“Are You Okay, Friend?”

Posted in Islam, Perubatan on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

“Dah bertahun-tahun sihat wal’afiat, kenapa BP kau tetiba naik ni? 134 ni.”

“Tak normal erk tu?”

“It’s an increase. What happened? Jaga dirilah. Dah tua-tua ni.”

“Macamlah aku takkan mati…”

“Betullah semua orang akan mati. The question is, how do you want to die? From a disease and sickness? Hopelessly finishing your last breath after being stuck in bed incapable of doing anything?”

Soalan yang sangat bagus dan relevan. How would you like to die? And most importantly, as a Muslim or otherwise? Die as a Muslim who at the time of death was fighting in the name of Allah? To do that, you need to be healthy, kan…? Bukan ke? Ke…? Thank you doctor. Thank you my friend for reminding me that. I definitely don’t want to die while lying in bed, especially in a very expensive and luxurious bed in a mansion or even a private jet valued at millions of ringgit. No way! Politicians can die like that. Not me! Ever! InsyaAllah…

“Best ke Jadi Jahat..?”

Posted in Bebel, Islam, Nostalgia on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

Nak aku carut atau nak aku kapak kaki kau sebelah? Dua-dua belah? Nyesal aku cerita tentang sejarah silam yang disimpan sekian lama kedap. Antara aku dengan Tuhan dan beberapa sahabat saja. Boleh tanya best ke jadi jahat? Kalau tak kerana aku berusaha nak jadi baik, kompem sama ada kau dah hilang sebelah tangan atau mati terkangkang kat situ. I did it before. Don’t temp me…

Ekekekeke… ofkoz la orang tak percaya kan kalau aku ugut camtu. Alhamdulillah… Sebab kalau orang masih boleh percaya, maknanya penghijrahan belum cukup. Istighfar… Istighfar… Istighfar…

Semasa mendengar kengkawan bercerita tentang kelazatan iman, tak sama dengan menikmati kelazatan iman tu sendiri. Macam bersetubuh laaa… Sekadar tengok porno orang bersetubuh dengan sendiri bersetubuh mana nak sama lazatnya. Hanya orang yang pernah bersetubuh je yang akan faham nikmatnya. Hanya orang yang pernah muntah hijau bila first time kapak tangan orang sampai putus je yang tahu best ke tak jadi jahat. Dan hanya orang yang selepas muntah hijau camtu, dah tak muntah-muntah lagi bila buat benda yang sama kali yang ke seterusnya je yang layak bercerita tentang best atau tak jadi jahat. Malah orang yang dulu kapak tangan orang sampai putus sampai diri sendiri muntah hijau, selepas tu bukan sekadar tak muntah malah boleh kerat empat jari orang dengan pisau tumpul tanpa rasa apa-apa je malah enjoying it pulak lagi yang layak kata jadi jahat tu best.

Tapi bukan senang nak kembali ke pangkal jalan kalau dah sampai ke tahap tu. Azab sengsara kena tempuh dalam perjalanan nak cari dan susuri ke jalan yang betul semula. Jadi jangan persiakan semua usaha tu! Jangan persiakan… Jangan persiakan…

Istighfar… Istighfar… Istighfar… Allah masih beri peluang kerana Allah Maha Penyayang… Jangan persendakan peluang yang Allah beri ni. Dibuatnya ni peluang terakhir daripada Allah macam mana? Istighfar… Istighfar… Istighfar…

You Already Knew This

Posted in Islam on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

Somehow, we all knew this. Deep inside. But too much of bad people doing bad things in the name of religion would tarnish the religion eventually. That, plus the propaganda deliberately aimed to achieve the same objective. Why is it that when someone does something in the name of a prominent figure, we would all first verify with that figure to determine the truth. But when someone does something bad in the name of Islam, none of those who immediately blame Islam actually take some effort to study and verify it with Islam?

Dugaan Bak Durian

Posted in Puisi on 2 Januari 2014 by Najwa Aiman

Aku tak kisah
biarpun di seluruh tubuh ini
nyamuk berpesta menghirup darah

Aku kan tempuh
hutan belukar yang berduri
hingga terlakar calar di serata tubuh

Aku tak peduli
biar duri tajam menebuk kulit
hingga banjir darah di tangan dan jari

Biarkan dugaan ini
umpama durian yang gugur ke tanah
sebelum lazat isinya dapat kuratah
sanggup kudakap azab yang berdarah

p/s: Puisi pertama 2014… Ekekekeke… Adoi laaa… Nak berpuisi pun semakin susah sekarang ni. I think I’m losing it… Adoi laaa…

 

Mukasurat 2 = Sekolah Hari 1

Posted in Budak, Pendidikan, Quips on 2 Januari 2014 by Najwa Aiman

Kengkawan Whatsapp group ATUDISMA hantar gambar-gamabr kerenah bebudak masuk sekolah. Tak tahu up-to-date ke tak gambar-gambar tu but the point is, ada gambarnya, ada le kejadiannya. Ada member lain kata may be sebab bebudak tu tak pernah jumpa kerusi yang macam kat sekolah tu di rumah masing-masing. Ya tak ya gak kut…? Entahlah…

Kesian bebudak ni boleh jadi camni. Sahabat ATUDISMA kata sekarang school chairs have safety issues… ekekekekeke… Adoi laaa…

Silap position duduk. Masuk terbalik ni kut…

Yang ni rasa-rasanya memang bukan eksiden. Ni memang bakal stuntman atau bakal pengkarya kreatif nih… ekekekekeke…

Dan bukan bebudak baru start sekolah je yang jarang jumpa kerusi sekolah. Tak heran langsunglah kalau haiwan ni pun tersalahguna kerusi… walau apa jenis kerusi pun… Kan?

Tapi… Takkan Guru Besor pun tak pernah guna kerusi? Erk…? Atau Guru Besor nak experience apa perasaan anak-anak murid dia yang tersangkut kat kerusi tu? Atau… eh…? Ye ke ni Guru Besor…?

Muka Surat Satu

Posted in Estetika on 1 Januari 2014 by Najwa Aiman

Rasanya halaman pertama 2014 tak dimulakan dengan baik. The first thing I heard when opening my eyes this morning is a grudge. Okay. And then, throughout the day, I forgot the one thing I resolved to do — make at least one person sincerely smile. Yup… Make a person smile sincerely. You think that’s easy? Try laaa… aharks…!

Tapi tak apa sebab sesuatu cerita takkan menarik tanpa unexpected twist and turn. Cerita ni mesti ada konflik yang kusut masai semacam takkan terurai. Ada harapan yang kadang-kadang nampak macam takkan tercapai. Ada bahaya dan risiko yang sering nampak macam tak boleh dielakkan. Mesti ada kebijaksanaan yang ternampak dalam resolusi penguraian konflik, pencapaian harapan dan penyelesaian bahaya dan risiko. Dan yang paling penting… jeng jeng jeng… mesti ada satu kebodohan yang menerbitkan maki hamun dan carut-carut! Yup…! Ekekekekekeke… Kebodohan yang ketara, dalam tahap bangang yang amat tinggi. Kebodohan yang pada mata dan fikiran manusia marhain sesuatu yang takkan ada orang cukup bodoh nak buat… huhuuhuhu… Best!

Ada 364 hari lagi, provided of course aku tak mati laaa… So, get the keyboard ready. Meantime, usaha nak capai dua objektif 2014 dah bermula. Fasa demi fasa. InsyaAllah…

Riwayat Baru Yang Jadi Hikayat

Posted in Islam, Nostalgia, SíPúT, Sejarah on 1 Januari 2014 by Najwa Aiman

Sejam tadi dah berlalu 2013. It’s just a number, tapi melewati usia, kan? So… kepada mereka yang tak mabuk sebab kalau mabuk kau orang takkan boleh baca ni… eheks…! Okey… Kalau tak mabuk, macam mana planning 2014? Terasa macam lain sikit sambutan tahun baru kali ni. Macam ada benda besar akan berlaku tahun 2014 ni. Selain daripada harga, apa lagi erk? Yang aku tahu kebanyakan negara yang rakyatnya semakin terhimpit biasanya memang akan berlaku benda-benda besar — demonstrasi besar, rusuhan besar, kematian besar, dan sesetengahnya kematian orang besar-besar dan orang-orang besar… Hmmm… Macam best jek… Macam best jek… Macam best jek…

Suka duka 2013? Well… I know I like one thing — result survey ni:

Dah terbukti kan? Pengganas antarabangsa yang diberi lesen mengganas oleh dunia… Ekekekekeke… Adeh… Adoi laaa… Dan lagi apa?

Well… Kalau berkaitan biologi, aku belajar bahawa haiwan SíPúT sememangnya spesis binatang. Fitrah binatang, apa binatang pun, akan buat apa saja, makan apa saja, peralatkan apa saja, berhelah dan menipu daya demi untuk terus hidup. Persetanlah kepada mangsa-mangsa binatang SíPúT itu. Tak apalah… Dapat buat SíPúT terus hidup dengan anak-anak SíPúT tu dah memadai sebagai amalan baik. Moga Allah mengambil kira sebagai amalan baik aku. Moga Allah beri ganjaran kepada aku jua.

Runtuhan bangunan ni pun kira peristiwa penting gak. Mujur tak ada yang cedera atau mati. Seriau aku bila dikhabarkan kisah runtuhan batu kat bangunan tu. Kalau kena kereta baru Alza hitam tu… Tak sanggup gak sebenarnya melihat penderitaan walaupun penderitaan yang pura-pura belaka. It’s still kerosakan harta benda berupa aset yang payah nak diperolehi. Baru pula tu. Alhamdulillah tak ada kerosakan.

Rezeki amat ketat pada tahun 2013. Tapi dalam ketat tu juga masih berusaha nak menolong. Maka memikirkan kebajikan dan kebahagiaan makhluk, walaupun amat berat, berhijrah gak. Harapannya ialah nak mencapai hasrat ikhlas yang Allah saja yang tahu untuk membela orang-orang yang aku sangka teraniaya. Rupa-rupanya… Adoi laaa… SíPúT… SíPúT… Tak apalah… Moga Allah beri ganjaran kepada aku. Ya Allah segala puji-pujian bagiMu yang mengajar hambaMu ini dengan kebijaksanaanMu…

Penghijrahan ni Allah berikan hikmahnya juga. Betul juga pengajaran Sang SíPúT — Allah beri ribut taufan sebab nanti lepas tu Allah akan beri pelangi. Walaupun pelangi yang diharapkan rupa-rupanya bukan pelangi yang sama, tapi tetap pelangi. Memang benar… apalah gunanya pelangi di gunung kalau yang diidamkan ialah pelangi di laut, kan? Alhamdulillah… Kadang-kadang pelangi tak bawa erti dan guna pun. Yang berguna ialah langit yang cerah. Dan biasanya langit paling cerah ialah sejurus selepas seriatnya hujan yang teramat lebat. Dan aku mahu langit yang cerah.

Walau apa pun, 2014 ialah novel baru. Sahabat lama forward gambar ni kat Whatsapp. Sekeping gambar ni je, tapi sangat menusuk kalbuku… cewah! Ekekekeke… But seriously, a picture speaks a thousand words. True. Gambar yang dia beri ni mengingatkan aku agar terus berusaha tinggalkan apa-apa juga yang tak baik — sama ada kejahatan diri sendiri, mahupun kejahatan orang lain, apatah lagi orang-orang jahat dan binatang-binatang yang sanggup tergamak buat apa saja demi untuk dia terus hidup. It’s going to be a new life for me, dan kita semua yang masih ada perikemanusiaan, insyaAllah. Benda busuk kalau ditutup macam mana pun, lambat-laun terbau juga. Bila yang terbau tu pula jenis orang yang yang cakap tak kira ikut suka hati je, memang terbongkar habislah. Isu duduk salah meja masa annual dinner pun boleh jadi asbab terbukanya topeng lantas mendedahkan bau yang semakin tengik… Adoi laaa… Moga sempat Allah kembalikan ke jalanNya… insyaAllah…

Selamat Menghayati Kehidupan Yang Semakin Pendek dan Perjalanan Yang Semakin Hampir Kepada Allah…

“Kenapa Mesti Ada Bulu?”

Posted in Bebel, Bodoh, Feminin, Matang on 31 Disember 2013 by Najwa Aiman

Ye lorrr… Hampir semua heroin novel Najwa Aiman mesti ada “bulu roma halus di lengan.” Kenapa? Tak boleh ke? Habis tu dah tak ada penulis lain nak buat heroin dia orang ada bulu roma kat lengan, akulah yang buat. Tak boleh? Ekekekekeke…

Saja… Inspirasi. Menjadikan wanita sebagai sumber ilham dalam novel? Tu bukan ke manipulasi seks? Mempergunakan wanita sebagai alat? Huh? Really…? Betul ke?

Entahlah… Kadang-kadang aku… Akulah… Kau orang tak kut sebab aku tak semulia kau orang… Kadang-kadang aku rasa macam melampau-lampau pula pejuang hak asasi ni. Tak kiralah hak asasi seks ke, hak asasi manusia sejagat ke, hak asasi binatang ternakan ke, mahupun hak asasi binatang liar. Galak sungguh menentang apa yang dia orang gelar manipulasi seks — mempergunakan daya tarikan seks wanita untuk melariskan produk. Hmmm… Dah kalau wanita yang jadi peragawati dalam iklan tu sendiri yang gunakan hak dia untuk buat keputusan bagi diri sendiri nak gunakan daya tarikan dia sendiri secara rela, tu bukan hak asasi ke?

Tu le natijahnya bila sempadan setiap sesuatu tu hanya berlandaskan takrif ciptaan manusia. Hah… tolak lagi kewujudan Tuhan. Nafikan lagi kebenaran hukumNya… Gaduhlah kau orang. Aku nak tidur… Ada daya tarikan seks tak nak masuk tidur ni…?

“It’s (Not That) Complicated”

Posted in Bebel, Bodoh on 31 Disember 2013 by Najwa Aiman

Suatu ketika dulu sambil minum-minum petang, ada sorang staf kat sebuah company cerita pasal staf dia yang keberatan nak datang kerja bila disuruh datang pada suatu hari.

“Dia kata dia bercuti hari tu,” explain minah ni. “Tapi aku perlu dia datang ofis. Aku pun bercuti. Tapi aku boleh je datang. Staf aku tu banyak pula songel tak boleh datang! Kalau aku sebagai bos boleh, kenapa dia tak boleh?”

Sebab kau bos. Dan agak pelik frasa “kalau aku boleh, kenapa dia tak boleh?” diungkap oleh seorang bos terhadap staf bawahan. Kan…? No, we’re not talking about special skills or tasks that require special knowledge here. Bukan. Kita bercakap tentang kerja-kerja biasa — misalnya datang kerja pada hari bercuti.

There is a difference between UNABLE to do dengan INCAPABLE of doing… kan? Bukan ke? Ke…? Besides… why do you think you are paid very much higher than your staff? Huh…?

Reminiscence Prelude… Again…

Posted in Bebel, Ekonomi, Gomen, Idea on 29 Disember 2013 by Najwa Aiman

It’s almost the finale of 2013. And yes I too have a few objectives I’d love to realize in 2014. Should I use the SMART concept that will subsequently be supplemented with SMARTER? Poyo je kut… Uhuk!

There will be, insyaAllah, a new member for the family. Which means that I have to find ways to manage family finance more efficiently cogitating the severe economic inflationary escalation rate next year. Change lifestyle, say the foolhardy nincompoop from upstairs. Oh yes, I will change mine. And yours? It’s easy for you to say when every sen you spend comes from the hard-earned money payable as taxes for the people upstairs to maintain their and their families profligate lifestyles. Yup… Up yours! Ask not what the country can do for you because the country is nothing but a piece of soil on the face of the earth. Ask the people who manage that piece of soil then. What the heck are they doing to that small piece of soil upon which they share their livelihoods with other decent natural beings?

Okay Dzam, stop complaining. It’s time to get on with life – yours and your beloved ones. The ultimate purpose of life is demise anyway. Now that is the greater purpose, which I am yet to prepare, for myself and those whose undertakings and liabilities are upon me. Yet I am increasing the number of my responsibilities by an addition! Aiyaaarrrkkksss…! But fear not for such could also be syafa’at for me, right? If, and only if, I lead them well. Dang…

Change, or be changed, or be THE CHANGE. Live in the now. Cherish the past. And for the future, bring’em on!