Arkib untuk Mac, 2013

Yang Mana Satu…?

Posted in Feminin, SíPúT on 31 Mac 2013 by Najwa Aiman


Pernah ditanya soalan ni oleh seorang sahabat dulu. Dan masih ingat respon yang aku beri.

“Kau serius ke?” aku tanya romeo tu. Terkejut gak sikit aku dibuatnya sebab ni pertama kali dia serius nak memilih.

“Ya, aku nak buat isteri,” dia jawab.

“Apa masalahnya? Ambillah dua-dua.”

“Satu cukuplah!” dia jawab sambil gelak. Tak tahu gelak kenapa. “Tapi tak tahu yang mana satu. Dua-dua aku sayang. Dua-dua sayangkan aku juga.”

Buntu juga aku sekejap. Macam mana? De javu right…? Antara jururawat yang tak pernah jemu bertanya khabar dan kesihatan serta nasihat yang baik-baik belaka setiap hari; setiausaha bos besar yang sentiasa memberi senyum dan sapaan setiap pagi dan petang dan kadang-kadang waktu antara keduanya di samping bertanya khabar diri termasuk putera dan puteri melalui telefon mahupun in person; dan Sang Siput yang, berbeza daripada yang dua-dua tadi, setiap saat berusaha untuk menjarakkan dirinya dan membuang jauh sejauh-jauhnya aku daripada dia, apatah lagi nak menyapa dan bertanya khabar. Maka yang mana satu…?

Aku ingat apa yang aku jawab pada sahabat aku dulu—

“Jangan pilih mana yang lebih baik antara dia orang. Tapi pilih antara dia orang siapa yang akan buat kau dan hidup kau lebih baik.”

Hati

Posted in Puisi, SíPúT on 24 Mac 2013 by Najwa Aiman


Untukmu Cinta Luar Biasa

Posted in Puisi, SíPúT on 10 Mac 2013 by Najwa Aiman


Langkawi… Bukan Kali Ni Je…

Posted in SíPúT, Sosial on 3 Mac 2013 by Najwa Aiman

Yep… Pergi Langkawi hari tu, dan nope… bukan bercuti. Bekerjalah. Dan setelah dua tahun, akhirnya aku dapat rasa semula seronoknya bekerja… damn…! Alhamdulillah… Rupa-rupanya Tuhan nak tunjuk sesuatu. Adoi laaa… Ampuni daku ya Allah…

Anyways, kena tulis macam biasa nanti orang kata aku masuk parti Pas pula walaupun aku memang bukan ahli mana-mana parti politik mahupun parti Tupperware. Tapi kalau party maksiat tu aku jadi ahli associate la ek… Aiyaaarrrkkksss…

Sebenarnya mana perginya anak watan Langkawi ni semua erk? Aku duduk kat Bay View. Dan ofkoz, sebagai aku, maka kompem aku mesti akan interview sorang dua staf hotel tu bila ada peluang. Macam biasa le. Dan staf ni kata dia dari Penang. Datang kerja je kat Langkawi. Yang sorang lagi tu dari Perak. So, anak Langkawi pergi mana erk? Tanah besar dan kerja kat sana ke? Mungkinlah kut… Dan aku ni pula yang bukan anak watan Langkawi ni buat apa kat Langkawi ni? Kerja juga kan…? Aharks!

Ni sebahagian daripada premis Bonton. Romantik gak petang-petang kat sini. Kalau malam… Hmmm… Mesti banyak nyamuk sebab belakang aku ni paya….

Dua hari kat Langkawi dan aku asyik teringat KL. Adoi laaa… Wishing… wishing… wishing… But wishing for something does not make it so. Sedih banget… Walaupun minum petang kat tempat yang boleh tahan mahalnya ni. Bonton namanya. Nasib baik huruf “N” dan “T” duduk jauh atas keyboard ni so kalau typo pun tak adalah jadi macam perkataan “tahu” yang “U” dan “I” atas keyboard ni duduk sebelah menyebelah… Anyways, Bonton ni hotel yang ‘bilik-biliknya’ ialah rumah kampung. Nak duduk sini? Lebih kurang RM1,000 satu malam. Yes, rumah kampung.

Dan waktu balik ke KL memang aku amat gembira dan bahagia. Rasa teruja tak sabar. Coklat bertan-tan yang buat bahu aku senget ni pun tak rasa beban dah. Teruja sangat! Harapnya dia orang gembira dapat coklat. Dah tu aku nak beli apa lagi kat dia orang dari Langkawi ni? Rokok?

Tapi aku tahu bukan kali ni je kerja aku di Langkawi. Aku terpaksa kembali lagi ke sini nanti… Errr… Nanti aku dapat duduk Bay View lagi ke? Jeng jeng jeng… Staf yang aku interview tu masih kerja situ lagi tak agaknya nanti? Uhuk…

Perjalanan balik ke KL diselubungi awan memanjang. Tapi aku still teruja. Tak cukup laju ke peasawat ni? Cepatlah!