Perfume dan Topeng

Bermula malam ni hampir 1 juta penduduk Malaysia di KL dan Selangor putus bekalan air selama 6 hari. Kurang sehari je nak seminggu. Dan sebagai pemastautin yang dah seumur hidup tinggal kat Lembah Klang ni, biasanya bekalan air akan sampai setelah 3 hingga 8 jam daripada apa yang dijadualkan. Ye lorrr… Air tu nak ambil masa gak bergerak dari loji, lalu paip besar bawah tanah tu, dan akhirnya sampai ke paip rumah kan? Hmmm… Orang KL dan Selangor yang memang hari-hari naik LRT, RapidKL, Komuter, ERL, bla bla bla… kena beli perfume bebanyak kut? Dan tak lupa juga, topeng. Serkup hidung. Spray sikit topeng tu dengan perfume. In case ada yang memang tak biasa pakai perfume dalam public transport. Ramai weh… Bangun pagi tak mandi terus naik dan bergayut dalam LRT. Bau tilam jek…

Dan pagi tadi dengar kat radio hujan lebat akan mula turun semula di Pahang dan Pantai Timur Semenanjung untuk beberapa hari tak berhenti. Gelombang kedua banjir akan melanda nampaknya. Belah barat kering air sampai tak boleh nak mandi, belah timur berlambak air sampai bah… Seluruh negara ni diperintah dan ditadbir oleh satu kerajaan je kan? Bukan ke? Ke…?

Anyways… Errr… Ada sesiapa nak order mineral water? Berapa katon mahu? Nampaknya seminggu ni aku tak shave laaa… Kompem berjambang bermisai nih. Putih pula tu. Haaa… ada chance kerja part time kat mana-mana supermarket jadi Santa Claus nih!

Kita doakan Allah beri yang terbaik untuk kita semua buat ikhwan dan ikhwati sama ada di Pantai Timur yang bakal dilanda bah, begitu juga di Pantai Barat yang akan kemarau bekalan air. Moga Allah mengiringkan berkat dan rahmat di sebalik semua qada’ dan qadar ini… insyaAllah…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: