Arkib untuk Jun, 2012

BB Yang Bukan BlackBerry

Posted in Feminin, Nostalgia, Semasa on 27 Jun 2012 by Najwa Aiman

Dah lama tak baca paper… eheks… Bengong kan aku? Anyways, terbaca ni tadi—

BB Plaza diroboh awal tahun depan
Oleh Maiamalina Mohamed Amin

KUALA LUMPUR: Kawasan Bukit Bintang, di sini bakal kehilangan satu tarikan apabila Bukit Bintang Plaza (BB Plaza) yang berusia lebih 30 tahun dan menjadi antara pilihan pengunjung ibu kota, diruntuhkan bagi memberi laluan kepada projek Myrapid Transit (MRT).

Difahamkan, kerja meruntuh pusat beli-belah milik Uda Holdings Bhd (Uda) itu akan dijalankan awal tahun depan seperti dirancang, namun peniaga yang menyewa di situ sudah diarah mengosongkan bangunan menjelang Disember ini… (baca habis)

Ada sesiapa yang masih ada nostalgia kat BB Plaza ni? Zaman dating ke? Ekekekeke… Selera aku suka yang macam Chinese girl. So dulu aku tak boleh dating kat BB Plaza. Fokus lari. Nanti kena piat telinga. Adoi… Dan yes, kat atas tu Grace Park. Nampak first dalam Battlestar Galactica. Now dia dalam Hawaii Five-O versi baru. Oh yes… aku suke! And yes… Linda On pun aku suke! Hehehehehe… Errr… Hmmm… Ada something in common… Hmmm…

Eh…? Aku nak cerita pasal apa tadi ni sebenarnya ek…? Adoi laaa… Haaa… nah telinga… piatlah… piatlah… Oya… Sekarang aku ada BB. BlackBerry…

Lelaki Lemah Ke…?

Posted in Feminin, Idea, Maskulin, SíPúT on 27 Jun 2012 by Najwa Aiman

Nasi lemak, ayam goreng berempah, keledek goreng, air kelapa muda. For lunch. Tak seberapa, tapi insyaAllah mengenyangkan. Siapa nak makan ni?

Aku fikir bagi lelaki menyayangi lebih mudah daripada disayangi. Fikir aku je laaa… Maka bila seorang lelaki tahu bahawa dia disayangi, maka apa pun orang yang menyayangi dia buat — endah tak endah, marah, merajuk, bla bla bla… lelaki pasrah. Menunggu masa untuk memujuk.

Sampai suatu ketika lelaki dikejutkan dengan hakikat yang dilihat dari tingkah laku dan perbuatan — oh… ya ke…? Hancur berkecai hati lelaki yang waja bak konkrit lebuh raya utara selatan. Rata-rata lelaki ‘merasai’ yang dirinya disayangi dan dicintai melalui layanan dan tingkah laku yang diberikan kepadanya. Dan kalau lelaki merasakan yang dirinya tak kelihatan, tak wujud, atau kalau wujud pun sama je taraf macam lelaki lain kalau pun tak lebih hina daripada lelaki lain, atau macam sampah tepi loji…

Hati lelaki juga boleh hancur berkecai. Kerana lelaki juga manusia biasa yang ada perasaan, impian dan harapan…

Cungap Nak Kejar

Posted in Ekonomi, Santap, Sosial on 23 Jun 2012 by Najwa Aiman

Breakfast dengan Geng KeBOR dan tetamu kehormat KeBOR. Orang kata breakfast is the most important meal of the day. Ya ke? Yalah tu kut… Dia orang kan pakar. Anyways, brunch is better for me. Ekonomi. Lagipun makan tak banyak. Dan sekarang ni dok terfikir dah pasal Ramadan yang nak menjelang. Banyak outstation duty kena buat dalam tiga minggu pertama Julai ni sebelum Ramadan menjelang. Nak kejar untuk settle semua yang tergendala dulu. Memang tercungap-cungap lagi lagilah nampaknya bulan Julai ni — nafas dan poket… Planning has to start from now…

Dan azam tahun ni — tak ada lagi iftar kat hotel for whatever reason! Gila ke haper? Bodoh punya kerja nak bayar sampai RM70 hengget untuk sekali makan dalam bulan Ramadan. Sedangkan kalau hari-hari biasa breakfast + lunch + dinner pun tak sampai RM30 hengget!

There are some excitement in my outstation duty kali ni. May be sebab this time, it’s about wanting to see the success of something new and big. Don’t screw this one up Dzam! It’s a matter of your life and death!

Home Sweet Honeydew Home

Posted in Famili, Santap, SíPúT on 23 Jun 2012 by Najwa Aiman

Honeydew kalau menepati cita rasa memang lazat! Cukup masak, harum, lembut dan manis banget. Tapi nak cari yang menepati cita rasa macam tu memang susah. Biasanya keras dan tak cukup manis, kan? Sama macam kiwi. Buahlah, bukan burung! Yang kuning, bukan hijau, sebab yang kuning tu lembut dan manis! Pun jarang dapat sebab mahal. Tapi aku suka… Camne…?

Malam tadi potong kiwi sebiji, honeydew seulas (betul ke penjodoh bilangan ni?), dan epal sebiji. Tak pernah makan honeydew cicah sambal ke, belacan ke, kicap ke, haper ke. Just plain honeydew. Apatah lagi kiwi. Tapi epal memang biasa letak garam Aji-Shio atau serbuk asam. Tapi malam tadi epal dan honeydew ditabur asam. Cute Snail shows the way… and I will always try it. It was delicious! Yummy…! Lazat rupa-rupanya makan honeydew letak serbuk asam ni… Adoi laaa… Kenapa tak tahu dari dulu? Semua terlambatlah dalam hidup ni… Serba terlambat… Adoi laaa…

Dan baru tadi Permaisuri buat kek oren dia yang famous tu! Yummy lagi! Dan menu tambahan ialah popia inti karipap berperisa ubi kentang… Perghhh…! Lazat! Dan malam ni aku tak perlu dinner. Yes! Malam ni ada movie best tak kat TV? Atau tengok bola je…? Cari siput letak sebelah kusyen dan layan bola kut malam ni…

Boys Will Be Boys

Posted in Bebel, Gomen, Nostalgia, Politik, Quips on 23 Jun 2012 by Najwa Aiman

Hari tu ada majlis berikrar dengan SPRM. Segerombolan puak pengurusan dikerah paksarela untuk ke lokasi penggambaran bagi memeriahkan acara berikrar tu. Maka berbondong-bondonglah kita orang. Dan arahan dah dikeluarkan — semua mesti pakai baju korporat (kemeja ala drebar teksi berlengan pendek) dan tali leher korporat (warna hijau bunga-bunga batik). Nasib baik tak ada yang pakai seluar warna hijau hari tu.

Yup… rasa macam muda baru baligh semula in that outfit. Kami dah menunggu dalam dewan. Duduk lepak-lepak sembang-sembang. Bila MC announce VIP tiba, masing-masing bangun berdiri. Macam semua murid-murid berdiri bila guru-guru dan guru besar masuk dewan masa perhimpunan. Dan majlis dimulakan dengan menyanyi lagu Negaraku. Lepas tu doa. Lepas tu ucapan. Dan lepas tu ikrar beramai-ramai, diketuai oleh CEO kat depan selaku head prefect. Memang dia head prefect pun masa sekolah dulu.

Dan hari tu semua yang dah berserabai atas bawah, berbini-bini, bersuami, beranak-pinak dan bercucu-cicit ni kembali muda macam zaman sekolah dulu.

Dan yes… gambar atas tu… the tie really blends well with the chair… And no… bukan pesimistik, tapi realistik. Dan secara realistik, the pledge does not carry any legal authority, does it…?

Buat Apa Jadi Tu…?

Posted in Famili, Feminin, Santap, SíPúT on 17 Jun 2012 by Najwa Aiman

Biasa tak dengan situasi ni — bila anak seorang loyar kata dia nak jadi loyar, maka bapa dia akan kata “Isy…! Buat apa nak jadi loyar. Tak best…” Anak seorang pekerja pengangkutan yang nak kerja dalam industri pengangkutan pun bapanya akan kata “Tak lumayan kerja tu. Penat je dapat. Kerja lainlah…”

Ada tak situasi bila seorang anak kata dia nak jadi bapa, atau jadi bapa yang baik, maka bapanya pula reply “Isy…! Buat apa jadi bapa… Jadi maklah…”

Anyways, best ke jadi bapa? Nak jadi bapa yang sah kena jadi suami yang sah, kan? Kan? Unless kalau nak jadi bapa kucinglah, kan? Kan? Maka bapa diraikan hari tu. In my case, serentak dengan Ayahanda. Dan aku dapat hadiah i-Pad… Mmmm… Sehari je bertahan i-Pad tu. Next day dahh tinggal suku. Selebihnya langsai jadi taik kut? Entah…

Nice celebration. Donut… yup… Memang favourite aku. And those strawberry pies… Yup! My favourite gak! Dapatlah kenyang… Burrrppp… Alhamdulillaah… Lagi? Well… Dapat tu je la kut…? Bangun pagi ni disambut dengan irama yang… well… Mana dia lembaran kesal dan sesal? Nak tambah entri yang telah diulang berjuta kali sekian lama.

Tapi rasa macam kat sini pun best. Pernah sekali ke sini hari tu. Lepak layan diri dan emosi. Nasib baik tengah tak ada duit je ni… Papa kedana… Dan kalau aku kembali fikir, kadang-kadang aku terima gak hakikat bahawasanya dia orang ni semua sama je. Spesis berangin. Kejap bertiup kencang, kejap sepoi bahasa, kejap tak bertiup langsung, dan kejap ribut taufan. Sama je… Maka apalah gunanya kan…? Sesetengah orang tak tahu apa yang orang lain perlu dan mahu, dan beri apa yang tak dipandang pun…

Selagi Bernyawa… Falsafah Failsampah…

Posted in SíPúT on 11 Jun 2012 by Najwa Aiman

Sendirian melayan Hezelnut coffee kegemaran malam ni. Betebiat ke haper aku? Tak apa… Cuba nak jadi filusuf. Memikirkan satu demi satu yang pergi. Terlupa satu demi satu yang datang. Eh kejap… kejap… Apa aja yang datang? Okeylah… sebenarnya memikirkan satu demi satu yang pergi. Boleh jadi filusuf ke? Socrates kata “By all means, marry. If you get a good wife, you’ll become happy; if you get a bad one, you’ll become a philosopher.” Apalah punya wits… aharks…! But then again, Helen Rowland, ofkoz, seorang wanita, kata “When a girl marries she exchanges the attentions of many men for the inattention of one.” Ahah…! Take that!

Dan kita tak terasa kehilangan melainkan yang hilang tu sangat berharga. Misalnya, anggota badan. Tangan, kaki, kemaluan, kepala, hati… Kalau yang hilang tu setakat butang sebutir kat t-shirt free sempena hari sukan kompeni, buat tak peduli aje pun. Dan kehilangan yang sesuatu yang berharga tu bukan semestinya hilang lesap ghaib tak nampak. Tak… Kadang-kadang masih nampak tapi hilang… Aik…? Achaner tu Johan?

Anyways… Siapa kata kehidupan ni mudah? Teori bolehlah, macam sesetengah (bukan semua okey!) pensyarah di universiti. Melenting marah bila student tak dapat jawab apa yang bagi dia soalan mudah. Betul der… soalannya memang mudah. Yang susah tu jawapannya, bodoh… Haprak betul… Dan ya! Kehidupan ni bukannya mudah…

T E T A P I

Okey… Hezelnut coffee kegemaran pun dah habis ni… Patutlah makin papa kedana aku dibuatnya… Falsafah tak dapat gak… Failsampah ada laaa… Nak balik ke atau nak ke bukit? Cari hantu belaan puncak bukit? Apa kau sudah gila wahai mangkuk tandas? Tadahlah tahi itu, sebab ia jauh lebih baik daripada kau menjadi hantu. Okeylah… okeylah… Esok aku kembali menadah tahi. Tahi pun akan kembali ke pejabat esok. Dan nasib aku pun terus menerus bergelumang tahi… Banyaknya najis dalam kehidupan dunia ni… Bilalah ajal nak tiba… Ajal orang lainlah! Aku pun orang juga!