Arkib untuk 14 Jun 2013

Macam Dulu-Dulu

Posted in Teknologi on 14 Jun 2013 by Najwa Aiman

Zaman henpon masih dianggap teknologi baru dulu pernah pakai henpon ni (NB: Tak bagus). Zaman tu semua henpon memang baterinya telanjang i.e. kat luar. Supaya senang ditanggalkan. Tujuannya untuk diganti dengan bateri baru bila perlu. Zaman tu rata-rata orang yang ada henpon akan bawa dua item — sebiji henpon dan minimum sebiji bateri spare yang fully charged. Kalau bateri low, tanggalkan bateri tu dan pasang bateri spare. As simple as reloading magazin peluru pistol Glock.

Henpon zaman sekarang bateri dah tak telanjang sebab teknologi bateri dah makin canggih. Bateri henpon zaman la ni sepatutnya tahan lebih lama. Memang pun kan… Tapi… Sesiapa yang pakai smartphone seperti BlackBerry mungkin kurang setuju kut? May be… I wish bagi smartphone yang kuat mentekedarah bateri macam henpon zaman aku dulu boleh design henpon dia orang supaya baterinya telanjang macam dulu-dulu. Senang nak tanggal dan ganti dengan bateri baru bila perlu.

And… oya… that new thing called power bank…? Mengingatkan aku zaman henpon dulu-dulu — sorang pengguna henpon masih perlu bawa minimum dua item — henpon (yang dah ada bateri) dan sebiji lagi bateri spare yang fully charged (tapi zaman la ni, sebiji power bank yang fully charged). Maju ke…? Aharks…!