Manusia Makhluk Khilaf

Ingat ke boleh sembunyi identiti kat tempat baru ni. Tak juga… Handal betul dia orang ni. Tak sampai dua bulan tetiba datang sorang colleague ke ofis aku dan bertanya “Tak ada novel baru ke?” Huh?

Anyways, jawapan jujur dan ikhlas aku ialah “Tak ada kut.”

“Kenapa?” dah agak dah mesti akan tiba soalan tu.

“Penat,” pun jawapan jujur juga. Mahunya tak penat. Novel terakhir dulu baru ada anak dua. Sekarang dah empat. Dan keempat-empatnya pula… Hmmm… Penat… Penat… “Penat sebab makin tua ni tenaga makin tak ada,” kononnya. “By the time lepas Isyak dah lena.”

Yalah tu… Aharks! Kau orang tak tahu cerita. Dan aku terfikir, hanya dua orang hamba Allah dalam dunia ni yang tahu cerita sebenar. Dua orang sahaja dalam sejumlah 10.2 billion penduduk dunia sekarang, dan antara 29.7 juta penduduk Malaysia. Dua orang sahaja — sorang sebab dia memang berkongsi pengalaman dan pengetahuan tentang cerita sebenar ni. Sorang lagi pula sebab… Mmmm… Manusia memang selalu buat kesilapan… I wish my mistakes are as easily erased as my manuscript. But they’re not…

2 Respons to “Manusia Makhluk Khilaf”

  1. assalam.. salam ramadhan…
    badan tua.. hati muda kan? kan…?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: