Archive for the Politik Category

Manifesto Manifesoto

Posted in Bodoh, Ekonomi, Gomen, Politik, Sumber on 29 Disember 2013 by Najwa Aiman

Dapat ni dari FB sahabat, dan aku share kat FB aku. Memang betul ke ada laporn ni dulu? Rasa-rasanya macam pernah dengar antara statement ni dalam kempen puak-puak BN dulu. Well… syukur alhamdulillah Tuhan bayar cash… kan? Bukan ke? Ke…? By the way, klik atas gamabr kat atas tu kalau nak saiz besar sikit.

Kepada Datuk Menteri

Posted in Ekonomi, Gomen, Kapitalis, Politik on 27 Disember 2013 by Najwa Aiman
You walk the talk first by marina mahathir from Zainul Z Abidin

Friend of My Enemy…?

Posted in Politik, SíPúT, Semasa on 8 Mei 2013 by Najwa Aiman

Selesai dah pun. Tak ada rusuhan. BN dapat 123 daripada 222 kerusi Parlimen. Aku ni tak pandai pun, tapi rasa-rasanya 123 kerusi daripada 222 tu bukan two-third kan? Maknanya memang teramat sukar le bagi BN nak luluskan sebarang rang undang-undang di Dewan Rakyat kan? So… maknanya masih belum selesai lagi ni kan? Lepas ni mesti ada berita katak-katak melompat dari parti ke parti kan? Kan? Bukan ke? Ke…?

Anyways, negeri Selangor masih bawah Pakatan Rakyat, tapi majoriti kerusi DUN ialah PAS, bukan PKR. So… Masih lagi Khalid Ibrahim sebagai MB Selangor? Atau somebody daripada PAS pula kali ni? Interesting gak nak tahu apa jadi pada industri alkohol, clubbing dan perjudian di negeri ni. Yup… Let’s have somebody from PAS as MB now. But then again… who am I to say this…? Aku hanyalah seorang rakyat marhain yang bermastautin kat negeri ni. Oya… rakyat Selangor dah pilih PAS sebagai majoriti kan? Maknanya rakyat Selangor lebih suka PAS kan? Maknanya pejuang rakyat mesti akur dengan suara rakyat kan? Pejuang rakyat tak sepatutnya masuk campur urusan nak mencaturkan individu daripada parti mana yang patut jadi MB kan? Sebab rakyat dah pilih PAS sebagai majoriti kan? Kenapa MB belum angkat sumpah lagi ni? Negeri yang tak ada orang campur tangan macam Kelantan dan Kedah dah settle isu siapa MB… Hmmm…

Dan Rita Rudaini semakin jauh. Rita makin sibuk sekarang. Setiap orang memang ada priority masing-masing. So kalau kita bukan antara priority seseorang, lebih baik jangan try to become one sebab nanti kita akan hanya jadi beban liability pada dia… Sedih sangat hakikat ni duhai Rita Siput yang Comey… Sedih banget tahu tak…!

Boys Will Be Boys

Posted in Bebel, Gomen, Nostalgia, Politik, Quips on 23 Jun 2012 by Najwa Aiman

Hari tu ada majlis berikrar dengan SPRM. Segerombolan puak pengurusan dikerah paksarela untuk ke lokasi penggambaran bagi memeriahkan acara berikrar tu. Maka berbondong-bondonglah kita orang. Dan arahan dah dikeluarkan — semua mesti pakai baju korporat (kemeja ala drebar teksi berlengan pendek) dan tali leher korporat (warna hijau bunga-bunga batik). Nasib baik tak ada yang pakai seluar warna hijau hari tu.

Yup… rasa macam muda baru baligh semula in that outfit. Kami dah menunggu dalam dewan. Duduk lepak-lepak sembang-sembang. Bila MC announce VIP tiba, masing-masing bangun berdiri. Macam semua murid-murid berdiri bila guru-guru dan guru besar masuk dewan masa perhimpunan. Dan majlis dimulakan dengan menyanyi lagu Negaraku. Lepas tu doa. Lepas tu ucapan. Dan lepas tu ikrar beramai-ramai, diketuai oleh CEO kat depan selaku head prefect. Memang dia head prefect pun masa sekolah dulu.

Dan hari tu semua yang dah berserabai atas bawah, berbini-bini, bersuami, beranak-pinak dan bercucu-cicit ni kembali muda macam zaman sekolah dulu.

Dan yes… gambar atas tu… the tie really blends well with the chair… And no… bukan pesimistik, tapi realistik. Dan secara realistik, the pledge does not carry any legal authority, does it…?

Dan Adzan Tidak Lagi Berkumandang

Posted in Bencana, Islam, Politik on 30 Julai 2011 by Najwa Aiman

Sempena RáMáDáN ál-MúBáRáK yang akan menjelang, tasbih dan tahmid akan berkumandang setiap malam dari masjid-masjid dengan alunan yang syahdu dan menginsafkan selepas Isyak. Mukminin dan mukminah — sama ada ketika tu berada di masjid, di rumah atau di mana-mana ajelah — rasa-rasanya mungkin tersentuh gak kalau tak banyak pun sikit hati-hati mereka bila alunan tasbih dan tahmid terawih tu sampai ke corong telinga.

Tapi tahun ni entahlah… Masjid Bukit Damansara tempat aku suka solat Jumaat tu pun dah kena sound dengan penduduk setempat sebab adzannya terlalu kuat dan menjadi audio nuisance kepada dia orang. Maka pihak masjid pun lower sikit volume adzan tu. Ni bukan kali pertama dan masjid pertama yang kena tempuh pengalaman gini. Dah banyak masjid di Malaysia yang terpaksa lalui desakan macam tu sebelum ni sejak bertahun-tahun dulu — sama ada bawah mana-mana kerajaan atau wakil rakyat pun. Macam mana dengan tasbih dan tahmid terawih nanti ek…?

Kuning Biru Merah

Posted in Bencana, Bodoh, Ekonomi, Politik on 9 Julai 2011 by Najwa Aiman

Gambar ni aku kidnap daripada blog Fa-T (tapi aku suspek dia kidnap gambar ni dari akhbar The Sun ek? Ekekekeke… Bukan ke…?)

Anyways, ni gambar perhimpunan kebersihan siang tadi. Gafaro yang pergi tengok perhimpunan kebersihan secara live siang tadi sehingga merasa dibelai dan diulit gas pemedih mata dan badan kata perhimpunan tu berada di beberapa kawasan lain juga sekitar KL. Tengok pada gambar kat atas tu, agak-agak berapa ribu orang tu?

Yang di atas ni pula gambar dari blog Hishamudin Rais di Tukar Tiub.

Dan kalau tanpa sekatan di lebuh raya, jalan raya dan stesen kenderaan awam, rasa-rasanya berapa ramai lagi ek…?

Sama Jeee…

Posted in Politik on 30 Mac 2011 by Najwa Aiman

Dari Berita Harian online

Rahim akan ambil tindakan terhadap pihak yang serang peribadinya
2011/03/30

ALOR GAJAH: Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik, memberi amaran untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sekiranya menyerang peribadi beliau berhubung pendedahan rakaman video aksi seks yang didakwa membabitkan seorang pemimpin pembangkang…

Bersetubuh memang lazat. Sesetengah lelaki pilih lelaki. Sesetengah lelaki pilih perempuan. Sesetengah lelaki pilih budak lelaki atau budak perempuan…

Tapi pilih budak perempuan umur 15 tahun tetap lebih baik daripada pilih lelaki walau umur berapa pun… Toksahlah dok meroyan meracau… Kan? Kan? Bukan ke? Ke…?

~Posted with WordPress for BlackBerry~