Archive for the SíPúT Category

Yang Ni Pun Boleh Kempis

Posted in Famili, SíPúT on 12 Januari 2014 by Najwa Aiman

Yang mengandung dah pun bersalin. Dan ya, sebab isi perut tu dah keluar, maka kempislah perut tu. Menggelebeh sikit kut sebab kulit dok tegang sembilan lepas. Tapi biasanya memang ada cara nak kasi tegang balik. Apa-apa pun, yang penting bukan perut tu, tapi isinya yang dah keluar. Pastikan sihat, sempurna, dan akan disediakan dengan apa-apa yang patut buat bekalnya di dunia dan akhirat, insyaAllah.

Yang masih menanti untuk dilahirkan, amalkan semua yang dah dipetua dan dipesan sejak bertahun dulu. Yang ni diri sendiri je yang boleh tolong sebab yang kena mengamalkan ialah diri sendiri. Orang lain tak boleh nak tolong amalkan. Harap-harapnya diamalkan. Yang menanti untuk Irdina hadir ke dunia bukan Irdina sorang je tau… Allah sempurnakan sifat dan akhlaq diri, isteri, suami, anak-anak dan zuriat, insyaAllah…

Riwayat Baru Yang Jadi Hikayat

Posted in Islam, Nostalgia, SíPúT, Sejarah on 1 Januari 2014 by Najwa Aiman

Sejam tadi dah berlalu 2013. It’s just a number, tapi melewati usia, kan? So… kepada mereka yang tak mabuk sebab kalau mabuk kau orang takkan boleh baca ni… eheks…! Okey… Kalau tak mabuk, macam mana planning 2014? Terasa macam lain sikit sambutan tahun baru kali ni. Macam ada benda besar akan berlaku tahun 2014 ni. Selain daripada harga, apa lagi erk? Yang aku tahu kebanyakan negara yang rakyatnya semakin terhimpit biasanya memang akan berlaku benda-benda besar — demonstrasi besar, rusuhan besar, kematian besar, dan sesetengahnya kematian orang besar-besar dan orang-orang besar… Hmmm… Macam best jek… Macam best jek… Macam best jek…

Suka duka 2013? Well… I know I like one thing — result survey ni:

Dah terbukti kan? Pengganas antarabangsa yang diberi lesen mengganas oleh dunia… Ekekekekeke… Adeh… Adoi laaa… Dan lagi apa?

Well… Kalau berkaitan biologi, aku belajar bahawa haiwan SíPúT sememangnya spesis binatang. Fitrah binatang, apa binatang pun, akan buat apa saja, makan apa saja, peralatkan apa saja, berhelah dan menipu daya demi untuk terus hidup. Persetanlah kepada mangsa-mangsa binatang SíPúT itu. Tak apalah… Dapat buat SíPúT terus hidup dengan anak-anak SíPúT tu dah memadai sebagai amalan baik. Moga Allah mengambil kira sebagai amalan baik aku. Moga Allah beri ganjaran kepada aku jua.

Runtuhan bangunan ni pun kira peristiwa penting gak. Mujur tak ada yang cedera atau mati. Seriau aku bila dikhabarkan kisah runtuhan batu kat bangunan tu. Kalau kena kereta baru Alza hitam tu… Tak sanggup gak sebenarnya melihat penderitaan walaupun penderitaan yang pura-pura belaka. It’s still kerosakan harta benda berupa aset yang payah nak diperolehi. Baru pula tu. Alhamdulillah tak ada kerosakan.

Rezeki amat ketat pada tahun 2013. Tapi dalam ketat tu juga masih berusaha nak menolong. Maka memikirkan kebajikan dan kebahagiaan makhluk, walaupun amat berat, berhijrah gak. Harapannya ialah nak mencapai hasrat ikhlas yang Allah saja yang tahu untuk membela orang-orang yang aku sangka teraniaya. Rupa-rupanya… Adoi laaa… SíPúT… SíPúT… Tak apalah… Moga Allah beri ganjaran kepada aku. Ya Allah segala puji-pujian bagiMu yang mengajar hambaMu ini dengan kebijaksanaanMu…

Penghijrahan ni Allah berikan hikmahnya juga. Betul juga pengajaran Sang SíPúT — Allah beri ribut taufan sebab nanti lepas tu Allah akan beri pelangi. Walaupun pelangi yang diharapkan rupa-rupanya bukan pelangi yang sama, tapi tetap pelangi. Memang benar… apalah gunanya pelangi di gunung kalau yang diidamkan ialah pelangi di laut, kan? Alhamdulillah… Kadang-kadang pelangi tak bawa erti dan guna pun. Yang berguna ialah langit yang cerah. Dan biasanya langit paling cerah ialah sejurus selepas seriatnya hujan yang teramat lebat. Dan aku mahu langit yang cerah.

Walau apa pun, 2014 ialah novel baru. Sahabat lama forward gambar ni kat Whatsapp. Sekeping gambar ni je, tapi sangat menusuk kalbuku… cewah! Ekekekeke… But seriously, a picture speaks a thousand words. True. Gambar yang dia beri ni mengingatkan aku agar terus berusaha tinggalkan apa-apa juga yang tak baik — sama ada kejahatan diri sendiri, mahupun kejahatan orang lain, apatah lagi orang-orang jahat dan binatang-binatang yang sanggup tergamak buat apa saja demi untuk dia terus hidup. It’s going to be a new life for me, dan kita semua yang masih ada perikemanusiaan, insyaAllah. Benda busuk kalau ditutup macam mana pun, lambat-laun terbau juga. Bila yang terbau tu pula jenis orang yang yang cakap tak kira ikut suka hati je, memang terbongkar habislah. Isu duduk salah meja masa annual dinner pun boleh jadi asbab terbukanya topeng lantas mendedahkan bau yang semakin tengik… Adoi laaa… Moga sempat Allah kembalikan ke jalanNya… insyaAllah…

Selamat Menghayati Kehidupan Yang Semakin Pendek dan Perjalanan Yang Semakin Hampir Kepada Allah…

äïDïL FïTRï YäNG SëPï

Posted in Famili, Puisi, SíPúT on 9 Ogos 2013 by Najwa Aiman

SëLäMäT MëRäïKäN äïDïL FïTRï
këpädämü… bähägïä sëjätï kë äkhïr häyät
këpädäkü… äpä sähäjä yäng käü lïhät

JáGá DíRí éLóK-éLóK

Posted in SíPúT on 6 Ogos 2013 by Najwa Aiman

Ni Pasir Mas ke…? Entah… Sowi kalau bukan. Takpernah sampai ke sana. Memang teringin sangat nak ke sana. Tapi tak kesampaian rezeki yang dihasratkan…

BéRHáTí-HáTí BéRHáRí RáYá SáYáNG. BéRGéMBíRá DáN BéRBáHáGíá BéRSáMá-SáMá SúáMí TéRCíNTá DáN SóRFíNá, íLHáM DáN íCáD YáNG DíKáSíHí. MóGá SéLáMáT DáN SéJáHTéRá SéNTíáSá, PéRGí DáN KéMBáLí.

Bersabarlah Sayang

Posted in Hiburan, SíPúT on 4 Ogos 2013 by Najwa Aiman

Mood raya dah? Bagusss…! Kekalkan kegembiraan dan keceriaan selagi ada. Bahagia bukan senang nak cari, brader… Aharks! Dan lagu-lagu raya dah berkumandang sana sini, kan? As usual, lagu raya retro masih gagah perkasa. Yang baru apa kurangnya. Tapi lebih best lagu retro yang sebahagiann… I repeat… sebahagiannya diberi nafas baru. Nafas lama tak ada Listerine zaman tu… ekekekekekeke… Tapi ni cuma di telinga akulah. Telinga kau orang, kau orang sendiri koreklah… Malam nantilah lepas iftar. Sekarang masih puasa tau.

Dan lagu raya favourite aku sekarang… buat masa sekarang ni… ialah yang retro ni. Bersabarlah Sayang daripada Sanisah Huri. Kompem kau orang pun tahu lagu ni…

Semua insan sedang gembira
Di hari ini sayang
Hari yang mulia
Marilah bersama berhari raya
Hilangkan duka

Lupakan saja kisah yang lalu
Gantikan cerita baru
Agar hatimu waspada selalu
Jangan kau kesalkan
Jangan engkau tangiskan

( korus )
Pada mereka yang tak mengerti
Menuduh dirimu
Di jurang kesalahan saja
Ku tak sampai hati
Biarkan engkau sendiri

Tetapi diriku dan juga temanmu
Yang tahu kisah derita
Dan luka di dada hanya kuharapkan
Kau harus bersabar
Dan bertenang selalu

Dan kusangkakan tahun ni dah boleh bergembira penuh bahagia setelah dua tahun Aidil Fitri aku asyik menahan sebak dan rasa je. Penat dah weh nak berlakon depan orang! Ikut hati aku announce aje kisah diri sebenar ni… Aduhai aku dah tak larat nak sembunyi dan berlakon… Dan sungguh aku dah tak larat nak mengharap Sang Siput Comey… Tak sangka dia buat aku macam ni… Selamat Hari Raya duhai Sang Siput Comey. Kau sorang je satu-satnya yang tahu kisah sebenar. Tapi kau tak mampu… eh bukan… tak mahu jadi orang yang diceritakan sebagai teman yang memberi gembira dalam lagu Sanisah Huri tu… Ya Allah beri kekuatan kepadaku…

Ikhlas Tapi Jauh

Posted in SíPúT on 28 Julai 2013 by Najwa Aiman

Words of Wisdom

Posted in Nostalgia, SíPúT on 23 Julai 2013 by Najwa Aiman

It was kat perpustakaan universiti. Law library of course. Kita sepatutnya study Property kalau tak silap aku tapi aku dalam keadaan teramat tensen disebabkan kena tipu dengan Lina. Even you were stunned and at wit’s end masa tu. So kau coret something atas note pad dan kau hulurkan kat aku. Aku simpan sampai sekarang—

Entah dari manalah kau cilok dan kidnap words ni. Tapi knowing salah satu hobi kau mengumpul dan menghafal quotes, dan perangai kau yang kadang-kadang philosophical macam Capt. Picard tu, aku tak heran pun kalau words ni originally yours. Terlalu tensen masa tu nak tanya kau origin words ni.

Tapi walau dari mana pun origin kata-kata tu, kau mungkin benar duihai sahabat. Tapi kau tertinggal satu ayat yang akan mencerahkan seluruh mutiara kata tu—

But only, and only, if you are the one who that woman loves.

So kalau kau bukan lelaki yang perempuan tu sayang, setiap kata-kata kat atas tu tak terpakai. Kau boleh pergi mampus. Dan kepada perempuan tu, hiduplah selama yang boleh dengan zuriat yang akan lahir dalam kecacatan yang nyata. Dan laki kau yang akan ditimpa kecelakaan yang teramat ngeri dan parah, juga menjadikannya cacat yang hina dan nyata seumur hidupnya yang lama. Amiiinnn… ya Robbal ‘alamiin… Begitulah doa orang yang dianiaya…

Al-Fatihah untukmu sahabatku Miza… Aku masih rindukan kau walau sekadar memandang tulisan tangan kau. Demi Allah aku masih menyesal sampai ke hari ni sebab terlambat menyedari maksud sebenar kata-kata yang kau berikan tu… Maaf sangat-sangat sahabatku… Maaf sangat-sangat…