Arkib untuk Januari, 2014

Biar Betikkk…???

Posted in Feminin, Maskulin, Matang on 10 Januari 2014 by Najwa Aiman

Huh??? Macam-macam betullah dia orang nih… Dapat dari Whatsapp group nih… Hari tu ada terbaca tentang workout. Possibly workout di gym. Katanya workout 10 minit akan membakar gula dan karbohidrat dalam badan. Workout 30 minit baru bakar lemak. So sesiapa yang nak kuruskan badan kena workout dalam gym minimum 30 minit.

Kalau dah macam ni, mana-mana jantan yang nak kurus boleh tenung payudara 10 minit. Nak kurus lagi tenung lebih lama lagi… Gitu erk..? Aiyaaarrrkkksss…!

Errr… saiz payudara akan memainkan peranan tak? Macam mana pula kalau payudara pondan? May be dua kali ganda lebih kurus kut? Sebab lepas tenung kompem jantan akan lari lintang-pukang. Sihat tu!

Jasadnya Terkubur, Belangnya Bertabur

Posted in Bahasa, Estetika, Filem, Hiburan, Sejarah on 7 Januari 2014 by Najwa Aiman

Puas aku mencari dah. Agak lama juga. Bertahun-tahun. Dalam internet pun tak ada. Dalam biodata dan Wikipedia Sasterawan Negara Dato’ Abdullah Hussain pun tak tersenarai. Kenapa ya…?

Tapi aku sure sangat-sangat tentang buku ni — P. Ramlee: Jasadnya Terkubur, Belangnya Bertabur karya Abdullah Hussain. Kali pertama (dan juga terakhir) aku baca buku ni ialah pada tahun 1985. Sambil nak rehatkan kepala otak selepas study di perpustakaan Asrama Yayasan Selangor di Kg. Pandan tu dulu, aku terjumpa buku ni. Memula aku ambil dan baca saja-saja kat perpustakaan tu. Tapi sebab aku teramat hormat dan sanjung Allahyarham P. Ramlee, aku terus pinjam buku tu. Agak tebal. Biografi Allahyarham P. Ramlee dari sejak beliau lahir hinggalah ke saat ajal beliau. Sebak. Sedih. Marah. Geram. Kelakar. Gembira. Bangga. Semua emosi ada dalam buku tu walaupun ia sebuah biografi.

Tapi tu le kali terakhir aku nampak dan dengar tentang buku tu. Laman bersawang… eh… laman sesawang pun tak jumpa. PNM, DBP, Google… Tarak! Kenapa ya…? Kalau masa tu aku bukan student dan ada duit sendiri, memang aku dah keluar cari dan beli. Adoi laaa…

Anyways… in case kalau kau orang tahu kat mana ada sumber buku ni, please info. Tengkiyu I luv you too…! Dan kepada orang Melayu Gen Y, Gen X, apatah lagi Baby Boomers, digalakkan baca tentang riwayat hidup Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, especially Gen Y ni. Dia orang bukan kenal sangat P. Ramlee macam generasi terdahulu. Tak berminat pun agaknya. But believe me, sangat tinggi nilainya untuk ketahui riwayat hidup Seniman Agung ni. Buku terakhir yang aku baca tentang Allahyarham ialah P. Ramlee Yang Saya Kenal karya Yusnor EF. Yusnor EF adalah antara orang yang pernah bertemu dan bekerja dengan Allahyarham P. Ramlee dulu. Beliau antara penulis lirik lagu-lagu ciptaan Allahyarham P. Ramlee. Dan beliau juga adalah antara personal close friends Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Bukan politician saja yang menyumbang jasa besar kepada negara. Menyusuri riwayat hidup Allahyarham P. Ramlee, kita mungkin tersedar bahawa politician barangkali antara golongan yang jadi penyebab terbantutnya perkembangan talent dan kebolehan ajaib pribumi dan warga negara… Adoi laaa…

“Ada Apa Sakiiiittt…?”

Posted in Bebel, Nostalgia, Perubatan on 7 Januari 2014 by Najwa Aiman

Dah 7 Januari 2014 dan aku masih belum masuk ofis tahun ni… Adoi laaa… Doktor suruh duduk rumah kurung diri dulu. Starting the new year with sickness. Apa da Dzam… At times like these, teringat waktu muda-muda setiap kali jumpa doktor. 90% setiap kali jumpa doktor for whatever reason, doktor akan cakap something like this “You’re young and as healthy as a horse.” Lepas tu doktor tak tanya apa-apa lagi dah. Tarak!

Sekarang… Adeh… Tak ada dah doktor nak cakap “You’re still young.” Instead, asal jumpa doktor je, memula doktor akan diam sekejap sambil study info diri aku dalam fail yang terbentang depan dia. Lepas tu doktor akan tanya soalan-soalan standard, “Ada darah tinggi? Ada sakit jantung? Ada sesak nafas? Ada alergi dan pantang makan? Ada diabetes? Pernah undergo surgery of any kind?” Bla… bla… bla…

Yup… I’m not only getting older, but I’m actually old. And worse, I actually look old! Cet…! So… lantaklah kau orang nak kata apa pun, aku nak letak gambar aku semasa aku masih sihat wal’afiat bila tak ada doktor pun akan tanya apa penyakit aku setiap kali aku jumpa doktor dulu-dulu. It’s my entry, to remind me that I’m no longer that healthy young dude anymore. So… insaf… insaf… insaf…

p/s: My favourite t-shirt, that is. Where the hell is it now? Hmmm… Dan ya, aku memang tak suka pakai minyak rambut atau sikat rambut sejak dulu. So…? Mengganggu kau orang ke?

Loyar Apa?

Posted in Nostalgia, Quips, Undang-undang on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

“Why don’t you continue practicing law?” Fedup dah le weh dengar soalan tu. Boleh tak kalau tak nak jawab? Suka hati akulah. Sebab, kalau aku jawab, kompem jawapan aku tu akan mengundang perdebatan politik dan sosial. Yang bukan loyar pun nanti tetiba jadi pakar guaman, perundangan dan kehakiman sebab nak tumpang berdebat punya pasal. Yang seumur hidup tak pernah dengar pasal Civil PC, Criminal PC dan Evidence Act pun tetiba boleh berhujah tentang admissible dan inadmissible evidence in court! Tu dia…!

“Apa ingredient for a legally binding contract?”

“Huh? Ingredient apa pulak? Ni bukan resepi!”

“Hari-hari setiap orang berkontrak sejak kecil sampai dah tua nak mampus ni pun masih tak tahu benda basic ni? Pastu macam mana nak determine evidence yang menepati standard of proof dalam court? Dah! Aku nak tidur!”

Dan ya! Spek aku masa tu memang besar macam cermin depan bas persiaran! So what? Mengganggu ketenteraman awam dan peribadi ke…? Do I breach any of my duty of care and caused damages to you? Huh…!

“Are You Okay, Friend?”

Posted in Islam, Perubatan on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

“Dah bertahun-tahun sihat wal’afiat, kenapa BP kau tetiba naik ni? 134 ni.”

“Tak normal erk tu?”

“It’s an increase. What happened? Jaga dirilah. Dah tua-tua ni.”

“Macamlah aku takkan mati…”

“Betullah semua orang akan mati. The question is, how do you want to die? From a disease and sickness? Hopelessly finishing your last breath after being stuck in bed incapable of doing anything?”

Soalan yang sangat bagus dan relevan. How would you like to die? And most importantly, as a Muslim or otherwise? Die as a Muslim who at the time of death was fighting in the name of Allah? To do that, you need to be healthy, kan…? Bukan ke? Ke…? Thank you doctor. Thank you my friend for reminding me that. I definitely don’t want to die while lying in bed, especially in a very expensive and luxurious bed in a mansion or even a private jet valued at millions of ringgit. No way! Politicians can die like that. Not me! Ever! InsyaAllah…

“Best ke Jadi Jahat..?”

Posted in Bebel, Islam, Nostalgia on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

Nak aku carut atau nak aku kapak kaki kau sebelah? Dua-dua belah? Nyesal aku cerita tentang sejarah silam yang disimpan sekian lama kedap. Antara aku dengan Tuhan dan beberapa sahabat saja. Boleh tanya best ke jadi jahat? Kalau tak kerana aku berusaha nak jadi baik, kompem sama ada kau dah hilang sebelah tangan atau mati terkangkang kat situ. I did it before. Don’t temp me…

Ekekekeke… ofkoz la orang tak percaya kan kalau aku ugut camtu. Alhamdulillah… Sebab kalau orang masih boleh percaya, maknanya penghijrahan belum cukup. Istighfar… Istighfar… Istighfar…

Semasa mendengar kengkawan bercerita tentang kelazatan iman, tak sama dengan menikmati kelazatan iman tu sendiri. Macam bersetubuh laaa… Sekadar tengok porno orang bersetubuh dengan sendiri bersetubuh mana nak sama lazatnya. Hanya orang yang pernah bersetubuh je yang akan faham nikmatnya. Hanya orang yang pernah muntah hijau bila first time kapak tangan orang sampai putus je yang tahu best ke tak jadi jahat. Dan hanya orang yang selepas muntah hijau camtu, dah tak muntah-muntah lagi bila buat benda yang sama kali yang ke seterusnya je yang layak bercerita tentang best atau tak jadi jahat. Malah orang yang dulu kapak tangan orang sampai putus sampai diri sendiri muntah hijau, selepas tu bukan sekadar tak muntah malah boleh kerat empat jari orang dengan pisau tumpul tanpa rasa apa-apa je malah enjoying it pulak lagi yang layak kata jadi jahat tu best.

Tapi bukan senang nak kembali ke pangkal jalan kalau dah sampai ke tahap tu. Azab sengsara kena tempuh dalam perjalanan nak cari dan susuri ke jalan yang betul semula. Jadi jangan persiakan semua usaha tu! Jangan persiakan… Jangan persiakan…

Istighfar… Istighfar… Istighfar… Allah masih beri peluang kerana Allah Maha Penyayang… Jangan persendakan peluang yang Allah beri ni. Dibuatnya ni peluang terakhir daripada Allah macam mana? Istighfar… Istighfar… Istighfar…

You Already Knew This

Posted in Islam on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

Somehow, we all knew this. Deep inside. But too much of bad people doing bad things in the name of religion would tarnish the religion eventually. That, plus the propaganda deliberately aimed to achieve the same objective. Why is it that when someone does something in the name of a prominent figure, we would all first verify with that figure to determine the truth. But when someone does something bad in the name of Islam, none of those who immediately blame Islam actually take some effort to study and verify it with Islam?

Dugaan Bak Durian

Posted in Puisi on 2 Januari 2014 by Najwa Aiman

Aku tak kisah
biarpun di seluruh tubuh ini
nyamuk berpesta menghirup darah

Aku kan tempuh
hutan belukar yang berduri
hingga terlakar calar di serata tubuh

Aku tak peduli
biar duri tajam menebuk kulit
hingga banjir darah di tangan dan jari

Biarkan dugaan ini
umpama durian yang gugur ke tanah
sebelum lazat isinya dapat kuratah
sanggup kudakap azab yang berdarah

p/s: Puisi pertama 2014… Ekekekeke… Adoi laaa… Nak berpuisi pun semakin susah sekarang ni. I think I’m losing it… Adoi laaa…

 

Mukasurat 2 = Sekolah Hari 1

Posted in Budak, Pendidikan, Quips on 2 Januari 2014 by Najwa Aiman

Kengkawan Whatsapp group ATUDISMA hantar gambar-gamabr kerenah bebudak masuk sekolah. Tak tahu up-to-date ke tak gambar-gambar tu but the point is, ada gambarnya, ada le kejadiannya. Ada member lain kata may be sebab bebudak tu tak pernah jumpa kerusi yang macam kat sekolah tu di rumah masing-masing. Ya tak ya gak kut…? Entahlah…

Kesian bebudak ni boleh jadi camni. Sahabat ATUDISMA kata sekarang school chairs have safety issues… ekekekekeke… Adoi laaa…

Silap position duduk. Masuk terbalik ni kut…

Yang ni rasa-rasanya memang bukan eksiden. Ni memang bakal stuntman atau bakal pengkarya kreatif nih… ekekekekeke…

Dan bukan bebudak baru start sekolah je yang jarang jumpa kerusi sekolah. Tak heran langsunglah kalau haiwan ni pun tersalahguna kerusi… walau apa jenis kerusi pun… Kan?

Tapi… Takkan Guru Besor pun tak pernah guna kerusi? Erk…? Atau Guru Besor nak experience apa perasaan anak-anak murid dia yang tersangkut kat kerusi tu? Atau… eh…? Ye ke ni Guru Besor…?

Muka Surat Satu

Posted in Estetika on 1 Januari 2014 by Najwa Aiman

Rasanya halaman pertama 2014 tak dimulakan dengan baik. The first thing I heard when opening my eyes this morning is a grudge. Okay. And then, throughout the day, I forgot the one thing I resolved to do — make at least one person sincerely smile. Yup… Make a person smile sincerely. You think that’s easy? Try laaa… aharks…!

Tapi tak apa sebab sesuatu cerita takkan menarik tanpa unexpected twist and turn. Cerita ni mesti ada konflik yang kusut masai semacam takkan terurai. Ada harapan yang kadang-kadang nampak macam takkan tercapai. Ada bahaya dan risiko yang sering nampak macam tak boleh dielakkan. Mesti ada kebijaksanaan yang ternampak dalam resolusi penguraian konflik, pencapaian harapan dan penyelesaian bahaya dan risiko. Dan yang paling penting… jeng jeng jeng… mesti ada satu kebodohan yang menerbitkan maki hamun dan carut-carut! Yup…! Ekekekekekeke… Kebodohan yang ketara, dalam tahap bangang yang amat tinggi. Kebodohan yang pada mata dan fikiran manusia marhain sesuatu yang takkan ada orang cukup bodoh nak buat… huhuuhuhu… Best!

Ada 364 hari lagi, provided of course aku tak mati laaa… So, get the keyboard ready. Meantime, usaha nak capai dua objektif 2014 dah bermula. Fasa demi fasa. InsyaAllah…