Archive for the Teknologi Category

Bukan Sekadar Padamkan Api Tau!

Posted in Maskulin, Semasa, Sosial, Teknologi on 23 Disember 2013 by Najwa Aiman

Di Kota Kinabalu hari tu aku dihantar untuk satu tugasan yang agak berat gak sebenarnya — menaraf anggota bomba dan penyelamat lapangan terbang. Dan ni bukan sebarangan lapangan terbang. Ni lapangan terbang antarabangsa weh! Dan antara ujian fizikal penarafan yang dikenakan, selain daripada apa yang aku tak pernah tengokselama ni ni seumur hidup, ialah yang lazim aku tengok dan kadang-kadang buat — tekan tubi dan… apa ke namanya dalam bahasa kita ni erk? Sit up tu le… apa namanya?

Apa-apa ajelah… Anyways, yang penting tugas tu dah selesai dan pada pendapat aku yang berpendapatan tak setinggi mana ni, lancar. My opinion about the quality of our Airport & Fire Rescue Service staff? They know what they’re doing in time of needs more than any of us do. So, have faith in them. Improve further, but faithfully. Sebab tu tugasan aku tu berat. Kalau salah penarafan, bebila diperlukan dalamkecemasan, tetiba dia orang tak boleh perform untuk rescue kita semua ni… Hah! Camne tu? Adeh… Tapi dia orang ni semua qualified.

Kau orang tak yakin? Choy… Okey, wa cabar lu buat semua fizikal prosedur dalam ujian Individual Physical Proficiency Test tu! Eheks… Kalau lu orang at least setaraf dengan markah dia orang, then dipersilakan bercakap bongkak… ekekekekekekeke… Tapi kalau tak setaraf… well… imagine this — kalau tetiba pesawat kau orang tersilap landing atau brek pesawat tak makan atau pilot tetiba termasuk dalam fasa mikro-sleep semasa take off atau landing, kau orang tahu apa nak buat? Tak tahu? So… who you’re gonna call? Ghostbusters? Mythbusters? Punky Brewster? Tak kenal Punky Brewster? Maknanya lu orang gen-Y. Bila pesawat okey, poyo. Bila pesawat problem, dia terkencing dulu… uhuk!

By the way, jentera bomba AFRS tak sama dengan jentera bomba PBPM kan… Spec jauh berbeza. So training pun berbeza. Basic aje sama. Tak percaya? Meh panggil PBPM buat fire rescue kat A380 yang tergelincir dan terbakar kat runway. Similarly, hantar AFRS buat fire rescue kat tingkat 88 KLCC. Anybody sanggup volunteer jadi mangsa yang terperangkap dalam salah satu senario tu pada masa tu…? Hehehehehe…

Dan… oya… sepanjang program IPPT memang kami dah sediakan PBSM just in case ada yang pengsan, pitam, sesak nafas atau perlu CPR… Eheks…! Dan nope… aku bukan mangsa pertama la weh! Tak jadi mangsa sesak nafas untuk membolehkan CPR pun, baik sengaja atau tak sengaja walaupun anggota PBSM yang dihantar tu amoy!

Macam Dulu-Dulu

Posted in Teknologi on 14 Jun 2013 by Najwa Aiman

Zaman henpon masih dianggap teknologi baru dulu pernah pakai henpon ni (NB: Tak bagus). Zaman tu semua henpon memang baterinya telanjang i.e. kat luar. Supaya senang ditanggalkan. Tujuannya untuk diganti dengan bateri baru bila perlu. Zaman tu rata-rata orang yang ada henpon akan bawa dua item — sebiji henpon dan minimum sebiji bateri spare yang fully charged. Kalau bateri low, tanggalkan bateri tu dan pasang bateri spare. As simple as reloading magazin peluru pistol Glock.

Henpon zaman sekarang bateri dah tak telanjang sebab teknologi bateri dah makin canggih. Bateri henpon zaman la ni sepatutnya tahan lebih lama. Memang pun kan… Tapi… Sesiapa yang pakai smartphone seperti BlackBerry mungkin kurang setuju kut? May be… I wish bagi smartphone yang kuat mentekedarah bateri macam henpon zaman aku dulu boleh design henpon dia orang supaya baterinya telanjang macam dulu-dulu. Senang nak tanggal dan ganti dengan bateri baru bila perlu.

And… oya… that new thing called power bank…? Mengingatkan aku zaman henpon dulu-dulu — sorang pengguna henpon masih perlu bawa minimum dua item — henpon (yang dah ada bateri) dan sebiji lagi bateri spare yang fully charged (tapi zaman la ni, sebiji power bank yang fully charged). Maju ke…? Aharks…!

Gadget Perempuan Atau Lelaki?

Posted in Famili, Teknologi on 22 September 2011 by Najwa Aiman

Bebudak memang suka tengok jentera berat ek? Haziq memang gemar sangat dengan lori dan traktor. Kenapa ek? Zaman aku belum baligh dulu, aku teramat minat dengan kereta api. Welll… sebenarnya sampai sekarang pun aku minat sangat dengan kereta api sebenarnya… Eheks…

Dan betul ke orang lelaki lebih pandai mengendalikan gadget elektronik daripada orang perempuan? Entahlah ek… Barangkali memang secara fitrahnya cara pemikiran dan mentaliti antara perempuan dan lelaki memang camtu ke? Tapi ramai juga computer saintis dan engineer orang perempuan sekaarng kan? Dan ada juga beberapa orang wanita yang aku kenal yang memang minat teramat pada gadget elektronik ni. Mahir pula tu menggunakannya. Tapi at the same time memang lebih ramai gak wanita yang aku kenal yang tak berapa pandang sangat gadget elektronik. Kalau dia orang ada gadget canggih sekali pun — misalnya henpon atau smartphone — dia orang tak berapa reti nak guna function yang advance tu. Setakat buat call, hantar SMS dan MMS je. Kenapa ek…?

Tapi Permaisuri beta sejak kebelakangan ni sungguh berminat pula nak belajar tentang cara penggunaan smartphone aku ni… Errr… dia ada syak sesuatu ke…? Aiyaaarrrkkksss…!!!

Information Needs Communication

Posted in Sosial, Teknologi on 27 Mei 2011 by Najwa Aiman

Nasihat yang orang beri semasa mula-mula telefon bimbit muncul dulu: “Jangan beri nombor telefon bimbit kepada sesiapa kecuali orang yang kita kenal aje. Tu pun bukan semua orang yang kita kenal juga. Yang kita kenal dan percaya.” Lepas tu emel pula muncul. Nasihat yang sama juga. Maka orang yang apply kerja pun tulis macam-macam dalam CV dan resume termasuk aktiviti ko-kurikulum sekolah tadika. Tapi, tak ada nombor telefon bimbit dan emel. Nombor telefon rumah dia kat kampung adalah. Tapi dia duduk kat KL dengan kengkawan bujang sebab sibuk cari kerja. Alamat dalam CV pula alamat yang di kampung.

Masih ada juga yang berfikiran advanced dan berani bagi emel. Masalahnya dia check emel sekali seminggu, atau sekali sebulan. Tak ada laptop atau PC sendiri. Kena pergi makmal komputer kat universiti. Cyber Cafe? Ekekekekek… Nescafe ada le…

Sekarang? Tak heran. Dua-dua nombor henpon dan emel boleh beri anytime. Kekadang sampai dua nombor henpon. Emel apatah lagi. walaupun masih ada yang takut-takut. Masih ada lagi juga yang takut sebenarnya. Entah apa yang ditakutkan pun tak tau.

Information is power, kata orang. Tapi without communication capabilities, apalah sangat nilainya information yang menggunung?

Nama Ada Apa-Apa

Posted in Kapitalis, Semasa, Teknologi on 26 April 2011 by Najwa Aiman

Syarikat perkapalan kebanggaan Malaysia — MISC — banyak beli bahtera baru sekarang ni. April bebaru ni satu lagi bahtera tiba dari Korea. Kategori chemical tanker 45k dwt. Kapal MISC memang guna nama bunga, dan yang ni diberi nama Bunga Begonia.

Kalau lu orang guna kereta Hyundai atau Kia tu, samalah konsepnya dengan kapal-kapal MISC. Apa jadi dengan PSC Industries Berhad yang dulu ada anak syarikat di Lumut yang bina kapal tu ek? Dalam tahun 2006 kalau tak silap aku, syarikat tu dah diambil alih oleh Boustead Holdings dan diletakkan di bawah anak syarikatnya Boustead Heavy Industries Corporation. Dulu dia orang bina kapal perang. Dan sebab kapal perang untuk kegunaan TLDM, maka tak sajak langsunglah kalau bagi nama bunga, kan? Takkan Bunga Kekwa nak angkut meriam dan peluru puluhan tan ke laut buat tembak kapal lain? Kenalah letak nama pahlawan — KD Hang Tuah ke, KD Hang Lekir ke, KD Tok Janggut ke, KD Lt. Adnan ke… By the way, “KD” tu tak ada kena mengena dengan ‘Kris Dayanti’ okey! May be suatu hari nanti BHIC akan bina kapal komersil untuk kegunaan Malaysia pula kut…? Lepas tu boleh export. InsyaAllah…

Kalau kau orang beli kapal atau bot, kau orang akan letak nama apa? Bunga juga? Atau pokok? Nama orang? Spesis kucing? Nama taufan macam El-Nino, El-Nina, Tsunami bla bla bla…?

Boleh Pandang-Pandang…

Posted in Bebel, Bencana, Sosial, Teknologi on 19 April 2011 by Najwa Aiman

Tok-tok guru dah pesan sejak dulu — kejar akhirat, bukan kejar dunia. Kalau tak nanti musnah akibatnya. Disebabkan kejar dunia sangat, maka insan pun cipta teknologi canggih teramat. Zaman ni phone calls dah makin tak relevan, kan? Sesak dah talian dengan social web dan instant messages. Lebih merah, cepat dan lebih efektif sebab dalam bentuk tulisan dan bukan lisan. Berhubung sama laki bini yang terpisah jauh pun guna social web. Tak main phone calls lagi dah. Boleh terus hantar mesej, emel sekali dengan gambar dan video pun. Semua teknologi ni sebab manusia dah tak ada kesempatan nak cari masa yang sama-sama available untuk phone calls buat sembang bersama-sama.

Dan bila insan saling tersisih dari jemaah, sampai laki bini pun dah jarang berjemaah apatah lagi berjimak, dah semakin terang lagi nyatalah betapa benarnya kata-kata tok-tok guru tu…

Psiko Gila

Posted in Bebel, Teknologi on 22 Februari 2011 by Najwa Aiman

Okey… memang aku bukan spesies gila gadget, okey… Kalau henpon, selagi tak jahanam, selagi itulah dipakai walaupun model tu dah boleh dianggap zaman Flinstones. Tapi bila semua orang kat ofis ni — daripada bos-bos besar sampailah ke Eksekutif, Kerani bahkan Supervisor dan Drebar pun boleh baca emel ofis di mana-mana saja dan pada bebila masa, aku jadi psiko! Apa ke jadahnya kalau berada di luar ofis staf aku pula kena bacakan dan balas emel aku guna henpon dia! Semata-mata sebab henpon aku tak boleh baca emel! Astaga wa esta bagadud…

Tu pun sebenarnya aku boleh bertahan lagi. Psiko situasi macam tu memang tak boleh makan aku. Tapi bila hari tu aku masuk ofis selepas beberapa hari kerja kat luar, semua orang bercerita pasal satu upacara besar yang dia orang nak buat, aku ternganga-nganga. Upacara apa ni?

“Ada dalam emel. Semua orang dapat emel tu dua tiga hari lepas,” kata salah sorang staf.

Gambir Sulawesi betul…! Cet! That’s it! Aku kena tukar henpon! Aku kena cari henpon yang aku boleh baca emel walaupun masa tu aku tengah berak di tandas awam Dubai mahupun Iraq! Dan yang paling penting, henpon aku tu nanti mesti touchscreen! Yup! I think I’ll go for BB Torch 9800. Lantaklah kalau aku jadi FB addict lepas ni! Lantaklah!