Cerai Pun Elok

Betul ke perceraian tak bagus untuk anak-anak? Selama ni pun memang semua orang anggap macam tu kan? Bila bercerita pasal cerai-berai pun siap bagi contoh real life lagi…

Tapi sorang sahabat lama pernah beri satu point yang sangat menginsafkan — ada ketikanya perceraian jauh lebih bagus untuk anak-anak, katanya. Jauh lebih molek mak bapak tu bercerai daripada terus tinggal sebumbung dan bertekan sampai terkehel lidah dan leher depan anak-anak. Tak harmoni jadinya. Dan anak-anak yang membesar dalam suasana sedemikian jauh lebih buruk natijahnya daripada anak-anak yang mak bapaknya tak tinggal sebumbung lagi.

Renung-renungkan dan… selamat mengamalkan rumahtangga yang harmoni. Ketahuilah bahawa… pada pendapat aku yang tak cerdik ni (bak kata Siput)… tak kiralah sama ada bercerai tu elok untuk anak-anak mahupun tidak, sesungguhnya terus hidup bersama tanpa bercerai dalam kasih sayang dengan suasana yang harmoni itu adalah yang paling terbaik teramat sangat untuk anak-anak dan mak bapak tu sendiri… Kan? Kan? Bukan ke? Ke…?

3 Respons to “Cerai Pun Elok”

  1. sesungguhnya melihat anak membeso depan mata best..

    dah beso panjang menyusahkan orang tua tak best..

    alangkah best kalu anak isteri laki bini hidup bahagia dan diberkati tuhan hingga ke akhir hayat..aminn

    *** pintu maksiat berada dimana mana.. isk..isk…(sambil tutup redtube)

  2. pasal tu la gua teringin nak himpit himpit kelambu balik… ” duit tak cukup tapi hati mau kawen”

    gua kalu bukak tengok latest news je mcm ekonomi, politik dan isu isu semasa…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: