Archive for the Hiburan Category

Jasadnya Terkubur, Belangnya Bertabur

Posted in Bahasa, Estetika, Filem, Hiburan, Sejarah on 7 Januari 2014 by Najwa Aiman

Puas aku mencari dah. Agak lama juga. Bertahun-tahun. Dalam internet pun tak ada. Dalam biodata dan Wikipedia Sasterawan Negara Dato’ Abdullah Hussain pun tak tersenarai. Kenapa ya…?

Tapi aku sure sangat-sangat tentang buku ni — P. Ramlee: Jasadnya Terkubur, Belangnya Bertabur karya Abdullah Hussain. Kali pertama (dan juga terakhir) aku baca buku ni ialah pada tahun 1985. Sambil nak rehatkan kepala otak selepas study di perpustakaan Asrama Yayasan Selangor di Kg. Pandan tu dulu, aku terjumpa buku ni. Memula aku ambil dan baca saja-saja kat perpustakaan tu. Tapi sebab aku teramat hormat dan sanjung Allahyarham P. Ramlee, aku terus pinjam buku tu. Agak tebal. Biografi Allahyarham P. Ramlee dari sejak beliau lahir hinggalah ke saat ajal beliau. Sebak. Sedih. Marah. Geram. Kelakar. Gembira. Bangga. Semua emosi ada dalam buku tu walaupun ia sebuah biografi.

Tapi tu le kali terakhir aku nampak dan dengar tentang buku tu. Laman bersawang… eh… laman sesawang pun tak jumpa. PNM, DBP, Google… Tarak! Kenapa ya…? Kalau masa tu aku bukan student dan ada duit sendiri, memang aku dah keluar cari dan beli. Adoi laaa…

Anyways… in case kalau kau orang tahu kat mana ada sumber buku ni, please info. Tengkiyu I luv you too…! Dan kepada orang Melayu Gen Y, Gen X, apatah lagi Baby Boomers, digalakkan baca tentang riwayat hidup Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, especially Gen Y ni. Dia orang bukan kenal sangat P. Ramlee macam generasi terdahulu. Tak berminat pun agaknya. But believe me, sangat tinggi nilainya untuk ketahui riwayat hidup Seniman Agung ni. Buku terakhir yang aku baca tentang Allahyarham ialah P. Ramlee Yang Saya Kenal karya Yusnor EF. Yusnor EF adalah antara orang yang pernah bertemu dan bekerja dengan Allahyarham P. Ramlee dulu. Beliau antara penulis lirik lagu-lagu ciptaan Allahyarham P. Ramlee. Dan beliau juga adalah antara personal close friends Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Bukan politician saja yang menyumbang jasa besar kepada negara. Menyusuri riwayat hidup Allahyarham P. Ramlee, kita mungkin tersedar bahawa politician barangkali antara golongan yang jadi penyebab terbantutnya perkembangan talent dan kebolehan ajaib pribumi dan warga negara… Adoi laaa…

Lain Hulu, Lain Parang

Posted in Bebel, Feminin, Hiburan, Maskulin on 28 Disember 2013 by Najwa Aiman

Okeylah… aku mengaku… Memang aku suka banget tengok Siti Nurhaliza dulu-dulu. Sekarang je yang aku tak berapa nak jeling pun. Sebab sekarang dah tak menepati cita rasa. Tapi dulu pun bukanlah sebab aku nak buat dia bini. Tapi kalau dia jadi bini aku… perghhh… Agak-agak kereta apa aku pakai sekarang erk? Dan rumah aku pula besar mana la agaknya…? Hmmm…

Anyways… Memang biasa dengar gak orang kutuk Siti Nurhaliza dulu. Kuku dia tak lawalah. Jari dia tak feminin la. Bla bla bla… Tapi semuanya dari mulut orang perempuan laaa… Well… Nak kata apa lagi kan?

Apa-apa hal pun, bila Tuhan tentukan jodoh dia dengan Datuk K, habis kecoh satu negara. Dah jadi isu kebangsaan le pulok. Tu baru betul national icon. Apa yang orang marah sebenarnya masa tu? Sebab dia kahwin dengan laki orang? Itu fakta tapi landasannya sentimen feminin. Disebabkan dia maka Datuk K bercerai? Itu spekulasi dan serkap jarang. Sebab lelaki yang dia kahwin tu orang yang jauh sangat tuanya daripada dia? Itu pun fakta tapi landasannya sentimen maskulin. Apa-apa ajelah alasanya orang nak marah, Datuk K tetap lelaki bertuah masa tu. Sama ada Siti Nurhaliza juga wanita bertuah, yang tu aku tak tahu sebab aku bukan perempuan dan tak tahu nak selami hati perempuan (ya… nak kutuk kata aku male chauvinist pig? Suka hati kau oranglah… aharks!)

None of my business. Yang aku tahu, memang aku suka banget Siti Nurhaliza dulu-dulu. Menepati cita rasa. Dulu-dulu. I repeat… dulu-dulu… Kau orang? Well… Lain hulu lain parang. Lain bulu lain orang. Dah aku nak tidur ni. Esok nak pergi bayar yuran tadika. Kat masjid. Dan oh yes… Piper Perabo is my taste. Nite… Sleep tight…  Zzzz…

Gusti Putri Retno Dumilah

Posted in Budaya, Estetika, Hiburan, Novel, Sejarah on 28 Disember 2013 by Najwa Aiman

Gambar ni aku kidnap daripada Deviantart.com karya byako0x.

Memang sambil nonton Puteri Gunung Ledang (Tiara Jacquelina yang cun) ni. Laksamana Hang Tuah (Sifu M. Nasir) memang macho. Tetiba teringat Hikayat Hang Tuah karya Tun Sri Lanang. Dihikayatkan bahawa bila Sultan Melaka hantar rombongan meminang ke Gunung Ledang, Puteri Gunung Ledang yang sampai la ni tak ada sesiapa pun tahu nama sebenar dia termasuklah rombongan meminang tu (tapi dalam versi Tiara Jacquelina nama dia Gusti Putri Retno Dumilah le pulok) , letak syarat peminangan begini—

  1. Jambatan emas sebagai laluan Sang Puteri dari Gunung Ledang ke Melaka (tak sebut pasal tol)
  2. Jambatan perak sebagai laluan Sang Puteri dari Melaka pulang ke Gunung Ledang (pun tak sebut pasal tol)
  3. 7 tong air mata anak dara buat air mandian Sang Puteri
  4. 7 tong air pinang muda pun untuk buat air mandian Sang Puteri
  5. 7 dulang hati kuman (tak tahu la dia nak buat apa hati kuman ni)
  6. 7 dulang hati nyamuk (pun tak tahu gak nak dibuat apanya)
  7. 1 mangkuk perak berisi darah Putera Sultan Melaka (vampire gamaknya Puteri Gunung Ledang ni? Nasib baik bukan 7 mangkuk weh!)

Kreatif betul Tun Sri Lanang. Pengajarannya apa ya? Kita belajar apa yang kita belajar. Bagi aku yang tak pandai macam penulis dewa ni, pengajarannya ialah untuk para awek yang nak menolak pinangan jantan yang dia tak suka atau tak berminat, haaa… beginilah caranya. Letak syarat merapu macam tu.

Anyways, macam yang aku pernah tulis dulu, Hikayat Hang Tuah ialah sebuah novel fiksyen karya penulis dan penglipur lara Melayu antara yang hebat — Tun Sri Lanang. tu pendapat aku le… Dalam entri aku tu pun ramai gak yang membangkang dulu. Sampai nak berpencak silat pun ada mempertahankan kewujudan Hang Tuah lima bersaudara. Keturunan Hang Tuah lima bersaudara pun masih ramai sekarang ni. Berhijrah ke utara. Antaranya  — Hang lapaq ka, Hang dah makan, Hang nak pi mana, Hang marah aku ka, Hang pelaq la, Hang loklaq betui… bla bla bla… “macam-macam Hang ada kat sini” kata Sudin dalam Seniman Bujang Lapok.

Maka bagi aku juga, Puteri Gunung Ledang tak wujud. Kalau dia Melayu, apa kejadahnya hang Tuah dan Tun Mamat tak jumpa mak bapak Puteri Gunung Ledang tu untuk meminang? Kalau dia Puteri, dah tentu bapak dia raja. Raja mana? Raja Kapor? Atau Raja Gunung Ledang? Siapa? Negeri apa Gunung Ledang tu?

Yup… Tu Puteri Gunung Ledang mandi kat Sungai Ledang. Dan ya, masih tetap pakai perhiasan emasnya dalam sungai. Dalam adegan tu bila dia bangun, loket emas besar sebagak tu masih di dada. Moralnya: zaman tu emas memang teramat mahal, walaupun bagi seorang anak raja, apatah lagi anak raja yang tinggal dalam hutan atas gunung. So tak boleh tanggalkan dan letak suka-suka kat tebing.

Dan kalau dia bukan Melayu, malah Hindu pula mengikut teori filem Tiara Jacquelina tu, patutlah dia tak nak kahwin dengan Sultan Melaka yang masa tu Muslim. Susah nak jumpa Hindu sanggup masuk Islam tau. Especially zaman tu sebab Tanah Melayu asalnya diasaskan atas landasan Hindu bila Parameswara buka Melaka. Jiran sekeliling yang merupakan kerajaan besar, hebat dan gagah perkasa pun Hindu — Majapahit, Acheh, Siam. Agaknya semasa Islam mula menguasai pemerintahan Tanah Melayu, segelintir Hindu tegar berhijrah keluar dari Melaka. Antaranya panjat Gunung Ledang. Mungkin Puteri Gunung Ledang tu salah sorang atau keturunan daripada salah sorang yang berhijrah dan buka negeri Hindu di sana. Anak sami Hindu agaknya dia…

Kena Saman Pula Nanti Nih…!

Posted in Bencana, Hiburan, Semasa, Sumber on 16 Disember 2013 by Najwa Aiman

Terbaca kisah ni kat Ahad Metro tadi—

‘Semua sudah selesai’
Oleh RUDY IMRAN SHAMSUDIN

Kuala Lumpur: “Semuanya sudah selesai. Kami tidak mahu komen apa-apa mengenai tuduhan Noraida dan suaminya yang ingin siasatan dijalankan semula. Bagi kami, semua sudah selesai dan kami menghormati keputusan pihak berkuasa,” kata isteri pelakon terkenal Adi Putra, Aida Yusof.

Aida yang juga pengurus kepada pelakon itu berkata, dia dan suaminya tidak berhasrat menyelesaikan kes terbabit di luar mahkamah.

Malah, kes pelakon terbabit yang dikatakan mempunyai skandal dengan isteri orang, Noraida Abd Mutalib, 30 juga sudah digugurkan…

Dalam laporan tu memetik—

…Adi dikatakan berkenalan dengan wanita itu menerusi laman sosial Instagram sebelum mereka kerap berbalas mesej melalui WhatsApp sejak 29 Julai lalu.

Suami Noraida, Amiruddin Osman, 56, berkata, dia berbuat demikian kerana percaya ada unsur berat sebelah dalam siasatan dijalankan polis…

Errr… Aku tak nak komen lebih-lebih. Nanti aku pula yang kena saman. Bini dia umur 30 tahun tau… Dan cun gak…! Aharks…

Semuanya Hasil Tangan

Posted in Bebel, Estetika, Hiburan, Islam on 15 Disember 2013 by Najwa Aiman

Pengirim gambar tu kata ni di Kelantan. Entahlah. Is it real? Seems like so. Ukiran atau natural? Wallaahu a’lam bissawaab… Tak tahu tak payah jawab…

Yang pastinya ada antara kau orang dah start buat teori — anak derhaka kena sumpahlah… Pengamal ajaran sesat bertapa disumpahlah… bla bla bla… Kan? Kan?

Tapi konsep dua gambar yang di bawah ni aku suka. Ilusi optik. Gambar yang sama dari perspektif berbeza setelah diputarkan 180° anti clockwise—

Tapi kalau gambar macam kat bawah ni kau orang suka tak? Suka…??? Mmm… Something must be very wrong… Very very very wrong here… Mmm…

Awex Macam Artis…?

Posted in Feminin, Hiburan, Nostalgia, Quips on 9 Disember 2013 by Najwa Aiman

Betul ke lelaki ada kecenderungan untuk samakan awex dia orang macam artis atau selebriti? Katanya awex dia orang tu akan ada iras-iras muka selebriti tertentu. Honestly aku tak pernah terfikir pula macam tu. But interesting gak. Well… Kalau aku nak samakan muka aweks sebenar dan juga aweks orang lain tapi aku minat kononnya dia orang tu aweks aku (uhuk! Errr… Tipulah kalau kau orang tak pernah ada pengalaman macam ni! Cet!), maka I think they would go like these—

Awek first masa sekolah. Yup… lebih kurang gini la ada iras-irasnya. Ni Yati Octavia, pelakon Indo zaman 70’an.

Dan masa di MRSM aku tak ada awek, but then aku minat sorang tu dari jauh. Minat tengok muka dia je tapi bukanlah nak buat awek. Sebab? Sebab memang masa tu muka dia ada iras Raja Ema zaman tu. Zaman kurus.

Honestly aku tak pernah samakan awek aku masa kolej dulu dengan dia ni, tapi dia sendiri yang kata muka dia iras penyanyi cun dan comel 80’an dan 90’an ni. But come to think of it, well, giving her the benefits of the doubt, she might be right bila Fauziah Latiff senyum. Masa senyum tu memang ada iras macam dalam pic ni.

Mulanya memang aku tak pernah samakan awek ke tiga aku dengan sesiapa. But bila Liyana Jasmay mula dikenali, then I realized… Ye lorrr… Tapi ofkoz Liyana Jasmay muncul lama selepas aku kenal awek aku tu.

Dan dia ni? Actually bukan pada wajahnya. Tak ada iras pun kecuali pada bibirnya aje. Cuma bila tengok Rita Rudaini berlakon dalam siri apa entah kat TV tu dulu, yang bergandingan dengan Adi Putra tu, perawakannya ada sikit-sikit.

But one thing for sure — untuk Permaisuri beta memang tak ada iras selebriti mana-mana. She’s one of a kind. May be sebab tu dia akhirnya yang jadi Permaisuri beta… ekekekekeke… Walaupun masa tu memang dia jadi rebutan, tapi dia pilih muka aku ni. Huh??? Muka aku yang tak hensem tetapi ayu dan manja ni yang dia pilih…? Aharks…! Best!

Bersabarlah Sayang

Posted in Hiburan, SíPúT on 4 Ogos 2013 by Najwa Aiman

Mood raya dah? Bagusss…! Kekalkan kegembiraan dan keceriaan selagi ada. Bahagia bukan senang nak cari, brader… Aharks! Dan lagu-lagu raya dah berkumandang sana sini, kan? As usual, lagu raya retro masih gagah perkasa. Yang baru apa kurangnya. Tapi lebih best lagu retro yang sebahagiann… I repeat… sebahagiannya diberi nafas baru. Nafas lama tak ada Listerine zaman tu… ekekekekekeke… Tapi ni cuma di telinga akulah. Telinga kau orang, kau orang sendiri koreklah… Malam nantilah lepas iftar. Sekarang masih puasa tau.

Dan lagu raya favourite aku sekarang… buat masa sekarang ni… ialah yang retro ni. Bersabarlah Sayang daripada Sanisah Huri. Kompem kau orang pun tahu lagu ni…

Semua insan sedang gembira
Di hari ini sayang
Hari yang mulia
Marilah bersama berhari raya
Hilangkan duka

Lupakan saja kisah yang lalu
Gantikan cerita baru
Agar hatimu waspada selalu
Jangan kau kesalkan
Jangan engkau tangiskan

( korus )
Pada mereka yang tak mengerti
Menuduh dirimu
Di jurang kesalahan saja
Ku tak sampai hati
Biarkan engkau sendiri

Tetapi diriku dan juga temanmu
Yang tahu kisah derita
Dan luka di dada hanya kuharapkan
Kau harus bersabar
Dan bertenang selalu

Dan kusangkakan tahun ni dah boleh bergembira penuh bahagia setelah dua tahun Aidil Fitri aku asyik menahan sebak dan rasa je. Penat dah weh nak berlakon depan orang! Ikut hati aku announce aje kisah diri sebenar ni… Aduhai aku dah tak larat nak sembunyi dan berlakon… Dan sungguh aku dah tak larat nak mengharap Sang Siput Comey… Tak sangka dia buat aku macam ni… Selamat Hari Raya duhai Sang Siput Comey. Kau sorang je satu-satnya yang tahu kisah sebenar. Tapi kau tak mampu… eh bukan… tak mahu jadi orang yang diceritakan sebagai teman yang memberi gembira dalam lagu Sanisah Huri tu… Ya Allah beri kekuatan kepadaku…