Archive for the Ekonomi Category

Sambil Dengar Keretapi Lalu

Posted in Ekonomi, Famili, Santap on 14 Januari 2014 by Najwa Aiman

Tak masak lunch hari ni. Kita cari makan jom! Mana? Well… I know a place. Never tried there before, so let’s go now.

Kat Pantai Dalam. Kalau dari Bangsar, menghala ke Taman Petaling dan PJ Old Town selepas stesen KTM Komuter, selepas blok-blok flat. Sebelah kanan jalan. Sebelah kiri jalan tu landasan kereta api mek oi…

Ini set untuk 4 orang makan. Ditambah dengan sepinggan nasi kuning. Air asing-asing. Macam-macam jenis air bebudak ni order taw! Choyyy…

Nampak menarik? Yup. Rasanya sedap tak? Verdict: Lazat gak! Tu ayam golek 5 bintang Mek Som yang famous tu. Mek Som pernah masuk TV program masak-masak RTM sebab resepi ni. Dan Jalan-Jalan Cari Makan TV3 pun dah tiba dan certify tempat ni.

And yes… Kalau ada duit lebih aku akan bawa family, kengkawan, sedara mara datang makan kat sini lagi. Harga memang berpatutan. Serius! Dan rasanya memang boleh puas hati semua laaa… Meh laaa… Errr… Mek Som tak nak kasi diskaun terhebat kat saya ke untuk promosi ni? Ikhlas berbayar ni tau… Tau… Taw… Aharks…!

Reminiscence Prelude… Again…

Posted in Bebel, Ekonomi, Gomen, Idea on 29 Disember 2013 by Najwa Aiman

It’s almost the finale of 2013. And yes I too have a few objectives I’d love to realize in 2014. Should I use the SMART concept that will subsequently be supplemented with SMARTER? Poyo je kut… Uhuk!

There will be, insyaAllah, a new member for the family. Which means that I have to find ways to manage family finance more efficiently cogitating the severe economic inflationary escalation rate next year. Change lifestyle, say the foolhardy nincompoop from upstairs. Oh yes, I will change mine. And yours? It’s easy for you to say when every sen you spend comes from the hard-earned money payable as taxes for the people upstairs to maintain their and their families profligate lifestyles. Yup… Up yours! Ask not what the country can do for you because the country is nothing but a piece of soil on the face of the earth. Ask the people who manage that piece of soil then. What the heck are they doing to that small piece of soil upon which they share their livelihoods with other decent natural beings?

Okay Dzam, stop complaining. It’s time to get on with life – yours and your beloved ones. The ultimate purpose of life is demise anyway. Now that is the greater purpose, which I am yet to prepare, for myself and those whose undertakings and liabilities are upon me. Yet I am increasing the number of my responsibilities by an addition! Aiyaaarrrkkksss…! But fear not for such could also be syafa’at for me, right? If, and only if, I lead them well. Dang…

Change, or be changed, or be THE CHANGE. Live in the now. Cherish the past. And for the future, bring’em on!

Manifesto Manifesoto

Posted in Bodoh, Ekonomi, Gomen, Politik, Sumber on 29 Disember 2013 by Najwa Aiman

Dapat ni dari FB sahabat, dan aku share kat FB aku. Memang betul ke ada laporn ni dulu? Rasa-rasanya macam pernah dengar antara statement ni dalam kempen puak-puak BN dulu. Well… syukur alhamdulillah Tuhan bayar cash… kan? Bukan ke? Ke…? By the way, klik atas gamabr kat atas tu kalau nak saiz besar sikit.

Kepada Datuk Menteri

Posted in Ekonomi, Gomen, Kapitalis, Politik on 27 Disember 2013 by Najwa Aiman
You walk the talk first by marina mahathir from Zainul Z Abidin

You Okay, Irdina…?

Posted in Ekonomi, Famili, Santap on 24 Disember 2013 by Najwa Aiman

Apa ke namanya entah benda ni, lupa pula aku. Anyways, graf atas tu heartbeat. Graf bawah tu contraction. Dan antara kedua-duanya tu movement. Kenapa bila contraction, heartbeat Aimy Irdina drop secara drastik? Sampai nurse pun masuk. Tapi dengan pantas dan drastik juga heartbeat tu catch up. Dan movement pun bertambah gak. Apa-apa hal pun, Aimy Irdina is going to be one active girl! Adoi laaa… Jauh jarak usia dengan Ayahanda dan Bonda tu duhai Irdina… Dan Ayahanda dan Bonda mesti tak larat sangat macam masa muda-muda dulu bila Irdina meningkat remaja. Kritikal… Kritikal… Robbii yasser wa laaa tu’asser… Robbii hablii min ladunka dzurriyatan thoiyibah. Innakas samii’ud du’aaa…

Dan kerja tempat baru ni memang dikelilingi stewardess, retail outlet girls, sexy K-Pop passengers, stewardess, pilots, stewardess, aircrafts, stewardess… macam-macam lagi, antaranya, coklat. Hari tu dapat coklat mahal lagi. Sebelum tu Godiva. First time aku dengar nama coklat tu. Macam Godzilla je. Tapi dia orang kata coklat mahal tu kut. Entah aku tak tahu. Aku dapat free, so belasah je la kan? Tapi dari rasanya, aku percaya memang coklat mahal. Kiranya macam spesis ais krim Haagen Daas la. Sebab memang sedap Godiva nih! Lazat… Alhamdulillah…

Dan hari tu dapat coklat free lagi, pun yang mahal juga katanya, cuma tak semahal Godiva tu. Dan bila aku makan… well… pada lidah dan tekak aku memang logik gak dia orang kata coklat mahal yang ni tak semahal Godiva walaupun still coklat mahal. Lazat… alhamdulillah…

Hari-Hari Hari Raya…?

Posted in Ekonomi, Semasa, Sumber on 4 Disember 2013 by Najwa Aiman

Asalnya dapat dari Facebook. Dan aku pergi ke laman webnya. Ni extract daripada summary—

Hari-hari hari raya ke dia orang ni? Well, anyways, ke semuanya Tan Sri. Paling muda usianya 61, and that’s good enough. Dan yes, yang paling kaya antara ialah yang paling tua — 90 tahun meh…

What will he do with all those money at that age…? Kalau akukaya, aku bagi kat bakal-bakal haji yang tak ada duit nak pergi haji. Sekarang ni la aku fikir camni. Tapi kalau aku betul-betul kaya dengan nilai dekat 40 billion camtu… hmmm… entah-entah… hmmm…

Syukur alhamdulillah dengan apa yang ada. Kalau nilai aku berbillion belum tentu aku pegang iman kut? Dalam keadaan tak kaya pun kadng-kadang lingkup juga, inikan pula… adoi laaa…

Selepas…

Posted in Ekonomi, Famili, Santap on 15 Jun 2013 by Najwa Aiman

Bila Azizy dalam mood nakal…

Bila Haziq not in the mood…

Dan Wawa maintain kreatif. Tapi ni bukan pasal creativity dia. Ni isyarat kepada beta bahawa dia semakin menjadi anak dara… Adoi laaa…

Dan kurisik-risik kukorek-korek apa yang berbaki…

…lalu dapat gak makan yang dah lama ngidam. Ini…

…dan ini… Burrrppp… Alhamdulillah…

Siapa jaga nanti? Makan? Minum? Pendidikan? Perlindungan? Semua sebab kebodohan hidup untuk dia…