Arkib untuk Ogos, 2013

Aidil Fitri 2013M 1434H

Posted in Famili on 14 Ogos 2013 by Najwa Aiman

Dimulai 1 Syawal dengan tradisi family yang biasa – family raya pics! Eheks… Adoi… InsyaAllah tahun depan kamera kena jarak jauh sikit. Ada ‘tambahan’ ahli… Ehem…!

Raya kedua balik SP, Kedah. Bertolak jam 3:00am dari KL nak elak traffic jam. Guess what? Tiba di SP jam 6:30am. Ahah! Tu pun sempat berhenti sebab tangki penuh. Kena buang sikit. Dan 2 Syawal tu juga pergi rumah Kak Yati. Ada BBQ + sate. Bagi kerja lebih sikit kat IWK Aloq Staq… ekekekekeke…

Dah tu? Dah tiba dari KL jam 6:30 pagi kan? Mana tak lentuknya kami. Kat rumah Kak Yati tu juga terlelap berdua. Nasib baik kat rumah orang. Kalau tak… Emmm… Emmm…

Ofkoz takkan miss rumah Kak Mah. The best Chef in the family. Kali ni nasi tomato + ikan jenahak bakar yang depa kail sendiri. Perghhh…! Kompem lazat! Memang semua puteri Tok Melah hebat-hebat belaka dalam memasak. Tu yang kena selalu kontrol makan bila Permaisuri masak… hehehehehe…

Tapi sebab aku tak ada baju raya sangat kecuali untuk solat raya hari tu, maka by this time dah tak pakai baju raya. Jadilah… Bukan pakaian yang matters sangat kan? Teringat lagu Eddy Nor Ali ‘”Manusia… miskin kaya… semua… bergembira… Aku miskin hina… berselubung muka…” Huhuhuhu…

Dan ofkoz, di rumah Kak Ani pula next day mana boleh tidak mesti ada capati homemade! Kak Ani memang expert masak capati ni dan so far memang kat lidah aku dan juga Permaisuri tak ada capati yang kami boleh makan berkeping-keping kecuali capati Kak Ani. Memang lazat. Kak Ani pun memang meniaga makanan… burrrppp… alhamdulillah… Adoi… Kat mana nak timbang berat badan kat kampung ni…?

4 Syawal pergi Lata Bayu Kedah. Kenduri sedara. Dan juga rumah mamat yang pernah gila-gila minat kat Permaisuri dulu. Adoi… Dan memang dah agak, dia bagi layanan first class kat Permaisuri. Permaisuri pun minta je la apa-apa pun, kompem dapat punya – sup, buboq, ayam, sambal, nasi, Porsche – minta je! Aku pun tumpang sekilometer le… eheks… Tapi… emmm… Sempat gak mamat tu cubit pipi aku. Cute sangat erk aku ni? Ofkoz la… kalau tak takkan Permaisuri pilih aku… Kan? Bukan ke? Ke…?

5 Syawal kita ke Yan Kedah. Rumah Tok Wan yang dah berusia 113 tahun! Tapi masih kenal orang. Tu dia…! Takut aku… Maknanya Permaisuri beta ada gen umur panjang tu. Dan… kuat ingatan! Perghhh… bahaya… bahaya…

Oya! Kat sana sempat la kacau pulut kacau. Bahasa saintifiknya ‘wajik’. Gitu cara membuatnya erk. Ni pulut kacau untuk hantaran rombongan merisik anak sedara. Jauh ke Perlis tu. Okeylah SP – Perlis. Gaduh gak le nak balik beraya nanti tapi okeylah… Tu my MIL jadi supervisor aku mengacau wajik. Lazat weh wajik Tok Melah – Masterchef in the family.

Dan aku diperkenalkan oleh Permaisuri dengan buah ni. Buah jentik-jentik. Kat KL tak jumpa ni. Jentik-jentik nyamuk aedes banyak le kat KL tapi buah jentik-jentik ni tak ada. Permaisuri siap demo lagi kenapa dipanggil jentik-jentik. Sebab bila jentik buah tu, kulitnya terlerai pergi dan tinggallah isinya bergantungan di tangkai sedia untuk dipetik dan dimakan. Subhanallah…!

Balik ke KL 5 Syawal. Bertolak jam 3:00am dan tiba jam 6:30am. Tak berhenti kat mana-mana pun. Tapi tak macam ke SP hari tu, kenderaan lebih sikit masa nak balik KL ni especially tang Tapah, Sg Perak, dan seterusnya ke KL tu. Permaisuri dah tahu trick nak travel waktu musim cuti sekarang. Parahlah aku tak cukup tidur lepas ni… Ekekekeke… Dan di KL, life is back to normal…

äïDïL FïTRï YäNG SëPï

Posted in Famili, Puisi, SíPúT on 9 Ogos 2013 by Najwa Aiman

SëLäMäT MëRäïKäN äïDïL FïTRï
këpädämü… bähägïä sëjätï kë äkhïr häyät
këpädäkü… äpä sähäjä yäng käü lïhät

JáGá DíRí éLóK-éLóK

Posted in SíPúT on 6 Ogos 2013 by Najwa Aiman

Ni Pasir Mas ke…? Entah… Sowi kalau bukan. Takpernah sampai ke sana. Memang teringin sangat nak ke sana. Tapi tak kesampaian rezeki yang dihasratkan…

BéRHáTí-HáTí BéRHáRí RáYá SáYáNG. BéRGéMBíRá DáN BéRBáHáGíá BéRSáMá-SáMá SúáMí TéRCíNTá DáN SóRFíNá, íLHáM DáN íCáD YáNG DíKáSíHí. MóGá SéLáMáT DáN SéJáHTéRá SéNTíáSá, PéRGí DáN KéMBáLí.

SëLäMäT MëRäïKäN äïDïL FïTRï

Posted in Famili, Sosial on 4 Ogos 2013 by Najwa Aiman

Bersabarlah Sayang

Posted in Hiburan, SíPúT on 4 Ogos 2013 by Najwa Aiman

Mood raya dah? Bagusss…! Kekalkan kegembiraan dan keceriaan selagi ada. Bahagia bukan senang nak cari, brader… Aharks! Dan lagu-lagu raya dah berkumandang sana sini, kan? As usual, lagu raya retro masih gagah perkasa. Yang baru apa kurangnya. Tapi lebih best lagu retro yang sebahagiann… I repeat… sebahagiannya diberi nafas baru. Nafas lama tak ada Listerine zaman tu… ekekekekekeke… Tapi ni cuma di telinga akulah. Telinga kau orang, kau orang sendiri koreklah… Malam nantilah lepas iftar. Sekarang masih puasa tau.

Dan lagu raya favourite aku sekarang… buat masa sekarang ni… ialah yang retro ni. Bersabarlah Sayang daripada Sanisah Huri. Kompem kau orang pun tahu lagu ni…

Semua insan sedang gembira
Di hari ini sayang
Hari yang mulia
Marilah bersama berhari raya
Hilangkan duka

Lupakan saja kisah yang lalu
Gantikan cerita baru
Agar hatimu waspada selalu
Jangan kau kesalkan
Jangan engkau tangiskan

( korus )
Pada mereka yang tak mengerti
Menuduh dirimu
Di jurang kesalahan saja
Ku tak sampai hati
Biarkan engkau sendiri

Tetapi diriku dan juga temanmu
Yang tahu kisah derita
Dan luka di dada hanya kuharapkan
Kau harus bersabar
Dan bertenang selalu

Dan kusangkakan tahun ni dah boleh bergembira penuh bahagia setelah dua tahun Aidil Fitri aku asyik menahan sebak dan rasa je. Penat dah weh nak berlakon depan orang! Ikut hati aku announce aje kisah diri sebenar ni… Aduhai aku dah tak larat nak sembunyi dan berlakon… Dan sungguh aku dah tak larat nak mengharap Sang Siput Comey… Tak sangka dia buat aku macam ni… Selamat Hari Raya duhai Sang Siput Comey. Kau sorang je satu-satnya yang tahu kisah sebenar. Tapi kau tak mampu… eh bukan… tak mahu jadi orang yang diceritakan sebagai teman yang memberi gembira dalam lagu Sanisah Huri tu… Ya Allah beri kekuatan kepadaku…