Archive for the Sosial Category

Dan Jijiknya Insan Yang Menipu…

Posted in Bebel, Famili, Sosial on 15 Januari 2014 by Najwa Aiman

Setiap hari dok fikir macam mana cara nak ajar Putera dan Puteri dua perkara — JUJUR dan BALAS BUDI. Zaman makin kejam. Masa dunia makin singkat. Bukan senang nak ketemu orang yang ikhlas menolong. Apatah lagi berkorban demi kita. Suami atau isteri sendiri pun belum tentu sanggup buat tu semua untuk kita, apatah lagi orang lain.

Jadi bila ketemu orang yang ada untuk kita tatkala kita memerlukan, walaupun mungkin bukan sentiasa, tapi biasanya dia ada dan dengan ikhlas dan rela sanggup membantu malah berkorban segala-galanya yang dia ada untuk kita, maka berlaku jujurlah dengan dia, dan balaslah budinya sedaya upaya. Jangan sakiti dia walau sedikit. Bukan sebab kita nak dia terus menerus membantu dan berkorban untuk kita, tapi sebab kita mahu mudah-mudahan Allah SWT akan tunjukkan kepada kita jalan dan beri kita kekuatan untuk buat perkara yang sama demi mendapat ganjaranNya, insyaAllah…

Putera dan Puteriku… jauhilah oleh kamu insan yang menipu dan memperdaya. Sesungguhnya mereka teramat jijik, dan kebejatan serta kejelekan mereka boleh terpalit kepadamu!

Tahun Empat

Posted in Sosial on 15 Januari 2014 by Najwa Aiman

Dan hari ni, staf beta yang kesemuanya sahabat-sahabat beta buat surprise pulok. Adeh… Kenapa? Kenapa? Timkaiiii…? Nasib baik aku macho dan tak nangis… Ekekekekeke…

Tahun ni tahun empat. 2014 dan 44. Kalau ikut prophecy Cina, ni banyak sangat nombor mati ni. Aku mati dalam tahun ni ke? Entahlah… Adoi… Cukup ke bekalan? Dah dimaafkan ke semua dosa oleh manusia? Dah memaafkan ke dosa-dosa manusia ke atas aku? Dah diampunkan ke dosa-dosa aku terhadap Allah SWT? Entahlah… Yang pasti yang nombor dua tu. Aku belum memaafkan semua orang. Belum!

Terima kasih para sahabat sebab belikan kek tu. Sedap! Mana kau orang tahu bahawasanya aku suka — inter-alia — kek blueberry? Aku pernah kasi tahu ke? Macam tak pernah jek… Tapi kau orang tahu gak! Uks… Bahaya betullah kau orang ni. Takut aku! Anyways tengkiyu my frenz. Aku makan sikit je, as you all know.

It was fun! Walaupun surprise tu sebenarnya dah kurang thrill sebab aku macam dah agak ada sesuatu yang menanti. Kau orang belum cukup terer nak cover line. Tahu macam mana aku boleh syak? Pigi dah… Nak celen orang IR sezen macam aku erk. Ni kau orang punya blow—

  1. Selalunya kereta dah sampai depan masjid KLIA pun masih lagi tak berjawab soalan “Nak makan kat mana ni? Nak makan apa?” Tapi hari ni decision dah dibuat SEBELUM keluar ofis aku lagi! “Kita makan kat Al-Fidha la bos erk,” kata Radi. Erk…? Tetiba buat decision pantas tanpa ada sesiapa pun tanya… Choyyyy….!
  2. Nurul Maisara yang memang kalau dunia dah nak kiamat pun takkan ikut pergi breakfast atau lunch sebab takut bapak dia marah, tetiba hari ni join! Errr… ada mental problem ke dia atau… Hmmm… Something’s fishy…
  3. Semua… I repeat… SEMUA staf IR pergi lunch di luar, SERENTAK dan di tempat yang SAMA! Sanggup konvoi dua kereta lagi! Ni cuma akan berlaku bila IR ada official function je.
  4. Link to clue number 1 above. Tak pernah-pernah selama aku kerja kat sini, Radi buat keputusan tentang lokasi nak makan. Tak pernah beb! Dia akan biar orang lain decide kat mana nak makan. Tapi hari ni, tanpa bertanya sesiapa, out of the blue, dia pula yang buat keputusan! Ekekekekeke…

Lain kali nak cover line tanya akulah caranya weh! Sebab aku gemar tak nak cover line sendiri. Bukan tak reti, tapi tak thrill la cover line. Pengecut je yang suka cover line ketat-ketat macam Zahrain… Keluar dinner dengan bini orang staf Dept lain dan fikir orang tak tahu. Kat ofis buat macam tak kenal. Tapi dalam BBM, messaging, email, perghhh….! “Ayunya dia berbaju kurung..” Pigi dah! Ekekekekeke…

Anyways frenz… thank you so much sebab remind yang aku dah tua. Choy! Wokeh! You are the best! 400 over cases for the whole last year and you all managed with just 3 + 1 personnel! And that includes investigation, documentation and prosecution. Plus handling punishments and appeals. Wow! Average 100 cases per person. Frenz, kita cuma ada 365 days in a year (tu termasuk weekends, public holidays, rest days and off-days taw!) and you all thrived with 400 over cases! You are the best!

My friends, as of now I don’t just support you. I salute you!

Bibik Balik Krismas

Posted in Budaya, Famili, Sosial on 23 Disember 2013 by Najwa Aiman

Haah… Sabtu hari tu Bibik nak balik kampung dia bercuti. Nak lawat anak dia. Dan gambar atas tu kargo yang dia nak bawa balik ke sana. Hai… ni macam nak balik terus je ni Bibik…? Jangan Bibik… Jangan… Aimy Irdina insyaAllah nak datang ni… Dan bungkusan petak-petak warna merah putih tu sebenarnya berisi segala macam jenis makanan dan minuman macam Milo, Nescafe, tepung buat kuih, bahan-bahan memasak… bla bla bla… Cita-cita Bibik nak buka restoran bila dia ‘pencen’ kerja jadi bibik kat rumah kami. Tu yang segala ilmu memasak dan tok nenek resepi pelik-pelik dia belajar daripada Permaisuri tu… Semoga tercapai cita-cita Bibik, insyaAllah… Dan di jeti feri Port Klang yang memang aku datang dalam tiga empat tahun sekali ni dah nampak macam pusat tahanan PATI pula. Tu dia! Dia orang ni sebenarnya orang sana yang nak pulang atau orang sini yang nak berjalang? Eh… Berjalan! Tetiba jadi Ganu pulok… uhuk! Yes, pun intended… Kargo Bibik tu berat tersangat pulok tadi… Kalau kat tempat kerja aku memang aku risau takut pesawat tak naik atau kalau dah naik nanti menjunam. Tapi kalau kat sini… adoi laaa… Aku memang takut laut beb!

Anyways, betapa pentingnya Human Capital Development kan? Maknanya bila ambil orang kerja, prepare apa yang sepatutnya skill and knowledge yang perlu kan? Especially communication skills. Misalnya “cuci luar dalam” ialah “basuh luar, vakum dalam,” kan?Bukan ke? Ke? Atau sembur je foam basah tu luar dan dalam kereta! Jenuhlah nak tunggu kering tu…

Bukan Sekadar Padamkan Api Tau!

Posted in Maskulin, Semasa, Sosial, Teknologi on 23 Disember 2013 by Najwa Aiman

Di Kota Kinabalu hari tu aku dihantar untuk satu tugasan yang agak berat gak sebenarnya — menaraf anggota bomba dan penyelamat lapangan terbang. Dan ni bukan sebarangan lapangan terbang. Ni lapangan terbang antarabangsa weh! Dan antara ujian fizikal penarafan yang dikenakan, selain daripada apa yang aku tak pernah tengokselama ni ni seumur hidup, ialah yang lazim aku tengok dan kadang-kadang buat — tekan tubi dan… apa ke namanya dalam bahasa kita ni erk? Sit up tu le… apa namanya?

Apa-apa ajelah… Anyways, yang penting tugas tu dah selesai dan pada pendapat aku yang berpendapatan tak setinggi mana ni, lancar. My opinion about the quality of our Airport & Fire Rescue Service staff? They know what they’re doing in time of needs more than any of us do. So, have faith in them. Improve further, but faithfully. Sebab tu tugasan aku tu berat. Kalau salah penarafan, bebila diperlukan dalamkecemasan, tetiba dia orang tak boleh perform untuk rescue kita semua ni… Hah! Camne tu? Adeh… Tapi dia orang ni semua qualified.

Kau orang tak yakin? Choy… Okey, wa cabar lu buat semua fizikal prosedur dalam ujian Individual Physical Proficiency Test tu! Eheks… Kalau lu orang at least setaraf dengan markah dia orang, then dipersilakan bercakap bongkak… ekekekekekekeke… Tapi kalau tak setaraf… well… imagine this — kalau tetiba pesawat kau orang tersilap landing atau brek pesawat tak makan atau pilot tetiba termasuk dalam fasa mikro-sleep semasa take off atau landing, kau orang tahu apa nak buat? Tak tahu? So… who you’re gonna call? Ghostbusters? Mythbusters? Punky Brewster? Tak kenal Punky Brewster? Maknanya lu orang gen-Y. Bila pesawat okey, poyo. Bila pesawat problem, dia terkencing dulu… uhuk!

By the way, jentera bomba AFRS tak sama dengan jentera bomba PBPM kan… Spec jauh berbeza. So training pun berbeza. Basic aje sama. Tak percaya? Meh panggil PBPM buat fire rescue kat A380 yang tergelincir dan terbakar kat runway. Similarly, hantar AFRS buat fire rescue kat tingkat 88 KLCC. Anybody sanggup volunteer jadi mangsa yang terperangkap dalam salah satu senario tu pada masa tu…? Hehehehehe…

Dan… oya… sepanjang program IPPT memang kami dah sediakan PBSM just in case ada yang pengsan, pitam, sesak nafas atau perlu CPR… Eheks…! Dan nope… aku bukan mangsa pertama la weh! Tak jadi mangsa sesak nafas untuk membolehkan CPR pun, baik sengaja atau tak sengaja walaupun anggota PBSM yang dihantar tu amoy!

Kengkawan… Binawe Betul… Aharks!

Posted in Nostalgia, Quips, Sosial on 23 Disember 2013 by Najwa Aiman

Hari tu buat alumni mikro dengan kengkawan dari GMI dulu. Dan dialog famous daripada Aini terus menerpa kepala otak aku — “Kengkawan dah la tak ramai. Yang ada pun semua gila!” Aharks… Dan dialog tu aku abadikan dalam novel Untuk Kau Dan Aku. Entah bilalah nak sembuh sawan gila Ramzi nih… Dan Liza… yup… Kau masih macam dulu. Tak berubah. Errr… bukan saiz atau shape, tapi tabiat blur kau tu… Ekekekekeke… Aiyaaarrrkkksss…! Dan nope! Aku tak sakitlah gambir! Sihat wal’afiat zahir dan batin weh!

Dan dua Jumaat yang lepas, Lotus (ya, Lotus, bukan Proton) Note Pak Ngah akhirnya memasinkan mulut dan naluri aku — tak boleh start. Eloklah pula selepas solat Jumaat le pulok. Tambah eloklah lagi aku ada meeting jam 3:00 hari tu. Dan bertambah-tambah elok sebab selepas bertungkus-lumus, akhirnya kami berempat menapak dari masjid ke Kedai Tembok Cium Duit. Sambil menapak tu elok sangatlah kita nyanyi reramai dalam mode koir—

La la la la la la la la la la laaa…
La la la la la la la la laaa…

Pok pok pok… Bujang Lapok
Ada mancis tak ada rokok
Jalan jauh tersengguk-sengguk
Tumit melecet hai lutut terbengkok

Pok pok pok… Bujang Lapok
Poket kosong hai penuh habuk
Makan nasi nyekek cencaluk
Sampai mmm…mmm terlupa cebok

Jalan yang mana hai tolonglah tunjuk
Jalan lurus jangan belok-belok
Aku dah penat terbatuk-batuk
Bau asyem ketiak siapa busuk
La la la la la la la…

Pok pok pok… Bujang Lapok
Kena bantai tulang rusuk
Jalan jauh terhangguk-hangguk
Jumpa doktor tampal koyok

Dan memang petang tu aku demam sampai dua hari…! Binawe…

Impian dan Idaman Tak Sama?

Posted in Etnik, Famili, Sosial on 15 Disember 2013 by Najwa Aiman

Ni Penang. Ya… dari segi traffic jam tak ada beza dengan KL. Tapi may be dari segi hemah dan perangai pemandu tu agak berbeza. Rasa-rasanya di KL tahap hemah pemandu ada sikit atas kut? Kan? Bukan ke? Ke…?

Dan definitely aku nak mengelak daripada bermastautin di Penang bila bersara nanti. So? Retirement plan aku untuk bermastautin di mana ya? Aharks…! Mana boleh cakap… Sendiri mau ingatlah… Ni hal peribadi aku… Tapi kalau dapat buat dan tinggal dalam rumah macam tu bila bersara nanti… Alhamdulillaah…!

Dah Nak Hujung Tahun

Posted in Sosial on 15 Disember 2013 by Najwa Aiman

Aku pun tak ingat siapa forward kat henpon aku kalendar ni sejak dua tiga bulan lepas tapi aku rasa semua orang perlukannya. Semua oarang yang dah beranak-pinak, that is. Yang dah kahwin tapi tak ada anak pun perlu. Yang bujang pun rasa-rasanya. Suka hati kau oranglah. Nah. Klik atas kalendar tu kalau nak saiz ori. Besar sikit je.