Archive for the Islam Category

Yang Tak Jelas Tak Halal

Posted in Bodoh, Fiqh, Gomen, Islam on 12 Januari 2014 by Najwa Aiman

Isu ni le kan yang kecoh sekejap (yup… sekejap je…) dalam media massa hari tu kan? Logo HALAL JAKIM pada tin arak. Dah tentu-tentu orang tahu tu arak, dan arak memang tak halal kan? Bukan ke? Ke…?

Sebelum ni kecoh pasal logo HALAL palsu juga, tapi atas produk yang JAKIM tak pernah certify sebagai HALAL. Yang tu lagi berat sebenarnya, pada pandangan aku yang rabun ni le. Pandangan orang cerdik aku tak tahu le. Aku bukan orang cerdik.

Dan sebagai orang tak cerdik sangat ni, aku ulangi buat kesekian kali cadangan aku hampir 20 tahun dulu — wajibkan produk tak halal dapatkan certification TAK HALAL daripada JAKIM atau pihak berkuasa lain. Sebaliknya produk yang HALAL tak perlu dapatkan apa-apa certification. Maknanya, bagi produk makanan, sebelum boleh dijual, go through JAKIM atau mana-manapihak berkuasa dilantik untuk certify ia halal. Restoran, kasut, selipar, pakaian, aksesori pakaian, barangan daripada produk organis, bla bla bla… sebelum boleh masuk pasaran, JAKIM check dulu. Macam ubat. Sebelum boleh masuk pasaran, Kementerian Kesihatan kena certify dulu.

Boleh…?

“Are You Okay, Friend?”

Posted in Islam, Perubatan on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

“Dah bertahun-tahun sihat wal’afiat, kenapa BP kau tetiba naik ni? 134 ni.”

“Tak normal erk tu?”

“It’s an increase. What happened? Jaga dirilah. Dah tua-tua ni.”

“Macamlah aku takkan mati…”

“Betullah semua orang akan mati. The question is, how do you want to die? From a disease and sickness? Hopelessly finishing your last breath after being stuck in bed incapable of doing anything?”

Soalan yang sangat bagus dan relevan. How would you like to die? And most importantly, as a Muslim or otherwise? Die as a Muslim who at the time of death was fighting in the name of Allah? To do that, you need to be healthy, kan…? Bukan ke? Ke…? Thank you doctor. Thank you my friend for reminding me that. I definitely don’t want to die while lying in bed, especially in a very expensive and luxurious bed in a mansion or even a private jet valued at millions of ringgit. No way! Politicians can die like that. Not me! Ever! InsyaAllah…

“Best ke Jadi Jahat..?”

Posted in Bebel, Islam, Nostalgia on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

Nak aku carut atau nak aku kapak kaki kau sebelah? Dua-dua belah? Nyesal aku cerita tentang sejarah silam yang disimpan sekian lama kedap. Antara aku dengan Tuhan dan beberapa sahabat saja. Boleh tanya best ke jadi jahat? Kalau tak kerana aku berusaha nak jadi baik, kompem sama ada kau dah hilang sebelah tangan atau mati terkangkang kat situ. I did it before. Don’t temp me…

Ekekekeke… ofkoz la orang tak percaya kan kalau aku ugut camtu. Alhamdulillah… Sebab kalau orang masih boleh percaya, maknanya penghijrahan belum cukup. Istighfar… Istighfar… Istighfar…

Semasa mendengar kengkawan bercerita tentang kelazatan iman, tak sama dengan menikmati kelazatan iman tu sendiri. Macam bersetubuh laaa… Sekadar tengok porno orang bersetubuh dengan sendiri bersetubuh mana nak sama lazatnya. Hanya orang yang pernah bersetubuh je yang akan faham nikmatnya. Hanya orang yang pernah muntah hijau bila first time kapak tangan orang sampai putus je yang tahu best ke tak jadi jahat. Dan hanya orang yang selepas muntah hijau camtu, dah tak muntah-muntah lagi bila buat benda yang sama kali yang ke seterusnya je yang layak bercerita tentang best atau tak jadi jahat. Malah orang yang dulu kapak tangan orang sampai putus sampai diri sendiri muntah hijau, selepas tu bukan sekadar tak muntah malah boleh kerat empat jari orang dengan pisau tumpul tanpa rasa apa-apa je malah enjoying it pulak lagi yang layak kata jadi jahat tu best.

Tapi bukan senang nak kembali ke pangkal jalan kalau dah sampai ke tahap tu. Azab sengsara kena tempuh dalam perjalanan nak cari dan susuri ke jalan yang betul semula. Jadi jangan persiakan semua usaha tu! Jangan persiakan… Jangan persiakan…

Istighfar… Istighfar… Istighfar… Allah masih beri peluang kerana Allah Maha Penyayang… Jangan persendakan peluang yang Allah beri ni. Dibuatnya ni peluang terakhir daripada Allah macam mana? Istighfar… Istighfar… Istighfar…

You Already Knew This

Posted in Islam on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

Somehow, we all knew this. Deep inside. But too much of bad people doing bad things in the name of religion would tarnish the religion eventually. That, plus the propaganda deliberately aimed to achieve the same objective. Why is it that when someone does something in the name of a prominent figure, we would all first verify with that figure to determine the truth. But when someone does something bad in the name of Islam, none of those who immediately blame Islam actually take some effort to study and verify it with Islam?

Riwayat Baru Yang Jadi Hikayat

Posted in Islam, Nostalgia, SíPúT, Sejarah on 1 Januari 2014 by Najwa Aiman

Sejam tadi dah berlalu 2013. It’s just a number, tapi melewati usia, kan? So… kepada mereka yang tak mabuk sebab kalau mabuk kau orang takkan boleh baca ni… eheks…! Okey… Kalau tak mabuk, macam mana planning 2014? Terasa macam lain sikit sambutan tahun baru kali ni. Macam ada benda besar akan berlaku tahun 2014 ni. Selain daripada harga, apa lagi erk? Yang aku tahu kebanyakan negara yang rakyatnya semakin terhimpit biasanya memang akan berlaku benda-benda besar — demonstrasi besar, rusuhan besar, kematian besar, dan sesetengahnya kematian orang besar-besar dan orang-orang besar… Hmmm… Macam best jek… Macam best jek… Macam best jek…

Suka duka 2013? Well… I know I like one thing — result survey ni:

Dah terbukti kan? Pengganas antarabangsa yang diberi lesen mengganas oleh dunia… Ekekekekeke… Adeh… Adoi laaa… Dan lagi apa?

Well… Kalau berkaitan biologi, aku belajar bahawa haiwan SíPúT sememangnya spesis binatang. Fitrah binatang, apa binatang pun, akan buat apa saja, makan apa saja, peralatkan apa saja, berhelah dan menipu daya demi untuk terus hidup. Persetanlah kepada mangsa-mangsa binatang SíPúT itu. Tak apalah… Dapat buat SíPúT terus hidup dengan anak-anak SíPúT tu dah memadai sebagai amalan baik. Moga Allah mengambil kira sebagai amalan baik aku. Moga Allah beri ganjaran kepada aku jua.

Runtuhan bangunan ni pun kira peristiwa penting gak. Mujur tak ada yang cedera atau mati. Seriau aku bila dikhabarkan kisah runtuhan batu kat bangunan tu. Kalau kena kereta baru Alza hitam tu… Tak sanggup gak sebenarnya melihat penderitaan walaupun penderitaan yang pura-pura belaka. It’s still kerosakan harta benda berupa aset yang payah nak diperolehi. Baru pula tu. Alhamdulillah tak ada kerosakan.

Rezeki amat ketat pada tahun 2013. Tapi dalam ketat tu juga masih berusaha nak menolong. Maka memikirkan kebajikan dan kebahagiaan makhluk, walaupun amat berat, berhijrah gak. Harapannya ialah nak mencapai hasrat ikhlas yang Allah saja yang tahu untuk membela orang-orang yang aku sangka teraniaya. Rupa-rupanya… Adoi laaa… SíPúT… SíPúT… Tak apalah… Moga Allah beri ganjaran kepada aku. Ya Allah segala puji-pujian bagiMu yang mengajar hambaMu ini dengan kebijaksanaanMu…

Penghijrahan ni Allah berikan hikmahnya juga. Betul juga pengajaran Sang SíPúT — Allah beri ribut taufan sebab nanti lepas tu Allah akan beri pelangi. Walaupun pelangi yang diharapkan rupa-rupanya bukan pelangi yang sama, tapi tetap pelangi. Memang benar… apalah gunanya pelangi di gunung kalau yang diidamkan ialah pelangi di laut, kan? Alhamdulillah… Kadang-kadang pelangi tak bawa erti dan guna pun. Yang berguna ialah langit yang cerah. Dan biasanya langit paling cerah ialah sejurus selepas seriatnya hujan yang teramat lebat. Dan aku mahu langit yang cerah.

Walau apa pun, 2014 ialah novel baru. Sahabat lama forward gambar ni kat Whatsapp. Sekeping gambar ni je, tapi sangat menusuk kalbuku… cewah! Ekekekeke… But seriously, a picture speaks a thousand words. True. Gambar yang dia beri ni mengingatkan aku agar terus berusaha tinggalkan apa-apa juga yang tak baik — sama ada kejahatan diri sendiri, mahupun kejahatan orang lain, apatah lagi orang-orang jahat dan binatang-binatang yang sanggup tergamak buat apa saja demi untuk dia terus hidup. It’s going to be a new life for me, dan kita semua yang masih ada perikemanusiaan, insyaAllah. Benda busuk kalau ditutup macam mana pun, lambat-laun terbau juga. Bila yang terbau tu pula jenis orang yang yang cakap tak kira ikut suka hati je, memang terbongkar habislah. Isu duduk salah meja masa annual dinner pun boleh jadi asbab terbukanya topeng lantas mendedahkan bau yang semakin tengik… Adoi laaa… Moga sempat Allah kembalikan ke jalanNya… insyaAllah…

Selamat Menghayati Kehidupan Yang Semakin Pendek dan Perjalanan Yang Semakin Hampir Kepada Allah…

Walau Apa Pun, Bersedia Sajalah…

Posted in Bencana, Islam, Pendidikan, Semasa on 26 Disember 2013 by Najwa Aiman

Isu fenomena cuaca kat Johor ni dah reda kan? Atau belum? Anyways, pakar kaji cuaca kata ni bukan tornado. Bukan puting beliung. Ni hanya watersprout. Belalai air. Pelik juga istilah bahasa Melayu untuk fenomena cuaca ni erk? Puting la… Belalai laaa… Belalai air tak sama dengan belalai berair kan? Bukan ke? Ke…? aiyaaarrrkkksss…!

Tapi suatu ketika dulu pernah baca artikel kat bawah ni. Klik atas gambar tu untuk besarkan. Pernah baca dulu pasal khutub bumi berubah bukan perkara pelik. Katanya memang pernah berlaku ribuan atau mungkin jutaan tahun dulu dan tak mustahil akan berlaku lagi. Penyebabnya paksi bumi berubah. Bumi terpusing dari paksi sekarang. Antara tanda-tanda perubahan kutub ni yang aku baca tu ialah perubahan cuaca yang mendadak. Patutlah turun salji di Vietnam hari tu. Kan? Kan…?

Dan puting serta belalai ni? Gempa bumi di tempat yang sebelum ni tak pernah gempa? Gunung berapi meletup di tempat yang asalnya tak ada gunung berapi? Tsunami yang semakin kerap?

Atau kiamat…? Walau apa pun, bersedia ajelah kan? Kalau tak kiamat pun tak semestinya kita takkan mati…

Semuanya Hasil Tangan

Posted in Bebel, Estetika, Hiburan, Islam on 15 Disember 2013 by Najwa Aiman

Pengirim gambar tu kata ni di Kelantan. Entahlah. Is it real? Seems like so. Ukiran atau natural? Wallaahu a’lam bissawaab… Tak tahu tak payah jawab…

Yang pastinya ada antara kau orang dah start buat teori — anak derhaka kena sumpahlah… Pengamal ajaran sesat bertapa disumpahlah… bla bla bla… Kan? Kan?

Tapi konsep dua gambar yang di bawah ni aku suka. Ilusi optik. Gambar yang sama dari perspektif berbeza setelah diputarkan 180° anti clockwise—

Tapi kalau gambar macam kat bawah ni kau orang suka tak? Suka…??? Mmm… Something must be very wrong… Very very very wrong here… Mmm…