Arkib untuk April, 2012

Tagline

Posted in Nostalgia, SíPúT on 30 April 2012 by Najwa Aiman

Nilai Lirik Lagu?

Posted in Hiburan, SíPúT, Uncategorized on 28 April 2012 by Najwa Aiman

Pernah ada orang popular approach aku untuk tulis lirik untuk satu lagu yang baru diciptanya. Alamak! Lirik lagu? Kena ada cerita kan dalam lirik tu? Ya ke? Mendengar iramanya secara kasar, aku tahu cerita lagu tu mesti heavy. Tak boleh sekadar cinta-cinta ringan, apatah lagi cinta ringan-ringan. Hmmm… But then again, identify your capabilities. Mahu ambil risiko ni? Well… kalau risikonya aku sorang tanggung, fine. Tapi kalau ada orang lain pun terpaksa tanggung risiko akibat perbuatan aku… Adoi laaa… Maka aku terpaksa decline dengan sopan santun lagi penuh budi bahasa yang lemak manja ayu gitu… May be next time.

Tapi betul kan lirik yang bagus mesti ada cerita? Mesti ada makna? Especially kalau tepat sasarannya pada kisah hidup sebahagian pendengar? Entahlah… Yang aku tahu, memang ada beberapa lagu dulu dan terkini yang bila aku dengar, aku dapat tangkap cerita di dalamnya. Iramanya pun best di telinga aku. Telinga akulah! Telinga kau orang, kau orang sendiri koreklah dan decide le… Kan? Kan?

Dan antara lagu-lagu yang aku minat tu memang aku jadikan sumber inspirasi. Sebahagiannya untuk menulis. Sebahagiannya sekadar menikmati iramanya. Sebahagiannya sekadar menghayati ceritanya. Tapi sebahagiannya yang aku sampai buat koleksi istimewa ialah bila cerita dan iramanya terkandung signifikan erti penuh makna (ni contoh ayat yang sungguh tak ekonomi… ekekekeke…) Setiap lagu tu ada cerita. Dan setiap cerita ada sentuhan di hati dan diri. Dan setiap sentuhan tu boleh sama ada menyemai harapan, membaja impian hingga menitiskan air mata bila tak kesampaian…

Aku tabik hormat spring melantun-lantun kepada karyawan yang mencipta irama dan lirik lagu-lagu yang penuh signifikan erti penuh makna yang bisa menyentuh naluri dan diri ni—

Yup… mesti buat koleksi. Mesti jadi signifikasi kisah hidup alam nyata dan bukan sekadar mimpi dan fantasi. Mesti jadi sebuah legenda hikayat mengejar cinta dan bahagia. Hanya Tuhan yang tahu dan akan menentukan kesudahannya…

Rindu nak makan menu yang macam siput kat Delicious Bangsar…

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2012 PWTC

Posted in Bahasa, Iklan, Novel on 28 April 2012 by Najwa Aiman

Hari/Jam

10.00am-4.00pm

4.00pm-9.00 pm

27 April 2012 (Jumaat)

Haslinda Ismail

28 April 2012 (Sabtu)

Haslinda Ismail

Najwa Aiman

29 April 2012 (Ahad)

Najwa Aiman

Haslinda Ismail

1 Mei 2012 (Selasa)

Najwa Aiman

Zuraidah Othman

5 Mei 2012 (Sabtu)

Najwa Aiman

Zuraidah Othman

6 Mei 2012 (Ahad)

Haslinda Ismail

Zuraidah Othman

Goodnite…

Posted in Puisi, SíPúT on 26 April 2012 by Najwa Aiman


Manis Selamanya…

Posted in Puisi, SíPúT on 24 April 2012 by Najwa Aiman


Sudah Sekian Lama Duhai Sahabat

Posted in Nostalgia, Puisi on 22 April 2012 by Najwa Aiman


Kertas Tisu

Posted in SíPúT on 22 April 2012 by Najwa Aiman

“Honesty is the best policy” orang kata. “Berkatalah yang benar walaupun pahit,” orang kata. “Tell the truth, the whole truth,” orang kata. Apa pasal banyak bebenor orang kata benda-benda macam ni? Agak aku sebab untuk memudahkan orang lain dan diri sendiri juga. Agak akulah…

Anyways, kalau rambutan tu di dalam laman orang, jangan diambil melainkan setelah dapat izin tuannya. Tapi kalau tuannya memang nak tebang pokok tu, lainlah ceritanya. Kalau tahu memang tuannya nak tebang, silakan. Tapi kalau tak tahu, eloklah bertanya tuannya. Ambil tanpa bertanya ni penyangak tau.

Dan tisu ialah teman setia sesiapa saja. Teman? Hmmm… Hanya bila perlu. Tatkala lubang hidung sungguh amat tak selesa sendat dipenuhi hingus hijau biru coklat yang sentiasa mengalir meleleh-leleh menghodohkan wajah. Lantas sekotak tisu diletak di sisi. Hembuslah hingus tu sesuka hati. Sang tisu akan menerima pasrah. Dia rela. Tak melawan pun. Dan sesudah seluruh tubuhnya lunyai dimamah hingus, campakkan saja. Dalam keadaan tak berhingus letak je kotak tisu tu kat mana-mana sampai berhabuk. Tak perlu pandang pun…