hiburan, SíPúT, Uncategorized on 28 April 2012 by Najwa Aiman

Pernah ada orang popular approach aku untuk tulis lirik untuk satu lagu yang baru diciptanya. Alamak! Lirik lagu? Kena ada cerita kan dalam lirik tu? Ya ke? Mendengar iramanya secara kasar, aku tahu cerita lagu tu mesti heavy. Tak boleh sekadar cinta-cinta ringan, apatah lagi cinta ringan-ringan. Hmmm… But then again, identify your capabilities. Mahu ambil risiko ni? Well… kalau risikonya aku sorang tanggung, fine. Tapi kalau ada orang lain pun terpaksa tanggung risiko akibat perbuatan aku… Adoi laaa… Maka aku terpaksa decline dengan sopan santun lagi penuh budi bahasa yang lemak manja ayu gitu… May be next time.

Tapi betul kan lirik yang bagus mesti ada cerita? Mesti ada makna? Especially kalau tepat sasarannya pada kisah hidup sebahagian pendengar? Entahlah… Yang aku tahu, memang ada beberapa lagu dulu dan terkini yang bila aku dengar, aku dapat tangkap cerita di dalamnya. Iramanya pun best di telinga aku. Telinga akulah! Telinga kau orang, kau orang sendiri koreklah dan decide le… Kan? Kan?

Dan antara lagu-lagu yang aku minat tu memang aku jadikan sumber inspirasi. Sebahagiannya untuk menulis. Sebahagiannya sekadar menikmati iramanya. Sebahagiannya sekadar menghayati ceritanya. Tapi sebahagiannya yang aku sampai buat koleksi istimewa ialah bila cerita dan iramanya terkandung signifikan erti penuh makna (ni contoh ayat yang sungguh tak ekonomi… ekekekeke…) Setiap lagu tu ada cerita. Dan setiap cerita ada sentuhan di hati dan diri. Dan setiap sentuhan tu boleh sama ada menyemai harapan, membaja impian hingga menitiskan air mata bila tak kesampaian…

Aku tabik hormat spring melantun-lantun kepada karyawan yang mencipta irama dan lirik lagu-lagu yang penuh signifikan erti penuh makna yang bisa menyentuh naluri dan diri ni—

Yup… mesti buat koleksi. Mesti jadi signifikasi kisah hidup alam nyata dan bukan sekadar mimpi dan fantasi. Mesti jadi sebuah legenda hikayat mengejar cinta dan bahagia. Hanya Tuhan yang tahu dan akan menentukan kesudahannya…

Rindu nak makan menu yang macam siput kat Delicious Bangsar…

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2012 PWTC

Posted in Bahasa, Iklan, Novel on 28 April 2012 by Najwa Aiman

Hari/Jam

10.00am-4.00pm

4.00pm-9.00 pm

27 April 2012 (Jumaat)

Haslinda Ismail

28 April 2012 (Sabtu)

Haslinda Ismail

Najwa Aiman

29 April 2012 (Ahad)

Najwa Aiman

Haslinda Ismail

1 Mei 2012 (Selasa)

Najwa Aiman

Zuraidah Othman

5 Mei 2012 (Sabtu)

Najwa Aiman

Zuraidah Othman

6 Mei 2012 (Ahad)

Haslinda Ismail

Zuraidah Othman

Goodnite…

Posted in Puisi, SíPúT on 26 April 2012 by Najwa Aiman


Manis Selamanya…

Posted in Puisi, SíPúT on 24 April 2012 by Najwa Aiman


Sudah Sekian Lama Duhai Sahabat

Posted in Nostalgia, Puisi on 22 April 2012 by Najwa Aiman


Kertas Tisu

Posted in SíPúT on 22 April 2012 by Najwa Aiman

“Honesty is the best policy” orang kata. “Berkatalah yang benar walaupun pahit,” orang kata. “Tell the truth, the whole truth,” orang kata. Apa pasal banyak bebenor orang kata benda-benda macam ni? Agak aku sebab untuk memudahkan orang lain dan diri sendiri juga. Agak akulah…

Anyways, kalau rambutan tu di dalam laman orang, jangan diambil melainkan setelah dapat izin tuannya. Tapi kalau tuannya memang nak tebang pokok tu, lainlah ceritanya. Kalau tahu memang tuannya nak tebang, silakan. Tapi kalau tak tahu, eloklah bertanya tuannya. Ambil tanpa bertanya ni penyangak tau.

Dan tisu ialah teman setia sesiapa saja. Teman? Hmmm… Hanya bila perlu. Tatkala lubang hidung sungguh amat tak selesa sendat dipenuhi hingus hijau biru coklat yang sentiasa mengalir meleleh-leleh menghodohkan wajah. Lantas sekotak tisu diletak di sisi. Hembuslah hingus tu sesuka hati. Sang tisu akan menerima pasrah. Dia rela. Tak melawan pun. Dan sesudah seluruh tubuhnya lunyai dimamah hingus, campakkan saja. Dalam keadaan tak berhingus letak je kotak tisu tu kat mana-mana sampai berhabuk. Tak perlu pandang pun…

Kau Manis Sangat Hari Ni

Posted in Puisi, SíPúT on 21 April 2012 by Najwa Aiman


Keempat-Empatnya Semua

Posted in Famili, Perubatan on 15 April 2012 by Najwa Aiman

Dan Aiman Haziq pun sama ikut jejak langkah alongnya Aiman Zulkifli, kakaknya Aimy Najwa dan abangnya Aiman Azizy. Haziq pun duduk hospital juga… Lung infection kata doktor. Microplasma test positive. Maka sejak Khamis 12 April 2012, masuklah dia ke ward paeds di SDMC tu.

Kena telanjang ek Ajiq... Kena buat sponging sebab demam dah panas sangat malam tu... Tak gamak aku tengok...

Hari pertama masuk wad excited ek...? Seronok ek...? Rasa macam stay kat hotel ek...? Tangan kena cucuk drip pun tak kisah ek? Tangan kanan pula tu... Macam mana nak buat homework kat dalam wad? Kalau kidal macam Ummi boleh le juga kan?

Amboi amboi... Macam tak sakit je... Dirawat oleh misi-misi yang lemah lembut pula tu... Mmmm... Syurga ek...?

Setiap empat jam kena "lei-bu-lai-zer". Aharks...! 'nebulizer' la Ajiq... Asal activate je nebulizer tu, dan-dan pejam mata, baring tersandar relaks, tak bergerak dah sampailah selesai.

Kesejukan ek Ajiq...? Sian dia... Comel banget macam Ayahanda dia... Mmmm... Uhuk! Mana Nurse Veron ni...? Ajiq dah tidur ni...

It's time to leave, Ajiq. Check out. Discharge. Continue medication kat rumah. Lama sangat kat hospital pun boring gak der kalau lu jenis belum mummaiz dan belum baligh tau...

Dan siang tadi barulah Haziq discharge. Empat hari dalam wad dijaga oleh Permaisuri yang sentiasa setia menemani dan menjaga Puteranya. Terima kasih kepada Permaisuri beta yang sentiasa sanggup berkorban apa saja demi Putera Puterinya. Kanda cuma jaga satu hari je Sabtu hari tu kan? Mujur Permaisuri memang memerintah salah satu wilayah berdekatan. Dan mujur berhampiran hujung minggu.

Penghargaan yang tak terhingga kepada Dr. Lee Eng Lam, pakar kanak-kanak yang memang semua orang kata beliau mempunyai magic touch. Memang sungguh bagai dikata. Terima kasih Doc. Dan kepada staf paeds ward A di SDMC yang gigih dan dedikasi serta amat profesional. Juga kepada staf housekeping dan F&B (tak apa der sebab wa tau chef terpaksa ikut spesifikasi menu untuk ward patient). Budi kalian amat tidak ternilai harganya. Terima kasih semua! Terima kasih sekali lagi yang amat tak terhingga untuk Dr. Lee Eng Lam!

To Live is to Change

Posted in Bodoh, Sosial on 8 April 2012 by Najwa Aiman

My friends know that I like to change jobs and I confess that it is true. Some of my friends and colleagues and most probably my staff too also know that I am kind of uncomfortable with routines and this is what that always made me muddling with well established things or methods which to most people are already proven to be successful and require no more changes.

I confess that I mess things up sometimes because I like to meddle with them but I never leave those mess unrepaired. Nothing is perfect and therefore everything can be improved no matter how well it has worked all the while. That probably explains why I really despise those who are complacent with what they have been doing for many years and have inexplicable fear to make changes.

Living is when there are changes. Even the dead change. So when I feel that I am fighting a losing battle for change against those who resist it, I opt to withdraw. Is that giving up? A friend of mine used to tell me so. But I have never found a reasonable ground to agree with her. Changes are for the benefits of everyone, particularly those who are affected directly thereby. So if they don’t want the change, I have no business to force them so.

I strongly agree that we don’t simply change things for the sake of change. We don’t. But that doesn’t mean we should not continuously evaluate everything around us including ourselves to determine what change is necessary so as to improve whatever it is that needs improvements. And yes, I am a strong believer that everything can and should be improved continuously.

We cannot be comfortable with what we currently have. It makes us weak. I don’t like to change attitude. It’s too personal. It’s up to individuals to change, to be changed, or to be the change. As for me, I would really love to be the change. But I am only human. I can merely try to be. When I couldn’t here, I try it elsewhere.