Datang Dari Mana Erk…?

Posted in Bodoh, Gomen on 12 Januari 2014 by Najwa Aiman

Kat Malaysia pernah jadi tak? Entahlah… Cuba tanya Indah Water. Dia orang biasa ketemu hal macam ni tak di loji, atau saluran kumbahan, atau semasa buat khidmat sedutan? Tanyalah… Cer tanya… Cer tanya…

Anyways, harap-harapnya tak jadi kepada kita. Tu nasib baik sempat nampak dulu. Kalau dibuatnya masa tu emergency? Angkat toilet seat, tak tenung tak tengok lagi dah, punggung terus landing je… broootttt…! Ceplum! Sssssssss……….! Tetiba je “Adoi..! Adoi…! Adoi…!” Kebas buntut. Taik berterabur keluar pun tak terasa dah. Bisa dah merayap. Kalau jari jemari awek yang merayap kat situ tak apa juga…

Dan kalau dibuatnya haiwan tu ngap telur ke… buah ke… batang ke… Adeh!

Dan yang ni gambar di PJ. Bukan Paya Jaras daaa… Bukan Padang Jawa, Pandan Jaya mahupun Putrajaya. Ni Petaling Jaya. Menggunakan kamera henpon murah aku ni, boleh gak nampak dua biji cahaya merah tu lebih besar daripada biji-biji cahaya merah yang lain yang lebih kecil tu. Dengan mata kasar hari tu, merah-merah tu semua sama warna dan sama besar. Sebenarnya yang besar tu traffic light. sedang merah. Yang kecil-kecil tu tanglung. Pun sedang merah. Kalau orang tak biasa jalan ni, alahai… Bandaraya ni tau… bukan kampung. Awal tahun 2014 ni duit masih berlambak-lambak agaknya. Tu yang setiap roundabout dalam bandaraya ni habis dibina tugu-tugu baru. Entah apa guna tugu-tugu tu untuk pembayar cukai pintu dan cukai tanah ni… Dan juga tanglung-tanglung merah barcahaya tu…

Yang Tak Jelas Tak Halal

Posted in Bodoh, Fiqh, Gomen, Islam on 12 Januari 2014 by Najwa Aiman

Isu ni le kan yang kecoh sekejap (yup… sekejap je…) dalam media massa hari tu kan? Logo HALAL JAKIM pada tin arak. Dah tentu-tentu orang tahu tu arak, dan arak memang tak halal kan? Bukan ke? Ke…?

Sebelum ni kecoh pasal logo HALAL palsu juga, tapi atas produk yang JAKIM tak pernah certify sebagai HALAL. Yang tu lagi berat sebenarnya, pada pandangan aku yang rabun ni le. Pandangan orang cerdik aku tak tahu le. Aku bukan orang cerdik.

Dan sebagai orang tak cerdik sangat ni, aku ulangi buat kesekian kali cadangan aku hampir 20 tahun dulu — wajibkan produk tak halal dapatkan certification TAK HALAL daripada JAKIM atau pihak berkuasa lain. Sebaliknya produk yang HALAL tak perlu dapatkan apa-apa certification. Maknanya, bagi produk makanan, sebelum boleh dijual, go through JAKIM atau mana-manapihak berkuasa dilantik untuk certify ia halal. Restoran, kasut, selipar, pakaian, aksesori pakaian, barangan daripada produk organis, bla bla bla… sebelum boleh masuk pasaran, JAKIM check dulu. Macam ubat. Sebelum boleh masuk pasaran, Kementerian Kesihatan kena certify dulu.

Boleh…?

Biar Betikkk…???

Posted in Feminin, Maskulin, Matang on 10 Januari 2014 by Najwa Aiman

Huh??? Macam-macam betullah dia orang nih… Dapat dari Whatsapp group nih… Hari tu ada terbaca tentang workout. Possibly workout di gym. Katanya workout 10 minit akan membakar gula dan karbohidrat dalam badan. Workout 30 minit baru bakar lemak. So sesiapa yang nak kuruskan badan kena workout dalam gym minimum 30 minit.

Kalau dah macam ni, mana-mana jantan yang nak kurus boleh tenung payudara 10 minit. Nak kurus lagi tenung lebih lama lagi… Gitu erk..? Aiyaaarrrkkksss…!

Errr… saiz payudara akan memainkan peranan tak? Macam mana pula kalau payudara pondan? May be dua kali ganda lebih kurus kut? Sebab lepas tenung kompem jantan akan lari lintang-pukang. Sihat tu!

Jasadnya Terkubur, Belangnya Bertabur

Posted in Bahasa, Estetika, Filem, Hiburan, Sejarah on 7 Januari 2014 by Najwa Aiman

Puas aku mencari dah. Agak lama juga. Bertahun-tahun. Dalam internet pun tak ada. Dalam biodata dan Wikipedia Sasterawan Negara Dato’ Abdullah Hussain pun tak tersenarai. Kenapa ya…?

Tapi aku sure sangat-sangat tentang buku ni — P. Ramlee: Jasadnya Terkubur, Belangnya Bertabur karya Abdullah Hussain. Kali pertama (dan juga terakhir) aku baca buku ni ialah pada tahun 1985. Sambil nak rehatkan kepala otak selepas study di perpustakaan Asrama Yayasan Selangor di Kg. Pandan tu dulu, aku terjumpa buku ni. Memula aku ambil dan baca saja-saja kat perpustakaan tu. Tapi sebab aku teramat hormat dan sanjung Allahyarham P. Ramlee, aku terus pinjam buku tu. Agak tebal. Biografi Allahyarham P. Ramlee dari sejak beliau lahir hinggalah ke saat ajal beliau. Sebak. Sedih. Marah. Geram. Kelakar. Gembira. Bangga. Semua emosi ada dalam buku tu walaupun ia sebuah biografi.

Tapi tu le kali terakhir aku nampak dan dengar tentang buku tu. Laman bersawang… eh… laman sesawang pun tak jumpa. PNM, DBP, Google… Tarak! Kenapa ya…? Kalau masa tu aku bukan student dan ada duit sendiri, memang aku dah keluar cari dan beli. Adoi laaa…

Anyways… in case kalau kau orang tahu kat mana ada sumber buku ni, please info. Tengkiyu I luv you too…! Dan kepada orang Melayu Gen Y, Gen X, apatah lagi Baby Boomers, digalakkan baca tentang riwayat hidup Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, especially Gen Y ni. Dia orang bukan kenal sangat P. Ramlee macam generasi terdahulu. Tak berminat pun agaknya. But believe me, sangat tinggi nilainya untuk ketahui riwayat hidup Seniman Agung ni. Buku terakhir yang aku baca tentang Allahyarham ialah P. Ramlee Yang Saya Kenal karya Yusnor EF. Yusnor EF adalah antara orang yang pernah bertemu dan bekerja dengan Allahyarham P. Ramlee dulu. Beliau antara penulis lirik lagu-lagu ciptaan Allahyarham P. Ramlee. Dan beliau juga adalah antara personal close friends Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Bukan politician saja yang menyumbang jasa besar kepada negara. Menyusuri riwayat hidup Allahyarham P. Ramlee, kita mungkin tersedar bahawa politician barangkali antara golongan yang jadi penyebab terbantutnya perkembangan talent dan kebolehan ajaib pribumi dan warga negara… Adoi laaa…

“Ada Apa Sakiiiittt…?”

Posted in Bebel, Nostalgia, Perubatan on 7 Januari 2014 by Najwa Aiman

Dah 7 Januari 2014 dan aku masih belum masuk ofis tahun ni… Adoi laaa… Doktor suruh duduk rumah kurung diri dulu. Starting the new year with sickness. Apa da Dzam… At times like these, teringat waktu muda-muda setiap kali jumpa doktor. 90% setiap kali jumpa doktor for whatever reason, doktor akan cakap something like this “You’re young and as healthy as a horse.” Lepas tu doktor tak tanya apa-apa lagi dah. Tarak!

Sekarang… Adeh… Tak ada dah doktor nak cakap “You’re still young.” Instead, asal jumpa doktor je, memula doktor akan diam sekejap sambil study info diri aku dalam fail yang terbentang depan dia. Lepas tu doktor akan tanya soalan-soalan standard, “Ada darah tinggi? Ada sakit jantung? Ada sesak nafas? Ada alergi dan pantang makan? Ada diabetes? Pernah undergo surgery of any kind?” Bla… bla… bla…

Yup… I’m not only getting older, but I’m actually old. And worse, I actually look old! Cet…! So… lantaklah kau orang nak kata apa pun, aku nak letak gambar aku semasa aku masih sihat wal’afiat bila tak ada doktor pun akan tanya apa penyakit aku setiap kali aku jumpa doktor dulu-dulu. It’s my entry, to remind me that I’m no longer that healthy young dude anymore. So… insaf… insaf… insaf…

p/s: My favourite t-shirt, that is. Where the hell is it now? Hmmm… Dan ya, aku memang tak suka pakai minyak rambut atau sikat rambut sejak dulu. So…? Mengganggu kau orang ke?

Loyar Apa?

Posted in Nostalgia, Quips, Undang-undang on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

“Why don’t you continue practicing law?” Fedup dah le weh dengar soalan tu. Boleh tak kalau tak nak jawab? Suka hati akulah. Sebab, kalau aku jawab, kompem jawapan aku tu akan mengundang perdebatan politik dan sosial. Yang bukan loyar pun nanti tetiba jadi pakar guaman, perundangan dan kehakiman sebab nak tumpang berdebat punya pasal. Yang seumur hidup tak pernah dengar pasal Civil PC, Criminal PC dan Evidence Act pun tetiba boleh berhujah tentang admissible dan inadmissible evidence in court! Tu dia…!

“Apa ingredient for a legally binding contract?”

“Huh? Ingredient apa pulak? Ni bukan resepi!”

“Hari-hari setiap orang berkontrak sejak kecil sampai dah tua nak mampus ni pun masih tak tahu benda basic ni? Pastu macam mana nak determine evidence yang menepati standard of proof dalam court? Dah! Aku nak tidur!”

Dan ya! Spek aku masa tu memang besar macam cermin depan bas persiaran! So what? Mengganggu ketenteraman awam dan peribadi ke…? Do I breach any of my duty of care and caused damages to you? Huh…!

“Are You Okay, Friend?”

Posted in Islam, Perubatan on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

“Dah bertahun-tahun sihat wal’afiat, kenapa BP kau tetiba naik ni? 134 ni.”

“Tak normal erk tu?”

“It’s an increase. What happened? Jaga dirilah. Dah tua-tua ni.”

“Macamlah aku takkan mati…”

“Betullah semua orang akan mati. The question is, how do you want to die? From a disease and sickness? Hopelessly finishing your last breath after being stuck in bed incapable of doing anything?”

Soalan yang sangat bagus dan relevan. How would you like to die? And most importantly, as a Muslim or otherwise? Die as a Muslim who at the time of death was fighting in the name of Allah? To do that, you need to be healthy, kan…? Bukan ke? Ke…? Thank you doctor. Thank you my friend for reminding me that. I definitely don’t want to die while lying in bed, especially in a very expensive and luxurious bed in a mansion or even a private jet valued at millions of ringgit. No way! Politicians can die like that. Not me! Ever! InsyaAllah…