KUL-BKI-SDK-KUL

Dan akhirnya aku dapat membawa diri ke Malaysia Timur. 3 haribulan hari tu aku ke Kota Kinabalu bah…

Errr… yup… pesawat baru lepas melepasi Semenanjung Malaysia. Dan yes, di bawah tu Laut Cina Selatan yang luas tu. Dan yes… Aku dah seram sejuk!!! Duhai sahabat! Demi Tuhan aku sangat berharap kau sebenarnya sekarang di sisi aku untuk beri aku keberanian dan kekuatan!

Tiba kat KK dah malam. Check in kat hotel yang buat tetiba rasa rindu teramat kat KL. Sungguh KK masih nampak meriah dan cantik malam-malam. Errr… Memang genit-genit awex Sabah bah!

Jam 5:30 AM aku bangun dari tidur. Mandi, solat Subuh. Tengok jam dah 6:00 AM (ya… aku mandi tak lama. Ingat aku mandi wajib ke?) Sebab dah lengkap berpakaian dan tak telanjang aku pun bukalah tirai jendela hotel. Mak ai…!!! Betul ke jam 6:00 pagi nih??? Alamak…! Lupa bah! Aku di tempat yang waktunya lebih kurang sejam awal! Habis… Subuh aku tadi tu dikira apa…?

Dan dari BKI (Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu) aku naik MASwings). Pramugari Roseanne ni memang menepati cita rasa – kecik molek. Macam Nora Danish pun ada… Aduhai Sabah… Tapi kenapa pramugari MASwings ni lebih lawa-lawa mengancam daripada yang MAS punya erk…? Oh ya… flight aku ke Sandakan ni delay 3 jam! Apa daaa…

Dan aku tiba juga ke SDK (Lapangan Terbang Sandakan). Dah tengah hari, so pergi lunch dulu. Check in kat hotel untuk freshen up. Dan ya, kutahu sudah orang-orang Sandakan adalah orang yang paling bersih dalam Malaysia! Kedai makannya sangat bersih! Dan orang-orang Sandakan… well… orang Semenanjung macam aku susah nak bezakan puak dan suku dia orang ni sebab ada banyak puak dan suku kat sini. Yang nampak ganas tu dia orang kata orang Suluk (Sulu le tu). Sampai yang pandu kereta ala orang KL (sebab potong queue) dia orang akan cakap “Haaa… Tu Suluk tuh bah!” Aharks…

Sangat cantik tempat aku tinggal ni. Tu Pasar Umum Sandakan. Tepi laut. Nelayan bawa naik tangkapan kat jeti tu terus jual kat pasar tu juga seawal 3:00 pagi. Ketam sekilo RM11.00. Orang Sandakan kata mahal tu sebab sebelum ni boleh dapat RM5.00 sekilo. Ikan kerapu RM25.00 sekilo, pun dia orang kata mahal. Kalau dia orang datang Semenanjung agaknya mati kat pasar kat Semenanjung ni sebab sakit jantung tengok harga ketam dan ikan kerapu kat Semenanjung.

Yup… tu kapal Tentera Laut. Sentiasa bersedia menjaga keamanan rakyat jelata. Pengorbananmu dikenang duhai perwira. Aku masuk bank nak keluar duit dari ATM siang tu, ada 5 orang ATM gak (Angkatan Tentera Malaysia daaa) dari army siap berbaju celoreng dan bersenjata api berat, pun tengah keluarkan duit kat ATM. Never felt safer doing business in banks before… hehehehe…

Gambar diambil dari sebelah hotel je ni. Cantik? May be. Tapi yang nyata, bersih! Bukan lautnya, tapi daratnya.

Sebelah hotel gak. Dan memang ramai orang suka melepak kat sini all the time. Kau orang tak suka ke kalau macam ni? Kat tebing bawah tu sebenarnya ramai gak orang mancing. Mr. Gafaro mesti suka ni kan…? Dan awex Sabah… aduh… Hmmm…

Perkarangan hotel ialah pemandangan ni. Ya tuan-tuan dan puan-puan, itu adalah Lautan Pasifik. Dalam tu siot! Dan ya, aku takkan pergi dekat!

Nasib baik dia orang tak letak katil sebelah tingkap! Adoi… Dan nasib baik bilik aku ni kat tingkat 18. Tapi melihat ke luar tu… Adeh…! Sahabat… aku nak kau kat sini! Tolong kuatkan aku!

Dinner malam tu tuan rumah bawa pergi Ocean King. Well… kat Sandakan ni memang mewah seafood le. Dan yes, aku teringat Sang Siput le ofkoz. Dan salah satu menu tu ialah… uhuk! Aku memang tak makan siput, tapi…

…ni apa ni…??? Dia orang panggil siput tarik. Erkhhh…! Dia orang suruh aku cuba gak. Bertahun-tahun aku memang tak boleh makan siput walaupun siput sedut atau siput belitung tu. Tapi sebab elemen Sang Siput maka aku berjaya makan siput belitung hari tu. Dan siput tarik ni? Aku makan 6 ekor! Tapi aku rasa aku takkan jamah siput lagi sampai mati lepas ni…

Weh! Ni swimming pool hotel weh! Alahai… kenapalah aku tak bawa swimsuit… Kalau aku pakai swimsuit dan berenang kat sini kompem semua orang lari dan pool ni aku sorang yang punye!

Dan 5 haribulan aku kembali ke KUL (KLIA laaa…). Mengharapkan kegembiraan dan keterujaan bila dapat kembali ke Semenanjung sebab dapat dekat semula dengan orang yang sentiasa di hati. Tinggi sungguh harapan dan keterujaan pagi sebelum bertolak dari SDK hari tu. Tapi…

Dan aku pun tak tahu nak mengharapkan apa untuk menguatkan semangat aku yang dah cair hilang sepanjang penerbangan sebab mengetahui kat bawah tu seluas-luasnya Laut Cina Selatan… Takut sangat… Dan dah tak ada tempat pergantungan pula… Ya Tuhan beri aku faham erti sabar…

6 Respons to “KUL-BKI-SDK-KUL”

  1. Gelak saya baca entry yang sangat santai dan bersahaja . takut air ya … tsunami ? … air crash ? … next time hafal doa utk elak bencana … heheheee … cute n nice

  2. gambar sayap kapal terbang, bangunan, jalanraya, laut, makanan,hmmmmm….

    gambar awek mana?.. ini semua konspirasi…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: