Arkib untuk Januari, 2013

Nah Tanda-Tandanya!

Posted in SíPúT on 30 Januari 2013 by Najwa Aiman

Jelas. Nyata. Tak perlu bertanya mahupun bersuluh. Dan tak haruslah memilih untuk terus jadi bodoh lagi diperbodohkan…

Pantai Emas Morib

Posted in Famili, Sosial on 29 Januari 2013 by Najwa Aiman

Spending time dengan ahlil baiti Ahad sampai Isnin hari tu sebab cuti Thaipusam. Gold Coast… Morib je… Bukan Australia. Banyaklah duit aku nak bawa pergi Gold Coast Australia… Eheks…!

On the way pergi, singgah R&R Dengkil untuk breakfast. Hmmm… Azizy suka erk… Teruja erk… Kenapa gigi depan ikut style Ayahanda…? Wawa kenapa serius sangat ni?

As usual, Haziq memang tak boleh duduk diam. Tu sebenarnya tengah dok berlari ulang-alik dari kaunter reception ke pintu berulang-ulang… Kami sampai awal sangat. Jam 11:00 AM. Waktu check in yang dibenarkan jam 3:00 PM. Pastu jam 3:00 PM bila nak masuk bilik, bilik belum siap kemas lagi… Aduhai… Perut Putera Puteri aku dah lapar ni weh! Hmmm…

Dan patung ni sambut aku dengan ciuman di pipi.. Dan nope! Sorry erk… Aku bukan gay woi!

Siang tadi main air sakan macam tak pernah mandi… Sekarang time orang lain dinner Haziq terlelap sambil duduk… Berat nak dukung tu… Perut baru lepas isi pula tu… Adoi laaa…

Apa tu…? Ada disko erk…? Ehem! “Errr… Duhai Permaisuri, malam ni kanda nak pergi mancing dengan kengkawan. Dinda tak boleh ikut tau. Laut kat sini banyak hantu air jantan yang suka orang perempuan tau!” Uhuk…! Huhuhuhuhu…

Ooo… The Pier Gold Coast. Ada live band. Atas laut. Dan tempat dining agak… Mmmm… romantis… Tapi… Bucuk laaa… Bau apa ni? Macam bau taik je. Bau laut ke? Adoi laaa… Tak stim. Tak stim. Errr… tu di kejauhan macam paha je tu.. Mmmm…

Semalam dok fikir nak ke laut. Tapi sebab malam tadi kat The Pier terbau lautnya gitu, maka tengok dari jauh je laaa… Patutlah tak ada orang celup badan dalam laut kat sini… Isy isy isy…

Maka sebab tu eloklah menghabiskan masa kat pool aje. Bukan yang ni. Ni untuk bebudak dan yang belum baligh bolehlah. Pool satu lagi. Taklah dalam sangat tapi memang untuk dewasa laaa… Ada ramai amoy pakai bikini…

Ala-ala vintage. Tapi bukan real. Tak. Aku tak naik pun. Ambil gambar je. Nak ke mana sangat pun kat sini.

So macam mana percutian ni? Well… considering aku berendam dalam swimming pool taman temanya on average tiga jam setiap satu session bagi dua session, dan kehangusan warna kulit aku yang memang dah rentung ni, maka bolehlah dikatakan sangat-sangat penat.

Tempat makan? Aduhai jauhnya tempat ni dari tamadun orang-orang marhain seperti aku kalau nak makanan yang di dalam kemampuan. Satu hal pula nak keluar pergi cari makan kalau kat sini. Nak makan kat hotel tu? Lebih baik aku pergi Gold Coast Australia. Tapi I give this – makanan kat restoran tepi laut open air berbumbung hotel tu nama The Venue agak boleh tahan. Sedap gak.

Dan kenapa dipanggil Gold Coast? Weh!!! Tu kena tanya whoever taukeh yang buat tempat ni laaa… Walaupun pantainya bau taik… But then again, probably they don’t call it Gold Coast for nothing. Pantai Emas. Sebab selain emas, ada benda lain gak yang tak sekeras emas tapi lembik-lembik dan berwarna ala-ala kuning-kuning gak… Adakah…?

Adakah aku happy dalam percutian ni? Not really. Kalau happy rasa-rasanya entry aku ni lain sikit bunyinya kut…? Erk…? Will I come here again? Hmmm… Hmmm… Thinking ni… Hmmm… Still thinking… Hmmm… Hmmm…

Kenyataan Terindah

Posted in Puisi, SíPúT on 22 Januari 2013 by Najwa Aiman


Wise…

Posted in SíPúT on 19 Januari 2013 by Najwa Aiman

Tok nenek kata kalau hidung tak mancung, janganlah pipi tersorong-sorong. Harga dan maruah diri jadi taruhan dan mungkin tergadai nanti. Aku pun dah bagai ayam diasak malam. Ini pun bukan lagi bak buah kepayang yang pahit nak ditelan tapi sayang nak diluah. Sebenarnya pun selama ni siar bakar berpuntung suluh. Aku yang pejam mata tak mahu lihat apinya. Ke mana tumpah hujan dari bumbungan, kalau tidak ke cucuran atap.

Dan setiap sesuatu tu sudah tertulis. Andai ada, takkan ke mana. Kalau tak ada, takkan jadi nyata biar mati sebab sedaya upaya berusaha sampai menggadai nyawa. Bukanlah langsung tak berguna tapi setidak-tidaknya taklah mati dalam kesal sesal tertanya-tanya. Ke mana gunung disesar, hilang kabus tampaklah juga.

Sudah sampai sini. Masanya telah tiba. Berundur tak bermakna perasaan terkubur sebagaimana harapan punah bak serpih kaca yang berderai ke lantai. Selagi bernyawa insyaAllah demi Tuhan ia tetap di situ, jauh di sudut hati. Dan setiap perbuatan selagi bernyawa dan selagi mata belum terpejam akan didorong oleh kasih sayang itu. Tidak akan sanggup dan tergamak melihat orang-orang yang dikasihi dan dicintai sepenuh hati yang ikhlas dan murni melarat dan tak sempurna hidupnya. Maka demi Tuhan kehidupan mereka akan tetap disempurnakan walau diri dibuang ibarat… ibarat… ibarat apa sajalah…

InsyaAllah… bahagia akan menjelma jua untuknya…

Andainya Permaisuri masih bertakhta… Dan singgahsana sudah lengkap bertatah permata yang dihimbau berbunyi, dilihat bersua, tapi masih orang tak percaya.

Rahsia Tu…

Posted in Hiburan, Semasa on 17 Januari 2013 by Najwa Aiman

Terbaca ni dalam Harian Metro—

Kuala Lumpur: “Sikap dia seperti budak belum matang. Saya sendiri tidak faham apa masalahnya sampaikan tidak mahu saya berada di lokasi penggambaran ketika dia ada,” kata pelakon Fauzi Nawawi mengenai kenyataan Rita Rudaini terhadapnya.

Fauzi bersama isteri, Lisdawati dan Rita terbabit sama dalam penggambaran drama terbaru, Kerana Sarah arahan Murali Abdullah yang kini menjalani penggambaran sekitar Lembah Klang.

Fauzi berkata, dia bersikap profesional berdepan situasi itu dan menghormati permintaan Rita kepada pihak produksi yang tidak membenarkan dia berada bersama ketika penggambaran dijalankan.

“Saya tiada masalah dengannya dan boleh bekerja dengan sesiapa saja. Lakonan adalah karier saya, jadi apa jua situasi yang berlaku, saya kena menempuhnya,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Katanya, skrip asal menampilkan mereka bertiga dalam drama itu tetapi ia dipinda atas permintaan Rita. Sebagai pelakon dan suami, dia berharap tiada kejadian tidak diingini berlaku antara Rita dengan isterinya.

Apalah agaknya masalah dia orang tu ya…? Tujuh tahun dah tu… Rahsia ke? Anyways… pernah bergaduh dengan sahabat dulu. Lama dulu. Lama gak tak bertegur sapa. Dalam 27 minit gitu tak bertegur sapa. Tu rekod pergaduan paling lama dengan dia. Semuanya berpunca daripada… errr… Tak boleh cerita… Rahsia!

Tapi apa-apa hal pun, Rita Rudaini memang cun! Ohhh… Tapi sekarang attention lebih fokus kat Anzalna pula… Hmmm… Anzalna okey… Jangan salah eja! Jangan salah sebut! Awek aku tu!

Sampai Masa

Posted in Puisi, SíPúT on 17 Januari 2013 by Najwa Aiman


15 Januari

Posted in Uncategorized on 15 Januari 2013 by Najwa Aiman

Dan pada tanggal (tarikh, bukan buka pakaian) 15 Januari dalam tahun—

1970

Muammar Gaddafi ditabalkan sebagai pemerintah Libya

1973

Presiden Nixon mengisytiharkan gencatan senjata di Vietnam Utara

1991

Bermulalah Ops Desert Storm dan serangan PBB ke atas Kuwait

1992

Slovenia dan Croatia merdeka daripada Yugoslavia

2007

Bekas Ketua Perisikan Iraq, dan bekas Ketua Hakim Mahkamah Revolusi Iraq dihukum gantung sampai mati

2013

Umur aku pendek setahun lagi, dan semakin hampir dengan mati.

Pendapat aku yang tak pandai macam orang lain ni, berdasarkan pengalaman hidup, semakin meningkat usia, semakin perit cubaan dan dugaan yang Tuhan beri. Barangkali kerana Tuhan atas ihsanNya Yang Maha Pengasih kepada hamba-hambaNya mahu membersihkan dosa-dosa yang semakin tebal dan naik berdaki memandangkan tempoh hidup di dunia semakin singkat. Mudah-mudahan hambaNya ini insaf dan bertaubat agar terlepas azab akhirat setelah redho dan pasrah dengan seksa dan derita dunia fana ni. Entahlah…

Anyways… semasa bahagia, aku sendiri tak pernah ingat tarikh lahir aku sehingga orang lain wish. As if macam tak penting je tarikh  lahir ni. Tapi dalam sengsara, aku ingat tarikh lahir aku sebab mengharapkan orang lain wish… Gitu ke…? Dengan orang wish kita birthday boleh buat kita bahagia ke? Well… it’s the thought isn’t it? Kebahagiaan tiba sebab kita tahu adaorang ingat, kasih dan ambil kisah tentang kita, kan? Bukan ke…? Hmmm… Tapi kalau orang tak wish…? Padanlah muka… ekekekekekeke…