Archive for the Nostalgia Category

Mimpi Untuk Yang Tidur Saja

Posted in Famili, Nostalgia on 10 Februari 2014 by Najwa Aiman

Orang kata, mesti berani bermimpi. Dare to dream. So? Ada berani…? Ekekekeke… Entah… Yang aku tahu mimpi dalam tidur ni datang ikut suka dia je. Tak suruh datang pun, datang juga. Kan…? Bukan ke? Ke…?

Apa-apa hal pun, you know what it really means kan? Aku memang bermimpi setiap hari both dalam tidur dan jaga. Mimpi dalam jaga tu yang masalahnya, sebab bila dalam jaga, mimpi mesti dijadikan nyata. Tu yang payah tu. Tapi kalau hidup tak bermimpi, sakit wooo… Umpama tidur tak bermimpi, boleh bawa mati wooo… Tak percaya? Tanya doktor. Aku tahulah. Aku kan doktor? Aharks…

Anyways, bila bawa Azizy dan Haziq ke taman mini belakang rumah semalam, bernostalgia le pulok tentang zaman aku belum baligh dulu. Jongkang-jongket zaman aku dulu daripada kayu. Tak ada spring. Masa turun ke tanah tu memang terjongkang dan terjongket sungguh dibuatnya. Tak ada srping nak jadi absorber. Zaman belum baligh dulu mana pakai spender. Jadi kalau terhentak time parking tak betul tu… Adeh…! Senak gak weh!

Tapi gelongsor zaman aku dulu tak best macam zaman sekarang. Sekarang boleh pusing-pusing. Dulu punya gelongsor panjat tangga belakang, turun gelongsor lurus ke bawah. Tu je. Kalau thrill pun sebab ada gelongsor yang tinggi. Tangga pusing-pusing. Tapi gelongsornya tetap lurus. Pun daripada kayu juga. Bahaya betul… sebab silap-silap buntut boleh masuk selumbar beb! Lasaknya bebudak zaman tu walaupun tak selasak zaman sebelum tu.

Jadilah tua. Tapi jangan berhenti bermain beb! Pada ketika kita berhenti bermain, kita dah pun mati di dunia…

“Ada Apa Sakiiiittt…?”

Posted in Bebel, Nostalgia, Perubatan on 7 Januari 2014 by Najwa Aiman

Dah 7 Januari 2014 dan aku masih belum masuk ofis tahun ni… Adoi laaa… Doktor suruh duduk rumah kurung diri dulu. Starting the new year with sickness. Apa da Dzam… At times like these, teringat waktu muda-muda setiap kali jumpa doktor. 90% setiap kali jumpa doktor for whatever reason, doktor akan cakap something like this “You’re young and as healthy as a horse.” Lepas tu doktor tak tanya apa-apa lagi dah. Tarak!

Sekarang… Adeh… Tak ada dah doktor nak cakap “You’re still young.” Instead, asal jumpa doktor je, memula doktor akan diam sekejap sambil study info diri aku dalam fail yang terbentang depan dia. Lepas tu doktor akan tanya soalan-soalan standard, “Ada darah tinggi? Ada sakit jantung? Ada sesak nafas? Ada alergi dan pantang makan? Ada diabetes? Pernah undergo surgery of any kind?” Bla… bla… bla…

Yup… I’m not only getting older, but I’m actually old. And worse, I actually look old! Cet…! So… lantaklah kau orang nak kata apa pun, aku nak letak gambar aku semasa aku masih sihat wal’afiat bila tak ada doktor pun akan tanya apa penyakit aku setiap kali aku jumpa doktor dulu-dulu. It’s my entry, to remind me that I’m no longer that healthy young dude anymore. So… insaf… insaf… insaf…

p/s: My favourite t-shirt, that is. Where the hell is it now? Hmmm… Dan ya, aku memang tak suka pakai minyak rambut atau sikat rambut sejak dulu. So…? Mengganggu kau orang ke?

Loyar Apa?

Posted in Nostalgia, Quips, Undang-undang on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

“Why don’t you continue practicing law?” Fedup dah le weh dengar soalan tu. Boleh tak kalau tak nak jawab? Suka hati akulah. Sebab, kalau aku jawab, kompem jawapan aku tu akan mengundang perdebatan politik dan sosial. Yang bukan loyar pun nanti tetiba jadi pakar guaman, perundangan dan kehakiman sebab nak tumpang berdebat punya pasal. Yang seumur hidup tak pernah dengar pasal Civil PC, Criminal PC dan Evidence Act pun tetiba boleh berhujah tentang admissible dan inadmissible evidence in court! Tu dia…!

“Apa ingredient for a legally binding contract?”

“Huh? Ingredient apa pulak? Ni bukan resepi!”

“Hari-hari setiap orang berkontrak sejak kecil sampai dah tua nak mampus ni pun masih tak tahu benda basic ni? Pastu macam mana nak determine evidence yang menepati standard of proof dalam court? Dah! Aku nak tidur!”

Dan ya! Spek aku masa tu memang besar macam cermin depan bas persiaran! So what? Mengganggu ketenteraman awam dan peribadi ke…? Do I breach any of my duty of care and caused damages to you? Huh…!

“Best ke Jadi Jahat..?”

Posted in Bebel, Islam, Nostalgia on 6 Januari 2014 by Najwa Aiman

Nak aku carut atau nak aku kapak kaki kau sebelah? Dua-dua belah? Nyesal aku cerita tentang sejarah silam yang disimpan sekian lama kedap. Antara aku dengan Tuhan dan beberapa sahabat saja. Boleh tanya best ke jadi jahat? Kalau tak kerana aku berusaha nak jadi baik, kompem sama ada kau dah hilang sebelah tangan atau mati terkangkang kat situ. I did it before. Don’t temp me…

Ekekekeke… ofkoz la orang tak percaya kan kalau aku ugut camtu. Alhamdulillah… Sebab kalau orang masih boleh percaya, maknanya penghijrahan belum cukup. Istighfar… Istighfar… Istighfar…

Semasa mendengar kengkawan bercerita tentang kelazatan iman, tak sama dengan menikmati kelazatan iman tu sendiri. Macam bersetubuh laaa… Sekadar tengok porno orang bersetubuh dengan sendiri bersetubuh mana nak sama lazatnya. Hanya orang yang pernah bersetubuh je yang akan faham nikmatnya. Hanya orang yang pernah muntah hijau bila first time kapak tangan orang sampai putus je yang tahu best ke tak jadi jahat. Dan hanya orang yang selepas muntah hijau camtu, dah tak muntah-muntah lagi bila buat benda yang sama kali yang ke seterusnya je yang layak bercerita tentang best atau tak jadi jahat. Malah orang yang dulu kapak tangan orang sampai putus sampai diri sendiri muntah hijau, selepas tu bukan sekadar tak muntah malah boleh kerat empat jari orang dengan pisau tumpul tanpa rasa apa-apa je malah enjoying it pulak lagi yang layak kata jadi jahat tu best.

Tapi bukan senang nak kembali ke pangkal jalan kalau dah sampai ke tahap tu. Azab sengsara kena tempuh dalam perjalanan nak cari dan susuri ke jalan yang betul semula. Jadi jangan persiakan semua usaha tu! Jangan persiakan… Jangan persiakan…

Istighfar… Istighfar… Istighfar… Allah masih beri peluang kerana Allah Maha Penyayang… Jangan persendakan peluang yang Allah beri ni. Dibuatnya ni peluang terakhir daripada Allah macam mana? Istighfar… Istighfar… Istighfar…

Riwayat Baru Yang Jadi Hikayat

Posted in Islam, Nostalgia, SíPúT, Sejarah on 1 Januari 2014 by Najwa Aiman

Sejam tadi dah berlalu 2013. It’s just a number, tapi melewati usia, kan? So… kepada mereka yang tak mabuk sebab kalau mabuk kau orang takkan boleh baca ni… eheks…! Okey… Kalau tak mabuk, macam mana planning 2014? Terasa macam lain sikit sambutan tahun baru kali ni. Macam ada benda besar akan berlaku tahun 2014 ni. Selain daripada harga, apa lagi erk? Yang aku tahu kebanyakan negara yang rakyatnya semakin terhimpit biasanya memang akan berlaku benda-benda besar — demonstrasi besar, rusuhan besar, kematian besar, dan sesetengahnya kematian orang besar-besar dan orang-orang besar… Hmmm… Macam best jek… Macam best jek… Macam best jek…

Suka duka 2013? Well… I know I like one thing — result survey ni:

Dah terbukti kan? Pengganas antarabangsa yang diberi lesen mengganas oleh dunia… Ekekekekeke… Adeh… Adoi laaa… Dan lagi apa?

Well… Kalau berkaitan biologi, aku belajar bahawa haiwan SíPúT sememangnya spesis binatang. Fitrah binatang, apa binatang pun, akan buat apa saja, makan apa saja, peralatkan apa saja, berhelah dan menipu daya demi untuk terus hidup. Persetanlah kepada mangsa-mangsa binatang SíPúT itu. Tak apalah… Dapat buat SíPúT terus hidup dengan anak-anak SíPúT tu dah memadai sebagai amalan baik. Moga Allah mengambil kira sebagai amalan baik aku. Moga Allah beri ganjaran kepada aku jua.

Runtuhan bangunan ni pun kira peristiwa penting gak. Mujur tak ada yang cedera atau mati. Seriau aku bila dikhabarkan kisah runtuhan batu kat bangunan tu. Kalau kena kereta baru Alza hitam tu… Tak sanggup gak sebenarnya melihat penderitaan walaupun penderitaan yang pura-pura belaka. It’s still kerosakan harta benda berupa aset yang payah nak diperolehi. Baru pula tu. Alhamdulillah tak ada kerosakan.

Rezeki amat ketat pada tahun 2013. Tapi dalam ketat tu juga masih berusaha nak menolong. Maka memikirkan kebajikan dan kebahagiaan makhluk, walaupun amat berat, berhijrah gak. Harapannya ialah nak mencapai hasrat ikhlas yang Allah saja yang tahu untuk membela orang-orang yang aku sangka teraniaya. Rupa-rupanya… Adoi laaa… SíPúT… SíPúT… Tak apalah… Moga Allah beri ganjaran kepada aku. Ya Allah segala puji-pujian bagiMu yang mengajar hambaMu ini dengan kebijaksanaanMu…

Penghijrahan ni Allah berikan hikmahnya juga. Betul juga pengajaran Sang SíPúT — Allah beri ribut taufan sebab nanti lepas tu Allah akan beri pelangi. Walaupun pelangi yang diharapkan rupa-rupanya bukan pelangi yang sama, tapi tetap pelangi. Memang benar… apalah gunanya pelangi di gunung kalau yang diidamkan ialah pelangi di laut, kan? Alhamdulillah… Kadang-kadang pelangi tak bawa erti dan guna pun. Yang berguna ialah langit yang cerah. Dan biasanya langit paling cerah ialah sejurus selepas seriatnya hujan yang teramat lebat. Dan aku mahu langit yang cerah.

Walau apa pun, 2014 ialah novel baru. Sahabat lama forward gambar ni kat Whatsapp. Sekeping gambar ni je, tapi sangat menusuk kalbuku… cewah! Ekekekeke… But seriously, a picture speaks a thousand words. True. Gambar yang dia beri ni mengingatkan aku agar terus berusaha tinggalkan apa-apa juga yang tak baik — sama ada kejahatan diri sendiri, mahupun kejahatan orang lain, apatah lagi orang-orang jahat dan binatang-binatang yang sanggup tergamak buat apa saja demi untuk dia terus hidup. It’s going to be a new life for me, dan kita semua yang masih ada perikemanusiaan, insyaAllah. Benda busuk kalau ditutup macam mana pun, lambat-laun terbau juga. Bila yang terbau tu pula jenis orang yang yang cakap tak kira ikut suka hati je, memang terbongkar habislah. Isu duduk salah meja masa annual dinner pun boleh jadi asbab terbukanya topeng lantas mendedahkan bau yang semakin tengik… Adoi laaa… Moga sempat Allah kembalikan ke jalanNya… insyaAllah…

Selamat Menghayati Kehidupan Yang Semakin Pendek dan Perjalanan Yang Semakin Hampir Kepada Allah…

Kengkawan… Binawe Betul… Aharks!

Posted in Nostalgia, Quips, Sosial on 23 Disember 2013 by Najwa Aiman

Hari tu buat alumni mikro dengan kengkawan dari GMI dulu. Dan dialog famous daripada Aini terus menerpa kepala otak aku — “Kengkawan dah la tak ramai. Yang ada pun semua gila!” Aharks… Dan dialog tu aku abadikan dalam novel Untuk Kau Dan Aku. Entah bilalah nak sembuh sawan gila Ramzi nih… Dan Liza… yup… Kau masih macam dulu. Tak berubah. Errr… bukan saiz atau shape, tapi tabiat blur kau tu… Ekekekekeke… Aiyaaarrrkkksss…! Dan nope! Aku tak sakitlah gambir! Sihat wal’afiat zahir dan batin weh!

Dan dua Jumaat yang lepas, Lotus (ya, Lotus, bukan Proton) Note Pak Ngah akhirnya memasinkan mulut dan naluri aku — tak boleh start. Eloklah pula selepas solat Jumaat le pulok. Tambah eloklah lagi aku ada meeting jam 3:00 hari tu. Dan bertambah-tambah elok sebab selepas bertungkus-lumus, akhirnya kami berempat menapak dari masjid ke Kedai Tembok Cium Duit. Sambil menapak tu elok sangatlah kita nyanyi reramai dalam mode koir—

La la la la la la la la la la laaa…
La la la la la la la la laaa…

Pok pok pok… Bujang Lapok
Ada mancis tak ada rokok
Jalan jauh tersengguk-sengguk
Tumit melecet hai lutut terbengkok

Pok pok pok… Bujang Lapok
Poket kosong hai penuh habuk
Makan nasi nyekek cencaluk
Sampai mmm…mmm terlupa cebok

Jalan yang mana hai tolonglah tunjuk
Jalan lurus jangan belok-belok
Aku dah penat terbatuk-batuk
Bau asyem ketiak siapa busuk
La la la la la la la…

Pok pok pok… Bujang Lapok
Kena bantai tulang rusuk
Jalan jauh terhangguk-hangguk
Jumpa doktor tampal koyok

Dan memang petang tu aku demam sampai dua hari…! Binawe…

Awex Macam Artis…?

Posted in Feminin, Hiburan, Nostalgia, Quips on 9 Disember 2013 by Najwa Aiman

Betul ke lelaki ada kecenderungan untuk samakan awex dia orang macam artis atau selebriti? Katanya awex dia orang tu akan ada iras-iras muka selebriti tertentu. Honestly aku tak pernah terfikir pula macam tu. But interesting gak. Well… Kalau aku nak samakan muka aweks sebenar dan juga aweks orang lain tapi aku minat kononnya dia orang tu aweks aku (uhuk! Errr… Tipulah kalau kau orang tak pernah ada pengalaman macam ni! Cet!), maka I think they would go like these—

Awek first masa sekolah. Yup… lebih kurang gini la ada iras-irasnya. Ni Yati Octavia, pelakon Indo zaman 70’an.

Dan masa di MRSM aku tak ada awek, but then aku minat sorang tu dari jauh. Minat tengok muka dia je tapi bukanlah nak buat awek. Sebab? Sebab memang masa tu muka dia ada iras Raja Ema zaman tu. Zaman kurus.

Honestly aku tak pernah samakan awek aku masa kolej dulu dengan dia ni, tapi dia sendiri yang kata muka dia iras penyanyi cun dan comel 80’an dan 90’an ni. But come to think of it, well, giving her the benefits of the doubt, she might be right bila Fauziah Latiff senyum. Masa senyum tu memang ada iras macam dalam pic ni.

Mulanya memang aku tak pernah samakan awek ke tiga aku dengan sesiapa. But bila Liyana Jasmay mula dikenali, then I realized… Ye lorrr… Tapi ofkoz Liyana Jasmay muncul lama selepas aku kenal awek aku tu.

Dan dia ni? Actually bukan pada wajahnya. Tak ada iras pun kecuali pada bibirnya aje. Cuma bila tengok Rita Rudaini berlakon dalam siri apa entah kat TV tu dulu, yang bergandingan dengan Adi Putra tu, perawakannya ada sikit-sikit.

But one thing for sure — untuk Permaisuri beta memang tak ada iras selebriti mana-mana. She’s one of a kind. May be sebab tu dia akhirnya yang jadi Permaisuri beta… ekekekekeke… Walaupun masa tu memang dia jadi rebutan, tapi dia pilih muka aku ni. Huh??? Muka aku yang tak hensem tetapi ayu dan manja ni yang dia pilih…? Aharks…! Best!