Archive for the Idea Category

Reminiscence Prelude… Again…

Posted in Bebel, Ekonomi, Gomen, Idea on 29 Disember 2013 by Najwa Aiman

It’s almost the finale of 2013. And yes I too have a few objectives I’d love to realize in 2014. Should I use the SMART concept that will subsequently be supplemented with SMARTER? Poyo je kut… Uhuk!

There will be, insyaAllah, a new member for the family. Which means that I have to find ways to manage family finance more efficiently cogitating the severe economic inflationary escalation rate next year. Change lifestyle, say the foolhardy nincompoop from upstairs. Oh yes, I will change mine. And yours? It’s easy for you to say when every sen you spend comes from the hard-earned money payable as taxes for the people upstairs to maintain their and their families profligate lifestyles. Yup… Up yours! Ask not what the country can do for you because the country is nothing but a piece of soil on the face of the earth. Ask the people who manage that piece of soil then. What the heck are they doing to that small piece of soil upon which they share their livelihoods with other decent natural beings?

Okay Dzam, stop complaining. It’s time to get on with life – yours and your beloved ones. The ultimate purpose of life is demise anyway. Now that is the greater purpose, which I am yet to prepare, for myself and those whose undertakings and liabilities are upon me. Yet I am increasing the number of my responsibilities by an addition! Aiyaaarrrkkksss…! But fear not for such could also be syafa’at for me, right? If, and only if, I lead them well. Dang…

Change, or be changed, or be THE CHANGE. Live in the now. Cherish the past. And for the future, bring’em on!

Sampai Macam Ni Dibuatnya…

Posted in Idea, SíPúT on 18 Jun 2013 by Najwa Aiman

Kenapa masih lagi saban hari meninjau-ninjau? Dulu, tak pernah miss mengucapkan salam dan selamat setiap pagi, tengah hari, petang dan malam walau tak berbalas pun. Tapi masa tu tak pula terlihat alat medium pesanannya dibukanya pada waktu-waktu pesanan dan ucapan tu biasa dihantar. Apatah lagi nak dibalas. Tak peduli dan tak kisah pun sama ada tiba atau tak pesanan dan ucapan rutin menyemak daripada orang yang menyemak. Tapi kini, bila Si Menyemak dah berhambus pergi dari dalam hidupnya for good, tak pernah pula dia miss membuka alat medium pesanannya pada waktu-waktu yang dahulunya kerap disemakkan oleh pesanan dan ucapan rutin Si Penyemak. Sebab dah yakin yang takkan ada lagi gangguan yang menyemakkan alat medium pesanannya pada setiap pagi, tengah hari, petang dan malam. Dah yakin dah tak akan ada lagi rasa khuatir yang dia terpaksa membaca pesanan dan ucapan yang menyemak daripada Si Penyemak. Atau barangkali sebab penghantar rutin pesanan dan ucapan itu bukan lagi Si Penyemak selama ni tapi sebaliknya daripada orang yang memang dinanti, yang pesanan dan ucapannya mengganti Si Penyemak pada waktu yang sama saban hari setiap pagi, tengah hari, petang dan malam. “Morning”, “Lunch per?”, “Drive safely”, “Kiss the kids for me”, “Makan secukupnya”, “Have good dinner with kids”, “Nite sleep tight”, bla bla bla… bukan lagi datang daripada Si Penyemak. Dan datangnya ucapan dan pesanan tak lagi menyemak.

Atau sebenarnya semua pesanan dan ucapan yang tulus ikhlas tu memang menyemakkan hidup je selama ni… Si Penyemak juga balik-balik yang tak sensitif dan tak fikir perasaan orang lain… adoi laaa… Persahabatan yang ikhlas boleh menyemakkan juga…? Sabarlah hati…

Begitu lama bodoh kerana memperhambakan hidup untuk orang lain… Tak apalah… Atas nama kasih yang ikhlas seorang sahabat, moga Allah SWT mengurniakan kesejahteraan, kebahagiaan dan pelangi bagi diri dan zuriatnya dunia dan akhirat… Dan janganlah risau, takkan tinjau status lagi…

Ekekekeke… but then again, you don’t care anyways. Don’t even have any interest to care pun, and therefore have no reason to even visit this blog pun…

Rindu Kamu

Posted in Idea, Puisi, SíPúT on 5 November 2012 by Najwa Aiman


Lelaki Lemah Ke…?

Posted in Feminin, Idea, Maskulin, SíPúT on 27 Jun 2012 by Najwa Aiman

Nasi lemak, ayam goreng berempah, keledek goreng, air kelapa muda. For lunch. Tak seberapa, tapi insyaAllah mengenyangkan. Siapa nak makan ni?

Aku fikir bagi lelaki menyayangi lebih mudah daripada disayangi. Fikir aku je laaa… Maka bila seorang lelaki tahu bahawa dia disayangi, maka apa pun orang yang menyayangi dia buat — endah tak endah, marah, merajuk, bla bla bla… lelaki pasrah. Menunggu masa untuk memujuk.

Sampai suatu ketika lelaki dikejutkan dengan hakikat yang dilihat dari tingkah laku dan perbuatan — oh… ya ke…? Hancur berkecai hati lelaki yang waja bak konkrit lebuh raya utara selatan. Rata-rata lelaki ‘merasai’ yang dirinya disayangi dan dicintai melalui layanan dan tingkah laku yang diberikan kepadanya. Dan kalau lelaki merasakan yang dirinya tak kelihatan, tak wujud, atau kalau wujud pun sama je taraf macam lelaki lain kalau pun tak lebih hina daripada lelaki lain, atau macam sampah tepi loji…

Hati lelaki juga boleh hancur berkecai. Kerana lelaki juga manusia biasa yang ada perasaan, impian dan harapan…

Boleh Kontrol Ke?

Posted in Idea on 30 Oktober 2011 by Najwa Aiman

(Haji) Garn — member lama beta — selalu cakap dulu “How can you control the world if you can’t control your own butt.” Dan ya, dia cakap tu dalam bahasa Inggeris tu le. Dan dia cakap macam tu sebab setiap kali nak keluar dengan dia dan member-member, aku mesti kena masuk jamban dulu at least dua kali.

Betul gak kan? Tapi selama hidup ni (dan so far masih hidup, alhamdulillah), aku dapati ada banyak perkara yang manusia boleh kontrol. TETAPI, bukan semua benda manusia boleh kontrol walaupun benda tu ada pada diri manusia tu sendiri. Bagi aku, ada dua perkara pada diri manusia tu sendiri yang manusia tak boleh kontrol — (1) kesakitan (ni fizikal kan?); dan (2) perasaan (ni emosi kan?). Kalau jari pedih terkerat dek pisau, memang pedihlah. Macam mana nak kontrol pedih sakit kat jari tu? Letak ubat pelali tu hal lain. Sendiri punya control mechanism? No way.

Dan kalau di hati datang perasaan marah? Well, memang boleh kontrol fizikal untuk tak memanifestasikan marah tu, tapi marah tu tetap ada dalam hati, kan? Kan? Macam mana pula kalau datang kasih, sayang, cinta dalam hati? Nak kontrol macam mana? Kontrol fizikal memang boleh. Misalnya kalau rasa tu salah (e.g. jatuh hati kat suami orang atau bini orang), simpan sendiri je dan jangan buat apa-apa. Tapi nak kontrol emosi tu sendiri macam mana? Nak bendung, buang atau suburkan? How? Timkai? Boleh?

Maha Suci Tuhan Yang Maha Bijaksana menjadikan niat yang baik dengan satu ganjaran, manakala niat yang tak baik tidak diberikannya dosa sehinggalah niat tu dijadikan kenyataan dalam perbuatan. Maka manusia diberi kuasa untuk mengawal perbuatan, tapi lemah dalam menguasai perasaan sendiri. Macam mana nak kuasai perasaan orang lain kalau perasaan sendiri pun tak dapat dikuasai kan? Kan? Bukan ke? Ke?

Kecewa

Posted in Idea, Novel on 27 Jun 2011 by Najwa Aiman

Tak Pernah Bersedia

Posted in Idea, Novel on 1 Jun 2011 by Najwa Aiman

Ada perkara yang kita bersedia untuk hadapinya dan bila ia melanda, kita tak tergugat. Misalnya hujan lebat.

Ada perkara yang kita fikir kita dah bersedia nak hadapinya tapi bila ia melanda, rupa-rupanya kita binasa jua. Misalnya gempa bumi.

Ada perkara yang kita tahu bahawa kita takkan mampu menghadapinya walau apa jua persediaan yang kita buat dan bina. Misalnya tsunami.

Ada perkara yang kita mahu sangat-sangat bersedia menghadapinya tetapi kita tahu bahawa takkan ada apa pun persediaan yang mampu menghalang kita daripada menderita tatkala ia melanda. Misalnya bila dia kembali.