Archive for the Maskulin Category

Biar Betikkk…???

Posted in Feminin, Maskulin, Matang on 10 Januari 2014 by Najwa Aiman

Huh??? Macam-macam betullah dia orang nih… Dapat dari Whatsapp group nih… Hari tu ada terbaca tentang workout. Possibly workout di gym. Katanya workout 10 minit akan membakar gula dan karbohidrat dalam badan. Workout 30 minit baru bakar lemak. So sesiapa yang nak kuruskan badan kena workout dalam gym minimum 30 minit.

Kalau dah macam ni, mana-mana jantan yang nak kurus boleh tenung payudara 10 minit. Nak kurus lagi tenung lebih lama lagi… Gitu erk..? Aiyaaarrrkkksss…!

Errr… saiz payudara akan memainkan peranan tak? Macam mana pula kalau payudara pondan? May be dua kali ganda lebih kurus kut? Sebab lepas tenung kompem jantan akan lari lintang-pukang. Sihat tu!

Lain Hulu, Lain Parang

Posted in Bebel, Feminin, Hiburan, Maskulin on 28 Disember 2013 by Najwa Aiman

Okeylah… aku mengaku… Memang aku suka banget tengok Siti Nurhaliza dulu-dulu. Sekarang je yang aku tak berapa nak jeling pun. Sebab sekarang dah tak menepati cita rasa. Tapi dulu pun bukanlah sebab aku nak buat dia bini. Tapi kalau dia jadi bini aku… perghhh… Agak-agak kereta apa aku pakai sekarang erk? Dan rumah aku pula besar mana la agaknya…? Hmmm…

Anyways… Memang biasa dengar gak orang kutuk Siti Nurhaliza dulu. Kuku dia tak lawalah. Jari dia tak feminin la. Bla bla bla… Tapi semuanya dari mulut orang perempuan laaa… Well… Nak kata apa lagi kan?

Apa-apa hal pun, bila Tuhan tentukan jodoh dia dengan Datuk K, habis kecoh satu negara. Dah jadi isu kebangsaan le pulok. Tu baru betul national icon. Apa yang orang marah sebenarnya masa tu? Sebab dia kahwin dengan laki orang? Itu fakta tapi landasannya sentimen feminin. Disebabkan dia maka Datuk K bercerai? Itu spekulasi dan serkap jarang. Sebab lelaki yang dia kahwin tu orang yang jauh sangat tuanya daripada dia? Itu pun fakta tapi landasannya sentimen maskulin. Apa-apa ajelah alasanya orang nak marah, Datuk K tetap lelaki bertuah masa tu. Sama ada Siti Nurhaliza juga wanita bertuah, yang tu aku tak tahu sebab aku bukan perempuan dan tak tahu nak selami hati perempuan (ya… nak kutuk kata aku male chauvinist pig? Suka hati kau oranglah… aharks!)

None of my business. Yang aku tahu, memang aku suka banget Siti Nurhaliza dulu-dulu. Menepati cita rasa. Dulu-dulu. I repeat… dulu-dulu… Kau orang? Well… Lain hulu lain parang. Lain bulu lain orang. Dah aku nak tidur ni. Esok nak pergi bayar yuran tadika. Kat masjid. Dan oh yes… Piper Perabo is my taste. Nite… Sleep tight…  Zzzz…

Lelaki Sangat Mulia Tau!

Posted in Feminin, Maskulin on 28 Disember 2013 by Najwa Aiman

“Tak fahamlah kau orang ni! Nampak perempuan cantik je, mata terjojol macam nak telan! Tak ingat bini kat rumah ke?” kata dia. Adoi laaa… Tak apalah… “Women… You can never understand them,” kata dia tu pula. Naturally memang masing-masing tak faham satu sama lain kan? Tu la yang best tu! Aharks…

Siti Nurhaliza (dulu) memang cantik — paras rupa DAN potongan tubuh badan dia (again… I repeat… dulu). Susahlah nak jumpa lelaki yang kata dia tak cantik (reiterating… dulu). Tak kiralah lelaki bujang apatah lagi yang dah kahwin (okay… I have a feeling that my last sentence just now was somewhat not right for being terbalik one way or another… hmmm…)

Tapi dah memang tu sifat semula jadi lelaki. Alah… macam le orang perempuan pun tak gitu. Tengok jantan Korea dalam LRT pun boleh tegak bulu kening (bulu tempat lain tak boleh tegak sebab sama ada dah licin dicukur atau dah ditindih pakaian ketat-ketat). Yang cita rasa berbulu pula tengok Bangla pikul martol pun boleh khayal dalam imaginasi basah banjir… yieekkhh!

Kami orang lelaki memang semula jadi susah nak bercinta. Sebab? bagi lelaki cinta tu terlalu amat tinggi nilainya. Tak boleh sesuka hati diberi pada sesiapa je. Bila kami nampak perempuan cantik, memang kami sentak. Tapi tu bukan sebab bibit cinta. Tu disebabkan bibit syahwat. Yup… orang lelaki memang syahwat datang dulu. Cinta… well… kadang-kadang tak datang-datang. Sebab… I repeat… lelaki amat susah memberi cinta. Benda berharga memang susah kita nak dermakan dengan rela.

Jadi the next time lelaki terjojol dan sentak bila nampak perempuan cantik, janganlah risau. Kalau kau orang boifren dia, atau bini dia, cinta dia tetap untuk kau orang. Nafsu dia aje yang dia sangup dermakan. Sebab bagi lelaki, nafsu terlalu amat murah dan rendah nilainya. bahkan tak ada nilai langsung.

Tak cukup mulia ke lelaki…? Huh?

Bukan Sekadar Padamkan Api Tau!

Posted in Maskulin, Semasa, Sosial, Teknologi on 23 Disember 2013 by Najwa Aiman

Di Kota Kinabalu hari tu aku dihantar untuk satu tugasan yang agak berat gak sebenarnya — menaraf anggota bomba dan penyelamat lapangan terbang. Dan ni bukan sebarangan lapangan terbang. Ni lapangan terbang antarabangsa weh! Dan antara ujian fizikal penarafan yang dikenakan, selain daripada apa yang aku tak pernah tengokselama ni ni seumur hidup, ialah yang lazim aku tengok dan kadang-kadang buat — tekan tubi dan… apa ke namanya dalam bahasa kita ni erk? Sit up tu le… apa namanya?

Apa-apa ajelah… Anyways, yang penting tugas tu dah selesai dan pada pendapat aku yang berpendapatan tak setinggi mana ni, lancar. My opinion about the quality of our Airport & Fire Rescue Service staff? They know what they’re doing in time of needs more than any of us do. So, have faith in them. Improve further, but faithfully. Sebab tu tugasan aku tu berat. Kalau salah penarafan, bebila diperlukan dalamkecemasan, tetiba dia orang tak boleh perform untuk rescue kita semua ni… Hah! Camne tu? Adeh… Tapi dia orang ni semua qualified.

Kau orang tak yakin? Choy… Okey, wa cabar lu buat semua fizikal prosedur dalam ujian Individual Physical Proficiency Test tu! Eheks… Kalau lu orang at least setaraf dengan markah dia orang, then dipersilakan bercakap bongkak… ekekekekekekeke… Tapi kalau tak setaraf… well… imagine this — kalau tetiba pesawat kau orang tersilap landing atau brek pesawat tak makan atau pilot tetiba termasuk dalam fasa mikro-sleep semasa take off atau landing, kau orang tahu apa nak buat? Tak tahu? So… who you’re gonna call? Ghostbusters? Mythbusters? Punky Brewster? Tak kenal Punky Brewster? Maknanya lu orang gen-Y. Bila pesawat okey, poyo. Bila pesawat problem, dia terkencing dulu… uhuk!

By the way, jentera bomba AFRS tak sama dengan jentera bomba PBPM kan… Spec jauh berbeza. So training pun berbeza. Basic aje sama. Tak percaya? Meh panggil PBPM buat fire rescue kat A380 yang tergelincir dan terbakar kat runway. Similarly, hantar AFRS buat fire rescue kat tingkat 88 KLCC. Anybody sanggup volunteer jadi mangsa yang terperangkap dalam salah satu senario tu pada masa tu…? Hehehehehe…

Dan… oya… sepanjang program IPPT memang kami dah sediakan PBSM just in case ada yang pengsan, pitam, sesak nafas atau perlu CPR… Eheks…! Dan nope… aku bukan mangsa pertama la weh! Tak jadi mangsa sesak nafas untuk membolehkan CPR pun, baik sengaja atau tak sengaja walaupun anggota PBSM yang dihantar tu amoy!

Penghinaan

Posted in Bebel, Feminin, Maskulin, Puisi, SíPúT on 24 Februari 2013 by Najwa Aiman


Teringat satu dialog daripada satu movie yang pernah tonton suatu ketika dulu—

“When it comes to women, men are never too old to be humiliated in life…”

Betul ke lelaki mudah jatuh cinta? Pendapat aku yang juga lelaki ni (tak percaya meh sini tengok! Cet…), lelaki susah jatuh cinta, tapi mudah tewas dengan nafsu. Yang tu betul. Kau orang tak setuju? Peduli haper aku… ekekekeke… aiyaaarrrkkksss…!

Anyways, yang aku tahu, sebagai lelaki (masih tak percaya? Nak try aku bagi orang ngandung?), bila lelaki benar-benar jatuh cinta dengan seikhlas-ikhlasnya, maka ketika tu dia sanggup korbankan apa saja termasuk nyawa sendiri. Yang tu aku tahu. Tapi kat sini memang ada satu masalah — lelaki tu akan jadi teramat-amat lemah dengan orang yang dicintainya tu. Segagah mana pun dia, sehebat mana pun diri, sekental mana pun semangat, setegap mana pun tubuh, bila berdepan dengan hal-hal yang berkaitan dengan wanita yang dicintainya teramat tu, maka ketika itulah saat yang paling lemah bagi lelaki tu. Sangat-sangat lemah. Dan kelemahan tu kerapnya menjadikan lelaki tu bodoh juga…

Tapi itulah lumrah, kan…? Tak boleh berfikir, tak boleh bekerja, tak boleh buat apa-apa pun bila dilanda kesedihan yang berkaitan dengan cinta hatinya. Lelaki jadi bayi yang amat lemah dan tak berdaya, tak berupaya bila berkaitan hal wanita yang dicintainya. Lelaki teramat mengharap belai, manja dan perhatian daripada wanita yang amat dicintainya. Lelaki akan jadi bingung dan tak tentu arah bila memikirkan bahawa dia tak dipedulikan oleh orang yang amat disayanginya. Dan lelaki boleh mati kerana tu. Bodoh kan…? Yang takkan terkesan dengan semua implikasi ni hanya bila tiadanya elemen cinta ikhlas. Ada backup. Atau sekadar backup. Malah sekadar for fun. Yang ni bukan lelaki bodoh… hehehehehe…

Dan itulah sebenarnya senjata wanita yang paling berkesan ke atas lelaki. Sesetengah mereka amat bijak menggunakannya. Dan sesungguhnya lelaki amat malas belajar daripada pengajaran yang satu ini. Dan inilah penghinaan terbesar bagi kaum lelaki seluruh dunia. Malangnya lelaki… aharks!

Peragawan Baju Raya

Posted in Estetika, Feminin, Fesyen, Maskulin, Sosial on 9 Ogos 2012 by Najwa Aiman

Habis dah ke barang-barang raya kat KL diborong habis dek orang Selangor masa cuti Nuzul Quran hari tu? Anyways, baju Melayu, baju kurung, kebaya, bla bla bla… Dan juga baju nak buat berjalan ke rumah sedara mara dan kengkawan kan? Kan? Atau t-shirt je? Tu bagi orang KL. Yang majoriti kerja ofis setiap hari. Yang kerja kilang setiap hari pakai uniform mungkin ada yang beli baju kemeja yang orang kerja ofis pakai tu sebagai baju raya dia orang. Nampak macam nak pergi ofis pada hari raya.

Dan fesyen raya tahun ni pula agak-agaknya…? Well… teori aku — fesyen K-pop. Yup… Baru betul nampak macam orang Korea sambut raya. Tapi kalau sungguh macam tu, memang seronok banget raya aku tahun ni — pandang kiri kanan atas bawah depan belakang semua paha-paha belaka! Perghhh..! Aku suke! Aku suke..!

Ramai-ramai jantan pakai macam ni pepagi raya, masuk dalam masjid nak solat sunat Aidil fitri. wow…! Meriah masjid! Kena pula Tok Imam dan Tok Khatib serta Tok Bilal pun gila K-pop gak… perghhh…! Raya! Laya! Laye! Luit laye!

Dan para aweks pula gila pakai camni. Kompem aku gila! Paha! Paha! Mahu tergolek aku tepi jalan kalau semua pakai gini. Attack! Attack! Akulah yangkena attack. Bukan dia orang. Vulnerable betul… Selera paha amoy… Aiyaaarrrkkksss…!

Tapi kan… kan… kita bercakap pasal raya kat Malaysia ni… Raya yang majoritinya Melayu. Dan Melayu pula jenis yang makan nasi lemak, gulai lemak, roti canai, rendang ayam, rendang daging, serunding, bla bla bla… Dah bukan paha selera aku dah kalau camtu… Paha nasi lemak dah ni… Adoi…! Wallaweh! Alahai… Buat sakit hati aku je merenung tapi tak stim di pagi raya yang setan semua dah terlepas semula tu… Alahai kecewanya…

Lelaki Lemah Ke…?

Posted in Feminin, Idea, Maskulin, SíPúT on 27 Jun 2012 by Najwa Aiman

Nasi lemak, ayam goreng berempah, keledek goreng, air kelapa muda. For lunch. Tak seberapa, tapi insyaAllah mengenyangkan. Siapa nak makan ni?

Aku fikir bagi lelaki menyayangi lebih mudah daripada disayangi. Fikir aku je laaa… Maka bila seorang lelaki tahu bahawa dia disayangi, maka apa pun orang yang menyayangi dia buat — endah tak endah, marah, merajuk, bla bla bla… lelaki pasrah. Menunggu masa untuk memujuk.

Sampai suatu ketika lelaki dikejutkan dengan hakikat yang dilihat dari tingkah laku dan perbuatan — oh… ya ke…? Hancur berkecai hati lelaki yang waja bak konkrit lebuh raya utara selatan. Rata-rata lelaki ‘merasai’ yang dirinya disayangi dan dicintai melalui layanan dan tingkah laku yang diberikan kepadanya. Dan kalau lelaki merasakan yang dirinya tak kelihatan, tak wujud, atau kalau wujud pun sama je taraf macam lelaki lain kalau pun tak lebih hina daripada lelaki lain, atau macam sampah tepi loji…

Hati lelaki juga boleh hancur berkecai. Kerana lelaki juga manusia biasa yang ada perasaan, impian dan harapan…

Gagah Ialah “Boleh Tapi Tak Mahu”

Posted in Maskulin, Perubatan, Semasa on 30 Januari 2011 by Najwa Aiman

Memula jumpa laporan ni kat FB. Kisah tentang pakcik umur 97 tahun yang masih sihat wal’afiat adanya. Tertarik gak nak membacanya—

Rahsia pak cik power
Oleh MOHD HARZRUL AMINUDDIN

SEGAMAT: Percaya atau tidak, lelaki berusia 97 tahun ini masih terang penglihatannya serta mampu pergi ke kebun serta bercucuk tanam selain memandu kenderaan, termasuk kereta mahupun motosikal, tanpa berteman.

Daya ingatannya juga masih tajam selain mengingati detik bersejarah negara, termasuk perjuangan Melayu dalam menentang Malayan Union sekitar 1948.

Alias Bujal tidak mengamalkan apa-apa senaman istimewa, malah tidak pernah menuntut ilmu pusaka yang berkebolehan tinggi.

Dia hanya mengamalkan pengambilan makanan berasaskan sayuran, termasuk ulam-ulaman seperti pucuk paku, ulam pegaga, ulam raja, petai dan jering…(baca habis)

Amacam? Pakcik ni orang Segamat ek? Agak-agak antara dia dengan Ketua Menteri Sarawak siapa lagi power? Wife pakcik ni masih ada lagi tu. Larat lagi ke wife dia tu ek? Permaisuri beta pun kadang-kadang tak larat gak nak melayan aku… isy, isy, isy… ekekekekeke…

Rasa-rasa macam nak ikut petua pakcik ni tapi bila dia kata—

…Selain itu, dia mengamalkan mengunyah bawang putih mentah setiap hari sebagai petua awet muda…

Alahai… aku dah le memang tak boleh blah dengan bawang putih ni. Maklumlah… aku kan Drakula…

Tapi yang ni baik untuk diamalkan semua orang—

…“Air sejuk tidak elok untuk badan kerana boleh mengakibatkan pelbagai penyakit selain semput, lelah, asma dan demam.

“Pak cik boleh demam jika minum air sejuk,” katanya yang masih boleh menghayun cangkul, membajak tanah selain tidak perlu memakai cermin mata untuk membaca mahupun ketika memandu kereta atau menunggang motosikal…

Well… Pakcik Alias… Pakcik baru saja mendapat paminat baru! Dan hari ni pakcik menjadi idolaku…! Ohhh… Memang benar kata orang bahawasanya orang yang gagah tu ialah orang yang mampu membunuh tapi takkan membunuh. Termasuk jugalah orang yang mampu bersetubuh dengan perempuan muda tapi boleh tahan tak bersetubuh… oh… memang gagah…!

“Jahat” Kata Stacy Dan Rossa Menyeru “Hey Ladies”

Posted in Bodoh, Feminin, Maskulin on 17 Januari 2011 by Najwa Aiman

“Kalau dah dua kali pengalaman kena tipu dengan perempuan, maknanya apa?” tanya dia.

“Sahihlah agaknya perempuan memang makhluk Tuhan yang paling handal menipu dan memperdaya,” aku jawab.

“Itu ke maknanya?” dia tanya lagi.

“Ada lagi makna. Satu lagi makna ialah kau tu memang bodoh sebab kau berikan kepada makhluk paling jahat yang berotak – yakni perempuan – hati kau tu dengan penuh tulus dan ikhlas.”

“Perempuan tu mengaku dia bukan setan. Dia pernah cakap pada aku yang dia bukan perempuan jahat,” dia bidas. Kemudian dia diam. Dia tenung aku tajam. Lepas tu dia mengeluh sambil mengangguk-angguk pendek.

“Kejam sungguh makhluk perempuan ni kan…?” dia merungut.

“Dan bodoh sungguh makhluk lelaki ni…” aku sambung.

“Kau tu bukan lelaki ke?” nada dia macam marah sikit kali ni.

Aku tak jawab. Kena tipu dengan perempuan yang zahirnya nampak baik bukan satu pengalaman yang aku sendiri tak pernah lalui. Dan perempuan tu bukan sekadar tipu aku. Dia juga tipu orang sekeliling dia, termasuk para sahabat dia. Dan (bakal yang sudah pun jadi) suami dia gak… eheks…! Kejam? Nope… bukan kejam beb… Tetapi keji. Sungguh amat keji… Live with it, man!

Zaman dah berubah. Zaman di mana lelaki permainkan wanita dah berlalu sebenarnya. Stacy silap… Lelaki tu bukan Jahat. Lelaki tu bodoh sebenarnya… Seruan Rossa kepada semua Ladies dah bersahut…

Telanjang Yang Pertama

Posted in Feminin, Maskulin, Nostalgia, Perubatan on 26 Disember 2010 by Najwa Aiman

Semenjak akil baligh, bila kali pertama telanjang depan perempuan? Isy isy isy… Depan mak sendiri pun dah tak mahu telanjang, kan? Inikan pula depan perempuan yang tak ada kena mengena, yang bukan muhrim, yang ajnabi.

Dan kenapa nak telanjang depan perempuan yang ajnabi? Well… kau orang punya reason sendiri le. Tapi sepanjang yang aku ingat, aku telanjang depan perempuan ajnabi atas dua sebab je — sebab kesihatan, dan sebab syahwat… hehehehehehe…

Kali pertama telanjang depan perempuan ajnabi setelah aku akil baligh dan serabai atas bawah, seingat aku, ialah semasa kena buat medical checkup untuk ke A-Level, rasa-rasanya. Kat HBKL (sekarang HKL). Masa doktor buat pemeriksaan kat meja dia, ada sorang misi yang teramat comel lagi putih melepak dok tolong dia. Sebab tubuh badan dia yang kecil molek, dia nampak muda banget, atau mungkin sememangnya dia muda. Dalam awal dua puluhan gitu. Atau mungkin akhir belasan tahun macam lepas SPM. Agak-agak sebaya aku kalau pun tak lebih tua dalam setahun dua daripada aku.

Masa doktor dok periksa aku, mata aku dok periksa dia. Sesekali bertembung gak tenungan mata kita orang. Aku terus senyum aje kat dia, tapi dia cepat-cepat alih pandangan tempat lain. Muka serius je. Tapi lepas tiga empat kali mata bertentang dan aku dok asyik senyum kat dia, dia pun mula senyum kat aku balik. Lepas tu start jeling-jeling pula. Maka senyuman aku pun makin lebar le. Ada chance nih!

Sehinggalah, berapa punya sialan, doktor suruh aku ke katil kecil dalam klinik tu, dan lucutkan seluar! Aiyark!!! Biar betul doktor ni? Okeylah… aku pun pergi ke tepi katil kecil tu dan aku tarik tirai keliling katil tu. Maka aku pun lucutkan seluar. Tinggal seluar dalam je. Kena le pula masa tu aku pakai seluar dalam yang getah sebelah kananya dah koyak, so ada lubang sepanjang hampir seinci menampakkan bahagian tepi badan aku yang masa tu masih boleh dianggap seksi. Tetiba tirai tu diselak dan doktor melangkah masuk.

“Underwear,” kata doktor sambil menuding ke arah spentot aku yang masih tersarung dengan mengisyaratkan agar spentot tu pun dilucutkan juga. Alahai doktor ni… Time aku belum potong dan trim bulu ari-ari ni pulalah dia sibuk nak suruh aku telanjang. Putu mayam al putu piring punya doktor ayam! Tak apalah… dia jantan. Sama je rupanya. Saiz je lain-lain… eheks…!

Elok-elok je spentot aku dah sampai ke lutut, dalam keadaan aku menonggeng tu, tetiba misi kecil molek yang manis tu melangkah masuk ke situ! Celaka! Lahabau! Lahanat! Bangsat! Apa ke jadahnya weh…!!! Alamak aiii…! Aku patut tarik naik atas semula spentot ni atau terus je ke bawah ni? Dan dalam keadaan menonggeng ni??? Kalau aku berdiri tegak kompem misi tu akan nampak belukar pokok renek lebat yang belum trim berserta sebuah karavan (ehem… excuse me…) yang bertayar pancit sedang parking kat situ! Hello…masa tu memang tak plan nak buat perjalanan, okey! So tayar tak perlu kembang la weh!

“Tanggal terus!” doktor bagi arahan dengan garang. Pundeklah doktor ni… Kulit muka aku dah naik 13 sentimeter ni tau. Yang si misi ni apa ke jadahnya pula berdiri tercegat sebelah doktor tu sambil pandang aku ni? Woi! Keluarlah woi!

“Cepat!” arah doktor lagi. Yalah! Yalah! Doktor ni pula tak sabar-sabar nak tengok kemaluan aku ni kenapa? Aku pun tanggal habis. Pelan-pelan aku berdiri tegak. Adusss… misi tu masih pandang aku! Dan dia masih senyum kat aku macam tadi! Wallaweh! Ni lu senyum apa sebenarnya ni haaa…???

Maka aku pun disuruh berbaring mengiring atas katil tu. Sebelah kaki bengkok sampai lutut kena dada. Misi dan doktor datang dekat ke katil.. alahai… Rupa-rupanya misi tu datang situ sebab tolong bawakan sarung tangan getah untuk doktor tu. Bongok punya doktor! Sarung tangan getah tu pun tak reti-reti nak bawa sendiri ke? Tu pun nak harapkan misi comel tu bawa? Bodoh! Bangang! Bahalul! Badigol!

Dan apa yang doktor nak buat dengan sarung tangan tu? Perlu ke aku cerita? Perlu ke? Adoi…!!! Ngilu! Ngilu! Ngilulah sialll…!!!

Dan itulah kali pertama aku telanjang — secara terpaksa — di depan awek ajnabi. Alahai… dan it had to be awek yang comel, cute, kecil molek lagi manis dan putih melepak teramat. Dan awek tu berbalas-balas senyuman dengan aku pula! Alahai…