Archive for the Undang-undang Category

Loyar Apa?

Posted in Nostalgia, Quips, Undang-undang on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

“Why don’t you continue practicing law?” Fedup dah le weh dengar soalan tu. Boleh tak kalau tak nak jawab? Suka hati akulah. Sebab, kalau aku jawab, kompem jawapan aku tu akan mengundang perdebatan politik dan sosial. Yang bukan loyar pun nanti tetiba jadi pakar guaman, perundangan dan kehakiman sebab nak tumpang berdebat punya pasal. Yang seumur hidup tak pernah dengar pasal Civil PC, Criminal PC dan Evidence Act pun tetiba boleh berhujah tentang admissible dan inadmissible evidence in court! Tu dia…!

“Apa ingredient for a legally binding contract?”

“Huh? Ingredient apa pulak? Ni bukan resepi!”

“Hari-hari setiap orang berkontrak sejak kecil sampai dah tua nak mampus ni pun masih tak tahu benda basic ni? Pastu macam mana nak determine evidence yang menepati standard of proof dalam court? Dah! Aku nak tidur!”

Dan ya! Spek aku masa tu memang besar macam cermin depan bas persiaran! So what? Mengganggu ketenteraman awam dan peribadi ke…? Do I breach any of my duty of care and caused damages to you? Huh…!

Korner Tajam Tepi Signboard

Posted in Undang-undang on 16 Jun 2013 by Najwa Aiman

Sembang-sembang dengan polis hari tu, dan terpacul isu roadblock. Kata polis, ikut prosedur roadblock boleh dibuat sekurang-kurangnya 200 meter dari simpang. Kalau kurang daripada tu dia orang tak ikut prosedur.

Salah sorang DSP wanita semasa memandu pulang dari pejabat pernah ditahan polis di satu roadblock yang dibuat kurang daripada 200 meter. Dia tak berhenti. Dia pecut pergi. So polis tu kejar. Dia berhenti. Bila polis tanya kenapa tak berhenti kat roadblock tadi, dia jawab “Saya syak yang buat roadblock tu tadi penjahat yang menyamar. Sebab kalau polis sebenar yang buat, mesti dia orang ikut prosedur. Tapi roadblock tadi tak ikut prosedur.”

Polis yang kejar dia tu terdiam. Pucat muka. Lalu lepaskan dia beredar. Dan nope, aku tak tahu kenapa polis kat roadblock tu tahan dia in the first place. Mungkin sebab dia wanita dan pada ketika tu dia dah off-duty so dia tak pakai uniform. Dan ya, polis wanita kita sekarang memang ada yang lawa-lawa belaka… ekekekekeke…

Muka Depan

Posted in Semasa, Undang-undang on 9 Disember 2010 by Najwa Aiman

Sambil scanning through akhbar-akhbar hari ni, terserempak dengan laporan dalam Harian Metro ni—

Hakim syariah bersekedudukan
Oleh Idris Musa

KUALA LUMPUR: Seorang hakim Mahkamah Tinggi Syariah ditahan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pulau Pinang kerana disyaki bersekedudukan dengan seorang wanita di kuarters kerajaan di Georgetown, Ahad lalu.

Menurut sumber, hakim terbabit yang berusia 40-an ditangkap ketika bersama pasangannya kira-kira jam 2 pagi.

“Sewaktu kejadian, isteri dan anaknya tiada di rumah kerana dikatakan ke ibu kota.

“Pasangan itu ditangkap penguat kuasa agama hasil maklumat diperoleh,” katanya ketika dihubungi, semalam…

Harian Metro letak laporan ni di muka depan. Kenapa di muka depan ya? Sebab yang ditangkap tu hakim syar’ie ke? Aku agak-agak hakim ni bertugas di Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang sebab laporan tu sebut dia bertugas di salah sebuah mahkamah di utara Semenanjung dan yang memberkasnya di rumah dia ialah penguatkuasa agama Pulau Pinang.

Tapi… again… kenapa berita ni jadi berita muka depan ek…?

Kebaikan Dalam Keburukan

Posted in Bebel, Politik, Sosial, Undang-undang on 27 September 2010 by Najwa Aiman

Memang tak mau komen selama ni tapi hari ni gatal le pulok nak bersetubuh… Eh? silap… sowiiii… Gatal nak komen. Pasal kes high profile ni. Macam-macam keluar hasil siasatan kes arwah Sosilawati. Bebaru ni akhbar laporkan tentang aduan yang dibuat oleh isteri kepada saudagar batu permata India sebab saudagar tu hilang seawal tahun ni sejurus selepas bertemu dengan suspek utama kes. Laporan tu kata aduan dibuat dek isteri saudagar tu dalam bulan September bebaru ni. Hilang awal tahun, repot kat polis dekat nak habis tahun?

Sungguh dukacita atas apa yang berlaku kepada keluarga arwah Sosilawati, tetapi lumrah dunia ialah malapetaka suatu pihak boleh jadi faedah kepada pihak yang lain. Agaknya kalau tak kerana ada kaitan dengan kes arwah Sosilawati, barangkali ada respons besar-besaran ke pada repot polis yang isteri saudagar permata dari India tu buat ek?

Kemalangan Turun, Darah Naik

Posted in Semasa, Sosial, Undang-undang on 23 Ogos 2010 by Najwa Aiman

Kadar tol ada diskaun lagi untuk perayaan Aidilfitri tahun ni. Apa pandangan kalian tentang cadangan Menteri Kerjaraya dalam laporan Metro ni?

Siapa lebih murah hati?
Oleh Saipul Adli Mohamad
2010/08/21

PETALING JAYA: Kadar diskaun tol sempena Aidilfitri akan diumumkan kerajaan pada 2 September ini selepas mendapat maklumat lengkap daripada syarikat konsesi lebuh raya di negara ini…

…Pada masa sama, Shaziman mencadangkan pihak konsesi lebuh raya memberikan diskaun bergantung kepada keupayaan pengguna bergerak dan sampai ke sesuatu lokasi mengikut kelajuan serta jangka masa ditetapkan. “Misalnya perjalanan dari Kuala Lumpur ke Melaka mengambil masa dua jam. Kalau dia sampai dalam tempoh kurang daripada itu, mungkin pada kad Touch n Go dicetak warna merah dan tidak mendapat diskaun.

“Ini perkara yang boleh difikirkan pihak konsesi untuk menggalakkan orang ramai mengikut jadual sepatutnya dan mungkin diskaun itu lebih tinggi kerana tidak ramai yang mendapat diskaun itu berikutan memandu dengan laju…(baca habis)

What do you think? Kalau jadi cadangan tu, aku rasa ada tiga kemungkinan hasilnya — (1) R&R makin sesak sebab ramai nak lepak lama-lama demi memastikan tempoh perjalanan cukup syarat diskaun; (2) Perjalanan lebuh raya makin lembab sebab bongok-bongok yang dulu bawa 80 kmj di lorong paling kanan dan juga lorong tengah kini disertai oleh bangang-bangang yang dulu memandu bak pelesit yang tetiba jadi pemandu bersopan-santun lagi manja demi nak cukupkan tempoh perjalanan diskaun; (3) Rasuah (buat sesuatu sebab berkehendakkan sesuatu) semakin subur mekar menjadi kelopak budaya masyarakat Malaysia.

Anyways, mudah-mudahan jumlah kemalangan berkurangan tahun ni… insya-Allah…

Kau orang balik kampung bini yang mana tahun ni…?

Hidayah Untuk Siapa?

Posted in Bodoh, Fiqh, Islam, Politik, Undang-undang on 22 Ogos 2010 by Najwa Aiman

Aku tak tahu sangat pasal isu ni selain daripada apa yang dilaporkan dalam akhbar je. Isu khutbah Jumaat kat masjid-masjid Penang sebut nama Lim Guan Eng dalam doa kedua tu—

Dengar dengan jelas
2010/08/21

TASEK GELUGOR: Ahli kariah Masjid Jamek Padang Menora, di sini, mengakui doa khutbah kedua solat Jumaat di masjid itu pernah menggunakan nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng, bukan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Beliau tidak menyebut nama Yang di-Pertuan Agong dalam doa, sebaliknya menggantikannya dengan orang Islam secara keseluruhan, mungkin beliau orang luar Pulau Pinang iaitu dari Perak.

“Selepas itu, beliau menyambung doanya dengan menyebut nama Guan Eng dan doa dibacakannya supaya Ketua Menteri mendapat hidayah untuk menerima Islam,” katanya…(baca habis)

Mendoakan Lim Guan Eng yang bukan Muslim tu agar diberikan hidayah? Ooo… tu tak bagus ek? Serius? Maknanya silap le Rasulullah SAW dulu mendoakan hidayah untuk bapa saudara dia Abu Talib yang memang bukan Muslim tu ek? Adoi laaa… Tak boleh rupa-rupanya mendoakan hidayah untuk orang kafir ek? Kena ambil tindakan ek kepada sesiapa yang buat macam tu?

Arah siasat
Oleh Hayati Ibrahim
2010/08/21

PUTRAJAYA: Polis dan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) diminta menyiasat dakwaan penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di beberapa masjid di Pulau Pinang, baru-baru ini bagi memastikan kesahihannya…(baca habis)

Aku rasa yang salah ni sebab tak sebut nama DYMM Agong kut? Bukan sebab mendoakan Guan Eng dapat hidayah kut? Kan? Takkan ada mazhab baru buat hukum haram mendoakan hidayah untuk orang kafir kut? Ada ke? Kira macam program ESQ syirik juga ke? Atau sebenarnya melanggar undang-undang dalam Akta Parlimen atau Enakmen Negeri? Bukan ek?

Guna Sukarela, Caj Paksarela

Posted in Bebel, Teknologi, Undang-undang on 28 Julai 2010 by Najwa Aiman

Sekadar curious — kau orang pernah tak terima SMS yang sama daripada pengirim yang sama dua kali atau lebih secara berturut-turut? Aku kerap juga terima SMS macam tu. Tak kiralah nombor mana yang hantar. Biasanya 012 dan 013 dan biasanya talian prepaid. Bila dia orang hantar SMS, selang beberapa saat SMS yang sama masuk lagi ke dalam henpon aku. Tapi pengirim sanggup bersumpah junjung Quran (kau orang percaya tak?) tak mengaku yang dia hantar dua kali atau lebih. Sumpah dia orang  cuma hantar sekali jek. Maknanya, something is wrong with the telco line ek? Aku tak pernah periksa le pula sama ada SMS yang aku hantar pun mengalami nasib yang sama.

Kalau betul ada yang tak kena dengan line, maka persoalannya, penghantaran kedua dan seterusnya tu kena charge tak? Aku tak pernah le pula suruh para gefren dan gundik aku yang hantar SMS tu periksa kredit dia orang. Tapi kalau betul kena caj juga (maknanya kena potong dari kredit prepaid), rasa-rasanya macam boleh demand minta reimburse tu, kan? Bukan ke? Mana boleh dia orang caj kredit pelanggan bagi perkhidmatan yang sama selepas khidmat pertama yang tak digunakan oleh pelanggan, kan? Tak ada elemen intention kat situ, yakni kurang satu ingredient dalam kontrak, maka kontrak tak cukup syarat — no legally binding contract. Charge invalid. Malah mungkin unlawful. Macam bayar GRO untuk satu round, lepas tu terlena. Masa terlena tu GRO tu belasah kita lagi satu round sedangkan kita tak sedar sebab lena berdengkur. Anu kita je yang tak lena. Kita nak bayar GRO tu double ke? Nak bayar ke perkhidmatan yang hanya GRO tu je yang rasa nikmat kelazatannya sedangkan kita tak sedar pun kita sedang diberikan khidmat?

Apa yang aku mencarut ni? Aku mengantuklah! Sekarang ni musim mengawan ke? Kenapa dah dua tiga hari ni aku rasa macam nak mengawan je haaa…? Eh…? Dua tiga hari ni je ke? Bukan ke selama ni memang aku asyik nak mengawan? Jom!