Bukan Sekadar Padamkan Api Tau!

Di Kota Kinabalu hari tu aku dihantar untuk satu tugasan yang agak berat gak sebenarnya — menaraf anggota bomba dan penyelamat lapangan terbang. Dan ni bukan sebarangan lapangan terbang. Ni lapangan terbang antarabangsa weh! Dan antara ujian fizikal penarafan yang dikenakan, selain daripada apa yang aku tak pernah tengokselama ni ni seumur hidup, ialah yang lazim aku tengok dan kadang-kadang buat — tekan tubi dan… apa ke namanya dalam bahasa kita ni erk? Sit up tu le… apa namanya?

Apa-apa ajelah… Anyways, yang penting tugas tu dah selesai dan pada pendapat aku yang berpendapatan tak setinggi mana ni, lancar. My opinion about the quality of our Airport & Fire Rescue Service staff? They know what they’re doing in time of needs more than any of us do. So, have faith in them. Improve further, but faithfully. Sebab tu tugasan aku tu berat. Kalau salah penarafan, bebila diperlukan dalamkecemasan, tetiba dia orang tak boleh perform untuk rescue kita semua ni… Hah! Camne tu? Adeh… Tapi dia orang ni semua qualified.

Kau orang tak yakin? Choy… Okey, wa cabar lu buat semua fizikal prosedur dalam ujian Individual Physical Proficiency Test tu! Eheks… Kalau lu orang at least setaraf dengan markah dia orang, then dipersilakan bercakap bongkak… ekekekekekekeke… Tapi kalau tak setaraf… well… imagine this — kalau tetiba pesawat kau orang tersilap landing atau brek pesawat tak makan atau pilot tetiba termasuk dalam fasa mikro-sleep semasa take off atau landing, kau orang tahu apa nak buat? Tak tahu? So… who you’re gonna call? Ghostbusters? Mythbusters? Punky Brewster? Tak kenal Punky Brewster? Maknanya lu orang gen-Y. Bila pesawat okey, poyo. Bila pesawat problem, dia terkencing dulu… uhuk!

By the way, jentera bomba AFRS tak sama dengan jentera bomba PBPM kan… Spec jauh berbeza. So training pun berbeza. Basic aje sama. Tak percaya? Meh panggil PBPM buat fire rescue kat A380 yang tergelincir dan terbakar kat runway. Similarly, hantar AFRS buat fire rescue kat tingkat 88 KLCC. Anybody sanggup volunteer jadi mangsa yang terperangkap dalam salah satu senario tu pada masa tu…? Hehehehehe…

Dan… oya… sepanjang program IPPT memang kami dah sediakan PBSM just in case ada yang pengsan, pitam, sesak nafas atau perlu CPR… Eheks…! Dan nope… aku bukan mangsa pertama la weh! Tak jadi mangsa sesak nafas untuk membolehkan CPR pun, baik sengaja atau tak sengaja walaupun anggota PBSM yang dihantar tu amoy!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: