Archive for the Sejarah Category

Jasadnya Terkubur, Belangnya Bertabur

Posted in Bahasa, Estetika, Filem, Hiburan, Sejarah on 7 Januari 2014 by Najwa Aiman

Puas aku mencari dah. Agak lama juga. Bertahun-tahun. Dalam internet pun tak ada. Dalam biodata dan Wikipedia Sasterawan Negara Dato’ Abdullah Hussain pun tak tersenarai. Kenapa ya…?

Tapi aku sure sangat-sangat tentang buku ni — P. Ramlee: Jasadnya Terkubur, Belangnya Bertabur karya Abdullah Hussain. Kali pertama (dan juga terakhir) aku baca buku ni ialah pada tahun 1985. Sambil nak rehatkan kepala otak selepas study di perpustakaan Asrama Yayasan Selangor di Kg. Pandan tu dulu, aku terjumpa buku ni. Memula aku ambil dan baca saja-saja kat perpustakaan tu. Tapi sebab aku teramat hormat dan sanjung Allahyarham P. Ramlee, aku terus pinjam buku tu. Agak tebal. Biografi Allahyarham P. Ramlee dari sejak beliau lahir hinggalah ke saat ajal beliau. Sebak. Sedih. Marah. Geram. Kelakar. Gembira. Bangga. Semua emosi ada dalam buku tu walaupun ia sebuah biografi.

Tapi tu le kali terakhir aku nampak dan dengar tentang buku tu. Laman bersawang… eh… laman sesawang pun tak jumpa. PNM, DBP, Google… Tarak! Kenapa ya…? Kalau masa tu aku bukan student dan ada duit sendiri, memang aku dah keluar cari dan beli. Adoi laaa…

Anyways… in case kalau kau orang tahu kat mana ada sumber buku ni, please info. Tengkiyu I luv you too…! Dan kepada orang Melayu Gen Y, Gen X, apatah lagi Baby Boomers, digalakkan baca tentang riwayat hidup Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, especially Gen Y ni. Dia orang bukan kenal sangat P. Ramlee macam generasi terdahulu. Tak berminat pun agaknya. But believe me, sangat tinggi nilainya untuk ketahui riwayat hidup Seniman Agung ni. Buku terakhir yang aku baca tentang Allahyarham ialah P. Ramlee Yang Saya Kenal karya Yusnor EF. Yusnor EF adalah antara orang yang pernah bertemu dan bekerja dengan Allahyarham P. Ramlee dulu. Beliau antara penulis lirik lagu-lagu ciptaan Allahyarham P. Ramlee. Dan beliau juga adalah antara personal close friends Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Bukan politician saja yang menyumbang jasa besar kepada negara. Menyusuri riwayat hidup Allahyarham P. Ramlee, kita mungkin tersedar bahawa politician barangkali antara golongan yang jadi penyebab terbantutnya perkembangan talent dan kebolehan ajaib pribumi dan warga negara… Adoi laaa…

Riwayat Baru Yang Jadi Hikayat

Posted in Islam, Nostalgia, SíPúT, Sejarah on 1 Januari 2014 by Najwa Aiman

Sejam tadi dah berlalu 2013. It’s just a number, tapi melewati usia, kan? So… kepada mereka yang tak mabuk sebab kalau mabuk kau orang takkan boleh baca ni… eheks…! Okey… Kalau tak mabuk, macam mana planning 2014? Terasa macam lain sikit sambutan tahun baru kali ni. Macam ada benda besar akan berlaku tahun 2014 ni. Selain daripada harga, apa lagi erk? Yang aku tahu kebanyakan negara yang rakyatnya semakin terhimpit biasanya memang akan berlaku benda-benda besar — demonstrasi besar, rusuhan besar, kematian besar, dan sesetengahnya kematian orang besar-besar dan orang-orang besar… Hmmm… Macam best jek… Macam best jek… Macam best jek…

Suka duka 2013? Well… I know I like one thing — result survey ni:

Dah terbukti kan? Pengganas antarabangsa yang diberi lesen mengganas oleh dunia… Ekekekekeke… Adeh… Adoi laaa… Dan lagi apa?

Well… Kalau berkaitan biologi, aku belajar bahawa haiwan SíPúT sememangnya spesis binatang. Fitrah binatang, apa binatang pun, akan buat apa saja, makan apa saja, peralatkan apa saja, berhelah dan menipu daya demi untuk terus hidup. Persetanlah kepada mangsa-mangsa binatang SíPúT itu. Tak apalah… Dapat buat SíPúT terus hidup dengan anak-anak SíPúT tu dah memadai sebagai amalan baik. Moga Allah mengambil kira sebagai amalan baik aku. Moga Allah beri ganjaran kepada aku jua.

Runtuhan bangunan ni pun kira peristiwa penting gak. Mujur tak ada yang cedera atau mati. Seriau aku bila dikhabarkan kisah runtuhan batu kat bangunan tu. Kalau kena kereta baru Alza hitam tu… Tak sanggup gak sebenarnya melihat penderitaan walaupun penderitaan yang pura-pura belaka. It’s still kerosakan harta benda berupa aset yang payah nak diperolehi. Baru pula tu. Alhamdulillah tak ada kerosakan.

Rezeki amat ketat pada tahun 2013. Tapi dalam ketat tu juga masih berusaha nak menolong. Maka memikirkan kebajikan dan kebahagiaan makhluk, walaupun amat berat, berhijrah gak. Harapannya ialah nak mencapai hasrat ikhlas yang Allah saja yang tahu untuk membela orang-orang yang aku sangka teraniaya. Rupa-rupanya… Adoi laaa… SíPúT… SíPúT… Tak apalah… Moga Allah beri ganjaran kepada aku. Ya Allah segala puji-pujian bagiMu yang mengajar hambaMu ini dengan kebijaksanaanMu…

Penghijrahan ni Allah berikan hikmahnya juga. Betul juga pengajaran Sang SíPúT — Allah beri ribut taufan sebab nanti lepas tu Allah akan beri pelangi. Walaupun pelangi yang diharapkan rupa-rupanya bukan pelangi yang sama, tapi tetap pelangi. Memang benar… apalah gunanya pelangi di gunung kalau yang diidamkan ialah pelangi di laut, kan? Alhamdulillah… Kadang-kadang pelangi tak bawa erti dan guna pun. Yang berguna ialah langit yang cerah. Dan biasanya langit paling cerah ialah sejurus selepas seriatnya hujan yang teramat lebat. Dan aku mahu langit yang cerah.

Walau apa pun, 2014 ialah novel baru. Sahabat lama forward gambar ni kat Whatsapp. Sekeping gambar ni je, tapi sangat menusuk kalbuku… cewah! Ekekekeke… But seriously, a picture speaks a thousand words. True. Gambar yang dia beri ni mengingatkan aku agar terus berusaha tinggalkan apa-apa juga yang tak baik — sama ada kejahatan diri sendiri, mahupun kejahatan orang lain, apatah lagi orang-orang jahat dan binatang-binatang yang sanggup tergamak buat apa saja demi untuk dia terus hidup. It’s going to be a new life for me, dan kita semua yang masih ada perikemanusiaan, insyaAllah. Benda busuk kalau ditutup macam mana pun, lambat-laun terbau juga. Bila yang terbau tu pula jenis orang yang yang cakap tak kira ikut suka hati je, memang terbongkar habislah. Isu duduk salah meja masa annual dinner pun boleh jadi asbab terbukanya topeng lantas mendedahkan bau yang semakin tengik… Adoi laaa… Moga sempat Allah kembalikan ke jalanNya… insyaAllah…

Selamat Menghayati Kehidupan Yang Semakin Pendek dan Perjalanan Yang Semakin Hampir Kepada Allah…

Gusti Putri Retno Dumilah

Posted in Budaya, Estetika, Hiburan, Novel, Sejarah on 28 Disember 2013 by Najwa Aiman

Gambar ni aku kidnap daripada Deviantart.com karya byako0x.

Memang sambil nonton Puteri Gunung Ledang (Tiara Jacquelina yang cun) ni. Laksamana Hang Tuah (Sifu M. Nasir) memang macho. Tetiba teringat Hikayat Hang Tuah karya Tun Sri Lanang. Dihikayatkan bahawa bila Sultan Melaka hantar rombongan meminang ke Gunung Ledang, Puteri Gunung Ledang yang sampai la ni tak ada sesiapa pun tahu nama sebenar dia termasuklah rombongan meminang tu (tapi dalam versi Tiara Jacquelina nama dia Gusti Putri Retno Dumilah le pulok) , letak syarat peminangan begini—

  1. Jambatan emas sebagai laluan Sang Puteri dari Gunung Ledang ke Melaka (tak sebut pasal tol)
  2. Jambatan perak sebagai laluan Sang Puteri dari Melaka pulang ke Gunung Ledang (pun tak sebut pasal tol)
  3. 7 tong air mata anak dara buat air mandian Sang Puteri
  4. 7 tong air pinang muda pun untuk buat air mandian Sang Puteri
  5. 7 dulang hati kuman (tak tahu la dia nak buat apa hati kuman ni)
  6. 7 dulang hati nyamuk (pun tak tahu gak nak dibuat apanya)
  7. 1 mangkuk perak berisi darah Putera Sultan Melaka (vampire gamaknya Puteri Gunung Ledang ni? Nasib baik bukan 7 mangkuk weh!)

Kreatif betul Tun Sri Lanang. Pengajarannya apa ya? Kita belajar apa yang kita belajar. Bagi aku yang tak pandai macam penulis dewa ni, pengajarannya ialah untuk para awek yang nak menolak pinangan jantan yang dia tak suka atau tak berminat, haaa… beginilah caranya. Letak syarat merapu macam tu.

Anyways, macam yang aku pernah tulis dulu, Hikayat Hang Tuah ialah sebuah novel fiksyen karya penulis dan penglipur lara Melayu antara yang hebat — Tun Sri Lanang. tu pendapat aku le… Dalam entri aku tu pun ramai gak yang membangkang dulu. Sampai nak berpencak silat pun ada mempertahankan kewujudan Hang Tuah lima bersaudara. Keturunan Hang Tuah lima bersaudara pun masih ramai sekarang ni. Berhijrah ke utara. Antaranya  — Hang lapaq ka, Hang dah makan, Hang nak pi mana, Hang marah aku ka, Hang pelaq la, Hang loklaq betui… bla bla bla… “macam-macam Hang ada kat sini” kata Sudin dalam Seniman Bujang Lapok.

Maka bagi aku juga, Puteri Gunung Ledang tak wujud. Kalau dia Melayu, apa kejadahnya hang Tuah dan Tun Mamat tak jumpa mak bapak Puteri Gunung Ledang tu untuk meminang? Kalau dia Puteri, dah tentu bapak dia raja. Raja mana? Raja Kapor? Atau Raja Gunung Ledang? Siapa? Negeri apa Gunung Ledang tu?

Yup… Tu Puteri Gunung Ledang mandi kat Sungai Ledang. Dan ya, masih tetap pakai perhiasan emasnya dalam sungai. Dalam adegan tu bila dia bangun, loket emas besar sebagak tu masih di dada. Moralnya: zaman tu emas memang teramat mahal, walaupun bagi seorang anak raja, apatah lagi anak raja yang tinggal dalam hutan atas gunung. So tak boleh tanggalkan dan letak suka-suka kat tebing.

Dan kalau dia bukan Melayu, malah Hindu pula mengikut teori filem Tiara Jacquelina tu, patutlah dia tak nak kahwin dengan Sultan Melaka yang masa tu Muslim. Susah nak jumpa Hindu sanggup masuk Islam tau. Especially zaman tu sebab Tanah Melayu asalnya diasaskan atas landasan Hindu bila Parameswara buka Melaka. Jiran sekeliling yang merupakan kerajaan besar, hebat dan gagah perkasa pun Hindu — Majapahit, Acheh, Siam. Agaknya semasa Islam mula menguasai pemerintahan Tanah Melayu, segelintir Hindu tegar berhijrah keluar dari Melaka. Antaranya panjat Gunung Ledang. Mungkin Puteri Gunung Ledang tu salah sorang atau keturunan daripada salah sorang yang berhijrah dan buka negeri Hindu di sana. Anak sami Hindu agaknya dia…

Dulu Dua, Sekarang Satu

Posted in Nostalgia, Quips, Sejarah, Sosial on 4 Disember 2013 by Najwa Aiman

Bebudak sekarang yang lahir selepas 1981 mesti tak tahu yang negara Malaysia ni dulu ada dua waktu yang berbeza kan? Kan? Eheks… Zaman aku belum baligh dulu, TV hitam putih, program Warta Berita dimulakan dengan gambar dua buah jam. Sebelah kiri tunjuk pukul 7:59. Tu waktu Semenanjung. Sebelah kanan tunjuk pukul 8:29. Haaa… tu waktu Sabah & Sarawak. Jarum saat tepat synchro tu! Maknanya beza jarak waktu antara Semenanjung dengan Sabah & Sarawak ialah setengah jam la kan? Kan?

Bila Tun Mahathir jadi PM, antara yang pertama dia buat, synchronize waktu Sabah & Sarawak dengan Semenanjung. Maknanya semua orang di Sabah & Sarawak mesti lewatkan jam dia orang setengah jam… hehehehehe…

Dah beberapa kali aku ke Sabah tahun ni. Dan setiap kali aku pergi, waktu solat di sana selalunya satu jam lebih awal daripada Semenanjung. Hmmm… so, asal-usulnya selama ni waktu di Sabah & Sarawak lebih awal setengah jam atau satu jam sebenarnya erk…?

Bukan Masanya

Posted in Etnik, Sejarah, Sosial on 13 Mei 2013 by Najwa Aiman

Lebih 40 tahun dulu tarikh hari ni sangat hitam sejarahnya untuk negara yang berbilang bangsa ni. Jangan diulangi tau. Tak ada janji syurga bagi mereka yang mati dalam perjuangan atas nama bangsa dan kaum. Yang dijanjikan syurga oleh Allah SWT ialah mati dalam perjuangan atas nama agama Allah SWT. Dan agama Allah SWT, yakni Islam, tak pernah kata bahawa Islam tu hanya untuk sesuatu bangsa atau kaum saja. Islam untuk semua kan — Arab, Melayu, Cina, India, Orang Puteh, Orang Coklat, Orang Ungu, Eskimo, Hindustan, Afrika… sesiapa sajalah… Kan? Kan…?

Dulu, Kini, Tadi

Posted in Bencana, Sejarah, Sumber on 14 Mac 2011 by Najwa Aiman

Petang tadi dapat mesej ni—

“A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4:30 AM today. If it rains tomorrow or later, don’t go outside. If you are outside, be sure that you have rain protectors. It’s acid rain. Don’t let it touch you. You may burn your skin, lose your hair or have cancer.”

Mesti kau orang pun dapat gak, kan? Aku percaya tentang explosion tu betul. Besar atau kecil ia tetap letupan yang membocorkan radiasi ke udara, kan?

Tapi part hujan tu macam mana ek? Bom atom yang jatuh di Hiroshima dan Nagasaki tu dulu sama ke kesannya dengan kebocoran nuklear ni? Maybe kesan bom atom tu pernah melanda Tanah Melayu dulu dan menjadikan sebahagian orang kat Tanah Melayu serta keturunannya mutant.

Dan barangkali sebahagian mutant tu sekarang dah jadi wakil Parlimen dan ADUN! Tak pun jadi Ketua Pengarah di mana-mana. Maybe jadi pengarah filem atau artis. Tak pun menulis novel dan blog…! Tadi petang hujan amat lebat dan aku terkena hujan tu. Lepas ni kepala aku jadi macam Vin Diesel. Bertambah macholah aku…

Dalam bergurau, kita berharap semoga keluarga mereka di Jepun yang ditimpa musibah Tsunami ni mendapat sabar… Dengar cerita angka kematian dan kehilangan mencecah empat digit. Ibarat ‘Tsunami’ pulang ke Jepun. Dari Jepun datang istilahnya, ke Jepun ia kembali melanda… Tak… Aku bukan bergurau ni…

Mereka Tentang Kita

Posted in Bencana, Puisi, Sejarah, Sosial on 16 September 2010 by Najwa Aiman