Ad-Darkil Asfali Minan Naar

Salah satu tanda munafiq ialah tak tepati janji, selain daripada menipu macam Siput Babi. Dan munafiq tempatnya paling bawah dalam neraka. Orang kafir pun atas daripada tu lagi. Teruk sangat ke kesalahan mungkir janji ni?

Ofkoz laaa… Bila kita berjanji pada seseorang, maka orang tu pun ada peranan yang dia perlu laksanakan untuk capai objektif yang sama daripada perjanjian tu. Kita tak tahu susah payah, perit-jerih dan azab sengsara yang terpaksa dia lalui demi untuk laksanakan peranan dia dalam mencapai objektif perjanjian tu. Perjanjian tu mungkin melibatkan duit dalam jumlah tertentu yang dia perlu dapatkan. Mungkin melibatkan tempoh tertentu yang dia perlu kejar sampai terjelir-jelir lidah mengah separuh mati.

Jadi bila dia berusaha laksanakan peranan dia, tetiba kita mungkir janji kita. Mungkir pula tak semetinya dari segi tak menunaikan kehendak perjanjian. Mungkin mungkir dari segi mengubah jumlah wang tunai yang diperlukan atau tempoh yang dijanjikan. Dan perit-jerih kawan tu? Azab sengsara dia? Tak mencarut kawan tu dibuatnya? Entah apa yang digadai dan dijual bahkan mungkin dipajak untuk laksanakan peranan dia. Senang-senang aje kita ubah terma pula. Yahudi betul…

Jadi kalau sekali dua kita dah bagi peluang dan bagi muka kat puak-puak munafiq ni, maka takkan nak bagi lagi, kan? Bukan ke? Ke…? Haruskah kita serang balas sampai dia orang mati? Perlu ke kita pun jadi jahat macam Yahudi juga? Perlu ke guna semua sumber, kuasa, network dan apa juga resources lain yang kita ada untuk literally “bunuh” dia orang? Sebenarnya memang pernah ada orang mati akibat stress yang melampau sebab anak bini dia kebulur lebih dua tahun kerana laki bini tak dapat kerja dalam negara Malaysia ni walau di mana pun. Akhirnya mati si lelaki tu akibat komplikasi kardio dan emotional breakdown. Kasihan, maka “sumpahan” ke atas bini dia diangkat. Dapatlah bini dia kerja semula. Begitu penangan orang yang menganiaya rupa-rupanya…

Patutkah…? Haruskah…? Considering… Thinking… Tempting… Susah sikit kaedah tu berbanding ambil pistol dan tembak je tapi kaedah yang susah tu untraceable… clean… neat… secured…

p/s: Gambar-gambar sekadar hiasan je tau…!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: