Archive for the Santap Category

Sambil Dengar Keretapi Lalu

Posted in Ekonomi, Famili, Santap on 14 Januari 2014 by Najwa Aiman

Tak masak lunch hari ni. Kita cari makan jom! Mana? Well… I know a place. Never tried there before, so let’s go now.

Kat Pantai Dalam. Kalau dari Bangsar, menghala ke Taman Petaling dan PJ Old Town selepas stesen KTM Komuter, selepas blok-blok flat. Sebelah kanan jalan. Sebelah kiri jalan tu landasan kereta api mek oi…

Ini set untuk 4 orang makan. Ditambah dengan sepinggan nasi kuning. Air asing-asing. Macam-macam jenis air bebudak ni order taw! Choyyy…

Nampak menarik? Yup. Rasanya sedap tak? Verdict: Lazat gak! Tu ayam golek 5 bintang Mek Som yang famous tu. Mek Som pernah masuk TV program masak-masak RTM sebab resepi ni. Dan Jalan-Jalan Cari Makan TV3 pun dah tiba dan certify tempat ni.

And yes… Kalau ada duit lebih aku akan bawa family, kengkawan, sedara mara datang makan kat sini lagi. Harga memang berpatutan. Serius! Dan rasanya memang boleh puas hati semua laaa… Meh laaa… Errr… Mek Som tak nak kasi diskaun terhebat kat saya ke untuk promosi ni? Ikhlas berbayar ni tau… Tau… Taw… Aharks…!

You Okay, Irdina…?

Posted in Ekonomi, Famili, Santap on 24 Disember 2013 by Najwa Aiman

Apa ke namanya entah benda ni, lupa pula aku. Anyways, graf atas tu heartbeat. Graf bawah tu contraction. Dan antara kedua-duanya tu movement. Kenapa bila contraction, heartbeat Aimy Irdina drop secara drastik? Sampai nurse pun masuk. Tapi dengan pantas dan drastik juga heartbeat tu catch up. Dan movement pun bertambah gak. Apa-apa hal pun, Aimy Irdina is going to be one active girl! Adoi laaa… Jauh jarak usia dengan Ayahanda dan Bonda tu duhai Irdina… Dan Ayahanda dan Bonda mesti tak larat sangat macam masa muda-muda dulu bila Irdina meningkat remaja. Kritikal… Kritikal… Robbii yasser wa laaa tu’asser… Robbii hablii min ladunka dzurriyatan thoiyibah. Innakas samii’ud du’aaa…

Dan kerja tempat baru ni memang dikelilingi stewardess, retail outlet girls, sexy K-Pop passengers, stewardess, pilots, stewardess, aircrafts, stewardess… macam-macam lagi, antaranya, coklat. Hari tu dapat coklat mahal lagi. Sebelum tu Godiva. First time aku dengar nama coklat tu. Macam Godzilla je. Tapi dia orang kata coklat mahal tu kut. Entah aku tak tahu. Aku dapat free, so belasah je la kan? Tapi dari rasanya, aku percaya memang coklat mahal. Kiranya macam spesis ais krim Haagen Daas la. Sebab memang sedap Godiva nih! Lazat… Alhamdulillah…

Dan hari tu dapat coklat free lagi, pun yang mahal juga katanya, cuma tak semahal Godiva tu. Dan bila aku makan… well… pada lidah dan tekak aku memang logik gak dia orang kata coklat mahal yang ni tak semahal Godiva walaupun still coklat mahal. Lazat… alhamdulillah…

Lord of the Runways

Posted in Budaya, Santap, Sosial on 27 November 2013 by Najwa Aiman

Ala-ala Lord of the Rings: The Two Towers. Ni air control tower KLIA. Yang hujung sana nun air control tower KLIA2. Katanya KLIA2 tu control tower paling tinggi. Hati-hati jangan tinggi sangat. Nanti dilanggar pesawat.

Dan hari tu pergi ke Hilton KL. Antara bangunan yang tinggi juga kat KL Sentral tu. Ada makan ofkoz. No wonder lemak keliling pinggang di dah nampak macam hos paip bomba. Kompeni dapat award. Ooo… award ni erk? Janji aku dapat makan favourite food! Ekekekeke… Tah haper-haper aku ni.

Tu! Hujung sana tu Gunung Kinabalu. Nampak tak? Yang kau orang heran tengok plate kereta KL kat KK tu kenapa? Abjad K datang dulu sebelum L kan?

Anyways, hari ni kena fly lagi. Kota Kinabalu BKI. Nanti hari Jumaat aku balik sini erk. Adoi laaa… pergi dan balik nak cross Laut China Selatan tu… Adoi… Adoi… Adoi laaa…! Tinggi weh! Tinggi tak apa… yang bawah tu. Dalam weh! Entah ada apalah kat dalam tu…

Kut-kut kat KK nanti boleh dinner kat sini lagi. But then again, dinner kat mana pun tak kisahlah kat KK tu. Honestly cita rasa makanan kat belah-belah sana tak menepati cita rasa aku. Tak boleh cari bini orang Sabah la kan? Kan? Bukan ke? Ke?

Anyways, kali ni ke BKI untuk kerja yang aku tak pernah buat sebelum ni. Don’t really know what to expect, but then, that’s the interesting part, isn’t it? Harapnya things go smoothly. Dua tiga kepala dah aad kat sana. Kau orang jangan buat sesuatu yang akan buat kau orang menyesal di kemudian hari tau. Maka tunggulah aku sama, nescaya kau orang takkan menyesal… ekekekeke… Aiyaaarrrkkksss…!!!

Rezeki Tu Ada… Sabar…

Posted in Santap on 27 November 2013 by Najwa Aiman

Dapat coklat tu semalam. Seronok giler orang bagi coklat sampai giler khinzirlah aku. Tu coklat mahal tu weh! Kalau aku nak beli sendiri dalam keadaan sekarang ni, maaflah erk. Kalau beri kat orang istimewa tu bolehlah, tapi selepas dua tahun simpan duit. Sekali hadap tak sampai tiga minit. Ada tiga ketul je dalam tu. Tapi rasanya sungguh di tahap kelazatan yang mampu mencacatkan kalau dimakan semasa memandu pada kelajuan 150 km sejam.

Kejar Atas… Huh?

Posted in Budaya, Santap, Sosial on 27 November 2013 by Najwa Aiman

Ni signboard jalan keluar dari LTAB Langkawi LGK. Yup… Memang ada Kg. Pandan kat Langkawi… hehehehe…

Kawasan ni mesti baru tambak ni. aknanya Langkawi makin besarlah kan? Membesar pada kadar yang lebih cepat daripada tumbesaran semulajadinya. Dan setahu aku Langkawi ialah pulau hidup. Secara semula jadi Langkawi ‘naik’ dari paras laut beberapa milimeter.

Memang pernah ke Langkawi sebelum ni tapi belum pernah duduk kat hotel sini. Banyak pula jenama ni kat pekan Kuah tu. Ada apa-apa ke? Dulu taukenya kerja sebagai engineer dengan LADA erk? Lepas tu…? Erm… Anyways, hotel jenama ni je aku nampak at least dua. Tu baru hotel. Belum lagi travel agency, bla bla bla…

Macam pekan koboi la. Baru buka ni. Apa entah nama tempat ni aku lupa laaa… Tengok kat FB aku. Kat sana aku upload immediately hari tu.

Nak meuju ke bilik hotel… Errr…. Kau orang tak nampak apa-apa yang pelik yang bukan semua orang boleh nampak dalam gambar ni kan? Kan…? Kan…?

Lubuk duit sebenarnya Langkawi ni. Antara nak berlaku adil atau tak je kan? Yang tu lebih baik tanya diri sendiri laaa… Kalau tanya orang lain karang boleh buat novel jawapan dia orang. Kalau tanya musuh boleh buat novel cerita ganas ngeri. Kalau tanya tukang bodek boleh buat novel motivasi. Kalau tanya aku… ermmm… aku rasa aku akan buat novel picisan je… eheks… Najwa Aiman je kannn… Kannnn….? Bukan ke? Ke?

Ni restoran steamboat. Masa ni RM100 satu set untuk berapa orang makan entah, tak ingat. Ofkoz aku tak makan kat sini… Mana mampu weh!

Dan di tengah pembangunan moden pekan Kuah, ni sungainya, dan tu semua alat utama meneruskan hidup diri dan anak-anak para penghuni asal Langkawi yang bertungkus-lumus menyalurkan rezeki kepada pelancing-pelancong kaya yang makan kat kedai-kedai macam kat gambar yang kat atas tu… Adoi laaa…

Tapi makanan tarak komplen punya. Akulah yang tarak komplen. Kau orang nak komplen ke nak haper ke, suka hatilah. Ada aku kisah? Aiyaaarrrkkksss…! Ekekekekeke… Lidah aku memang suka rasa utara. Eh jap… Oh ya laaa… Bukan lidah aku je yang suka rasa utara. Ada bahagian anatomi lain pun suka rasa utara gak… uhuk!

Ni kat Hammerbay Penang. Tu marka aku tengah makan dengan parka dia… ekekekeke… Menepati cita rasa… Mmm… Makananya la weh! Makanannya menepati cita rasa! Hangpa dok pikiaq apa?

Dari tingkat 15 ni. Masih teringat lagi jam 12:00 malam lebih aku masih kat tingkat 13 Wisma TNB, dan masa tu le terjadinya first Tsunami dulu. Weh! Tak boleh lupa itu pengalaman dalam building tinggi ketika Tsunami weh! Dan sekarang aku kat Penang gak. Tingkat 15 pulak…!!! Adeh…

Dan cakap pasal utara, hari tu pergi Penang juga. Dinner kat Hammerbay. First time makan kat situ. Ofkoz la memang nampak awek yang menepati cita rasa. Adeh! Dan ofkoz kalau aku ke Penang, never never ever lepaskan peluang untuk makan kari. Yeszzzz… Kari kari nasi kandar popodom. Kari Penang is still the bestest! Boleh ketagih wooo… Ada daun agaknya dalam kari tu erk?

Selepas…

Posted in Ekonomi, Famili, Santap on 15 Jun 2013 by Najwa Aiman

Bila Azizy dalam mood nakal…

Bila Haziq not in the mood…

Dan Wawa maintain kreatif. Tapi ni bukan pasal creativity dia. Ni isyarat kepada beta bahawa dia semakin menjadi anak dara… Adoi laaa…

Dan kurisik-risik kukorek-korek apa yang berbaki…

…lalu dapat gak makan yang dah lama ngidam. Ini…

…dan ini… Burrrppp… Alhamdulillah…

Siapa jaga nanti? Makan? Minum? Pendidikan? Perlindungan? Semua sebab kebodohan hidup untuk dia…

Aku Suka (Awex) Jepun

Posted in Budaya, Santap on 1 Jun 2013 by Najwa Aiman

Makanan Jepun ni aku cuma tahu sushi dan teppanyaki. Teppanyaki yang almost setiap hari aku masak sendiri dan makan tapi aku tak tahu pun yang aku masak dan makan tu sebenarnya teppanyaki. Aku pernah cerita pasal ni dulu. Tapi masa aku ke Sandakan bebaru ni, pada hari terakhir 29 Mei tu aku dibawa ke restoran Jepun. Aku tak reti nak order makanan Jepun ni, so aku biar dia order untuk aku. Entah apa nama menu tu entah.

Bila terhidang, tu dia! Ikan salmon grill, coleslaw, kubis + taugeh, nasi goreng garlic, sup tauhu, tauhu bakar berkicap. Lorrr… macam teppanyaki juga cuma yang ni ada menu tambahan. Dan sayurnya lebih banyak kubis daripada taugeh. Teppanyaki pula banyak taugeh je. Dan rasanya…? Lazat beb! Dan kenyangnya tak ingat walaupun nampak macam sikit je. Burrrppp… Alhamdulillah… Padan muka kau. Lepas makan tu dah tak boleh nak buat aktiviti apa-apa lagi. Lantak… aharks…!

Nanti bebila aku ke Sandakan kau belanja aku makan situ lagi bah. Tapi kali ni make sure kita pergi hari pertama aku kat sana. Macam kau bilang, “Takkan tak boleh sembang-sembang kejap saja bah?” Padan muka kau bah… ekekekekeke… Yalah tu nak sembang-sembang saja. Tu laaa… Siapa suruh bawa aku makan makanan yang memang dah jadi ruji aku masa zaman student dulu…? Siapa suruh? Eh kejap… bukan aku ke yang suruh? Kan? Kan? Aharks…

S E B E L U M… Mak aiii…! Boleh kenyang ke ni…?

S E L E P A S… Burrrppp… Alhamdulillah…

Errr… Judul entri aku tu silap bah… Sebenarnya aku suka awex Sabah bah… Aiyaaarrrkkksss…!

Anyways… Hikmah apa aku ni takut laut? Hikmahnya may be… just may be… aku insaf setiap kali nak ke Sabah (dan juga Sarawak lepas ni). Tapi kalau dah kehendak tugas untuk mencari rezeki yang Allah letakkan di sana buat diri dan keluarga, maka aku terpaksa gagahkan untuk pergi juga. Nampak je selamba dalam flight tu tapi bila dah lepas tanah besar Semenanjung… Adoi… Nak mengharap kekuatan daripada sahabat dah tak boleh. Tak ada sahabat dah. Dah tu…? Betullah hidup ni kena fikir pasal diri sendiri dan jangan dok mengemis macam peminta sedekah mengharap daripada orang lain walaupun niat kita sekadar nak minta disuntik sedikit kekuatan dan semangat.

Aku tak tahu daratan wilayah mana kat bawah tu. Indon ke, Sarawak ke, Brunei ke, Sabah ke… Tapi memang cantik banget…

Tu sungai kan? Sungai apa erk? Rejang? Entah… Tapi kalau keruh camtu minta maaflah aku nak pergi dekat. Buaya!

Luas. Cantik. Selesa. Hah… Kau tunggu apa lagi bah! Kau dah tunjuk hotel. Sekarang kau dah ikut dan tengok bilik aku. Jangan lama-lama di sini bah! Nanti jadi lain… Jangan bah… aiyaaarrrkkksss…!

“Ya… Aku akan mandi dalam tu kalau kau dah balik dan tak ada di sini bah! Malulah kau tengok aku pakai spender basah!”

“Ya… Aku setuju memang cantik bah lebih-lebih lagi kalau boleh berendam waktu begini. Sekarang, boleh tak kita pergi makan? Aku lapar sudah bah…”

Walau apa pun… Aku tak mahu jadi macam orang lain. Aku mahu jadi sahabat yang reliable dan berada di sana bila diperlukan. Aku rasa aku tak lokek persahabatan. Biarlah orang buat apa pun kat aku. Dah lali sejak dulu jadi alat permainan dan diperalatkan…