Masih Raya… Dan Merdeka Raya

Bazaar Ramadan terbesar kat SP, katanya. Sempatlah gak pergi dan membeli on the last day of Ramadan tahun ni.

Raya tahun ni memang memenatkan. Perjalanan dari KL ke SP bermula dari jam 11:30 PM dan tiba jam 5:00 AM. Non-stop tau! Direct flight! Kalau aku naik pesawat terbang dah boleh sampai mana tu ek? Dubai? Nak stop macam mana… setiap R&R dan hentian yang aku nampak kenderaan beratur sampai ekornya mencecah hiway la weh! Nasib baik Permaisuri, Putera dan Puteri dalam bas persendirian aku semua dok terlena masa tu. So tak ada masalah nak berhenti untuk kencing atau berak. Lapar? Aku dah beli 4 tin potato snack berbagai perisa. Hah… makanlah…! Dan tu hari Jumaat tau, dua hari sebelum raya.

Kat kampung dulu-dulu sumber air ialah telaga. Semua kat situ – membasuh, mandi. Bila last kau orang mandi kat bilik air camni?

Di kampung tahun ni journey agak jauh. Hari raya pertama sampai ketiga memang beraya sakan. Rumah Kak Mah, rumah Kak Ani, rumah Kak Yati. Tu dalam SP je. Raya ketiga kita luar daerah sikit. Dari SP, ke Yan, ke Merbok, Gurun, lepas tu turun ke Kepala Batas (Penang tau, bukan Aloq Setaq), naik ke SP balik. Tu dia…! Dan bilangan rumah yang kami kunjung? Entah… lost count.

Jangan lupa kepada yang dah pergi dulu daripada kita. Adinda bongsu Permaisuri yang pulang ke rahmat Allah terlebih dulu. Al-Fatihah buat Allahyarhamah Che Da…

Dan peraknya lah hai aku dan Putera Puteri sekelian… Maklumlah… Tengok bendang pun kagum. Tengok orang kacau dodol pun kagum gak! Adoi laaa… Permaisuri je yang steady tak heran. Dalam hati dia tak tahu la tapi kat luar memang muka tak heranlah tengok tu semua. Siap boleh buat ulasan dan lapran proses dari menyemai sampai ke menuai padi lagi! Ditokok-tambah oleh Mama Mil (mama-in-law)… Amboi… Pengalaman depa semua ni patut masuk dalam log book untuk rujukan anak-anak generasi masa depan.

Bebudak gak yang seronok beraya, kan? Kan? Aku tumpang je…

Dan kat kampung-kampung ginilah baru kenal pokok dan buah mahkota dewa, pokok mata kucing, pokok tu pokok ni… Tu belum masuk jenis kuih-muih dan makanan kampung dan tradisi lagi tu. Design rumah pula? Ooo… bawah rumah sudah ditambok dinding dan dapat additional hall dan bilik. Tak sempat nak dokumentasikan sebab mulut dan perut sibuk. Tangan dan gigi apatah lagi sibuknya…

Dan hari ni kita sambut merdeka yang ke 55 tahun… Jom tonton TV!

4 Respons to “Masih Raya… Dan Merdeka Raya”

  1. Nampak gaya tahun ini beraya U sekeluarga memang berbeza sungguh. Baguih.. inilah masa nak menunjuk kat anak-anak dari mana beras yang depa makan. Bukan senang nak dapat peluang segini, Bro..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: