Archive for the Budaya Category

Gusti Putri Retno Dumilah

Posted in Budaya, Estetika, Hiburan, Novel, Sejarah on 28 Disember 2013 by Najwa Aiman

Gambar ni aku kidnap daripada Deviantart.com karya byako0x.

Memang sambil nonton Puteri Gunung Ledang (Tiara Jacquelina yang cun) ni. Laksamana Hang Tuah (Sifu M. Nasir) memang macho. Tetiba teringat Hikayat Hang Tuah karya Tun Sri Lanang. Dihikayatkan bahawa bila Sultan Melaka hantar rombongan meminang ke Gunung Ledang, Puteri Gunung Ledang yang sampai la ni tak ada sesiapa pun tahu nama sebenar dia termasuklah rombongan meminang tu (tapi dalam versi Tiara Jacquelina nama dia Gusti Putri Retno Dumilah le pulok) , letak syarat peminangan begini—

  1. Jambatan emas sebagai laluan Sang Puteri dari Gunung Ledang ke Melaka (tak sebut pasal tol)
  2. Jambatan perak sebagai laluan Sang Puteri dari Melaka pulang ke Gunung Ledang (pun tak sebut pasal tol)
  3. 7 tong air mata anak dara buat air mandian Sang Puteri
  4. 7 tong air pinang muda pun untuk buat air mandian Sang Puteri
  5. 7 dulang hati kuman (tak tahu la dia nak buat apa hati kuman ni)
  6. 7 dulang hati nyamuk (pun tak tahu gak nak dibuat apanya)
  7. 1 mangkuk perak berisi darah Putera Sultan Melaka (vampire gamaknya Puteri Gunung Ledang ni? Nasib baik bukan 7 mangkuk weh!)

Kreatif betul Tun Sri Lanang. Pengajarannya apa ya? Kita belajar apa yang kita belajar. Bagi aku yang tak pandai macam penulis dewa ni, pengajarannya ialah untuk para awek yang nak menolak pinangan jantan yang dia tak suka atau tak berminat, haaa… beginilah caranya. Letak syarat merapu macam tu.

Anyways, macam yang aku pernah tulis dulu, Hikayat Hang Tuah ialah sebuah novel fiksyen karya penulis dan penglipur lara Melayu antara yang hebat — Tun Sri Lanang. tu pendapat aku le… Dalam entri aku tu pun ramai gak yang membangkang dulu. Sampai nak berpencak silat pun ada mempertahankan kewujudan Hang Tuah lima bersaudara. Keturunan Hang Tuah lima bersaudara pun masih ramai sekarang ni. Berhijrah ke utara. Antaranya  — Hang lapaq ka, Hang dah makan, Hang nak pi mana, Hang marah aku ka, Hang pelaq la, Hang loklaq betui… bla bla bla… “macam-macam Hang ada kat sini” kata Sudin dalam Seniman Bujang Lapok.

Maka bagi aku juga, Puteri Gunung Ledang tak wujud. Kalau dia Melayu, apa kejadahnya hang Tuah dan Tun Mamat tak jumpa mak bapak Puteri Gunung Ledang tu untuk meminang? Kalau dia Puteri, dah tentu bapak dia raja. Raja mana? Raja Kapor? Atau Raja Gunung Ledang? Siapa? Negeri apa Gunung Ledang tu?

Yup… Tu Puteri Gunung Ledang mandi kat Sungai Ledang. Dan ya, masih tetap pakai perhiasan emasnya dalam sungai. Dalam adegan tu bila dia bangun, loket emas besar sebagak tu masih di dada. Moralnya: zaman tu emas memang teramat mahal, walaupun bagi seorang anak raja, apatah lagi anak raja yang tinggal dalam hutan atas gunung. So tak boleh tanggalkan dan letak suka-suka kat tebing.

Dan kalau dia bukan Melayu, malah Hindu pula mengikut teori filem Tiara Jacquelina tu, patutlah dia tak nak kahwin dengan Sultan Melaka yang masa tu Muslim. Susah nak jumpa Hindu sanggup masuk Islam tau. Especially zaman tu sebab Tanah Melayu asalnya diasaskan atas landasan Hindu bila Parameswara buka Melaka. Jiran sekeliling yang merupakan kerajaan besar, hebat dan gagah perkasa pun Hindu — Majapahit, Acheh, Siam. Agaknya semasa Islam mula menguasai pemerintahan Tanah Melayu, segelintir Hindu tegar berhijrah keluar dari Melaka. Antaranya panjat Gunung Ledang. Mungkin Puteri Gunung Ledang tu salah sorang atau keturunan daripada salah sorang yang berhijrah dan buka negeri Hindu di sana. Anak sami Hindu agaknya dia…

Bibik Balik Krismas

Posted in Budaya, Famili, Sosial on 23 Disember 2013 by Najwa Aiman

Haah… Sabtu hari tu Bibik nak balik kampung dia bercuti. Nak lawat anak dia. Dan gambar atas tu kargo yang dia nak bawa balik ke sana. Hai… ni macam nak balik terus je ni Bibik…? Jangan Bibik… Jangan… Aimy Irdina insyaAllah nak datang ni… Dan bungkusan petak-petak warna merah putih tu sebenarnya berisi segala macam jenis makanan dan minuman macam Milo, Nescafe, tepung buat kuih, bahan-bahan memasak… bla bla bla… Cita-cita Bibik nak buka restoran bila dia ‘pencen’ kerja jadi bibik kat rumah kami. Tu yang segala ilmu memasak dan tok nenek resepi pelik-pelik dia belajar daripada Permaisuri tu… Semoga tercapai cita-cita Bibik, insyaAllah… Dan di jeti feri Port Klang yang memang aku datang dalam tiga empat tahun sekali ni dah nampak macam pusat tahanan PATI pula. Tu dia! Dia orang ni sebenarnya orang sana yang nak pulang atau orang sini yang nak berjalang? Eh… Berjalan! Tetiba jadi Ganu pulok… uhuk! Yes, pun intended… Kargo Bibik tu berat tersangat pulok tadi… Kalau kat tempat kerja aku memang aku risau takut pesawat tak naik atau kalau dah naik nanti menjunam. Tapi kalau kat sini… adoi laaa… Aku memang takut laut beb!

Anyways, betapa pentingnya Human Capital Development kan? Maknanya bila ambil orang kerja, prepare apa yang sepatutnya skill and knowledge yang perlu kan? Especially communication skills. Misalnya “cuci luar dalam” ialah “basuh luar, vakum dalam,” kan?Bukan ke? Ke? Atau sembur je foam basah tu luar dan dalam kereta! Jenuhlah nak tunggu kering tu…

Lord of the Runways

Posted in Budaya, Santap, Sosial on 27 November 2013 by Najwa Aiman

Ala-ala Lord of the Rings: The Two Towers. Ni air control tower KLIA. Yang hujung sana nun air control tower KLIA2. Katanya KLIA2 tu control tower paling tinggi. Hati-hati jangan tinggi sangat. Nanti dilanggar pesawat.

Dan hari tu pergi ke Hilton KL. Antara bangunan yang tinggi juga kat KL Sentral tu. Ada makan ofkoz. No wonder lemak keliling pinggang di dah nampak macam hos paip bomba. Kompeni dapat award. Ooo… award ni erk? Janji aku dapat makan favourite food! Ekekekeke… Tah haper-haper aku ni.

Tu! Hujung sana tu Gunung Kinabalu. Nampak tak? Yang kau orang heran tengok plate kereta KL kat KK tu kenapa? Abjad K datang dulu sebelum L kan?

Anyways, hari ni kena fly lagi. Kota Kinabalu BKI. Nanti hari Jumaat aku balik sini erk. Adoi laaa… pergi dan balik nak cross Laut China Selatan tu… Adoi… Adoi… Adoi laaa…! Tinggi weh! Tinggi tak apa… yang bawah tu. Dalam weh! Entah ada apalah kat dalam tu…

Kut-kut kat KK nanti boleh dinner kat sini lagi. But then again, dinner kat mana pun tak kisahlah kat KK tu. Honestly cita rasa makanan kat belah-belah sana tak menepati cita rasa aku. Tak boleh cari bini orang Sabah la kan? Kan? Bukan ke? Ke?

Anyways, kali ni ke BKI untuk kerja yang aku tak pernah buat sebelum ni. Don’t really know what to expect, but then, that’s the interesting part, isn’t it? Harapnya things go smoothly. Dua tiga kepala dah aad kat sana. Kau orang jangan buat sesuatu yang akan buat kau orang menyesal di kemudian hari tau. Maka tunggulah aku sama, nescaya kau orang takkan menyesal… ekekekeke… Aiyaaarrrkkksss…!!!

Kejar Atas… Huh?

Posted in Budaya, Santap, Sosial on 27 November 2013 by Najwa Aiman

Ni signboard jalan keluar dari LTAB Langkawi LGK. Yup… Memang ada Kg. Pandan kat Langkawi… hehehehe…

Kawasan ni mesti baru tambak ni. aknanya Langkawi makin besarlah kan? Membesar pada kadar yang lebih cepat daripada tumbesaran semulajadinya. Dan setahu aku Langkawi ialah pulau hidup. Secara semula jadi Langkawi ‘naik’ dari paras laut beberapa milimeter.

Memang pernah ke Langkawi sebelum ni tapi belum pernah duduk kat hotel sini. Banyak pula jenama ni kat pekan Kuah tu. Ada apa-apa ke? Dulu taukenya kerja sebagai engineer dengan LADA erk? Lepas tu…? Erm… Anyways, hotel jenama ni je aku nampak at least dua. Tu baru hotel. Belum lagi travel agency, bla bla bla…

Macam pekan koboi la. Baru buka ni. Apa entah nama tempat ni aku lupa laaa… Tengok kat FB aku. Kat sana aku upload immediately hari tu.

Nak meuju ke bilik hotel… Errr…. Kau orang tak nampak apa-apa yang pelik yang bukan semua orang boleh nampak dalam gambar ni kan? Kan…? Kan…?

Lubuk duit sebenarnya Langkawi ni. Antara nak berlaku adil atau tak je kan? Yang tu lebih baik tanya diri sendiri laaa… Kalau tanya orang lain karang boleh buat novel jawapan dia orang. Kalau tanya musuh boleh buat novel cerita ganas ngeri. Kalau tanya tukang bodek boleh buat novel motivasi. Kalau tanya aku… ermmm… aku rasa aku akan buat novel picisan je… eheks… Najwa Aiman je kannn… Kannnn….? Bukan ke? Ke?

Ni restoran steamboat. Masa ni RM100 satu set untuk berapa orang makan entah, tak ingat. Ofkoz aku tak makan kat sini… Mana mampu weh!

Dan di tengah pembangunan moden pekan Kuah, ni sungainya, dan tu semua alat utama meneruskan hidup diri dan anak-anak para penghuni asal Langkawi yang bertungkus-lumus menyalurkan rezeki kepada pelancing-pelancong kaya yang makan kat kedai-kedai macam kat gambar yang kat atas tu… Adoi laaa…

Tapi makanan tarak komplen punya. Akulah yang tarak komplen. Kau orang nak komplen ke nak haper ke, suka hatilah. Ada aku kisah? Aiyaaarrrkkksss…! Ekekekekeke… Lidah aku memang suka rasa utara. Eh jap… Oh ya laaa… Bukan lidah aku je yang suka rasa utara. Ada bahagian anatomi lain pun suka rasa utara gak… uhuk!

Ni kat Hammerbay Penang. Tu marka aku tengah makan dengan parka dia… ekekekeke… Menepati cita rasa… Mmm… Makananya la weh! Makanannya menepati cita rasa! Hangpa dok pikiaq apa?

Dari tingkat 15 ni. Masih teringat lagi jam 12:00 malam lebih aku masih kat tingkat 13 Wisma TNB, dan masa tu le terjadinya first Tsunami dulu. Weh! Tak boleh lupa itu pengalaman dalam building tinggi ketika Tsunami weh! Dan sekarang aku kat Penang gak. Tingkat 15 pulak…!!! Adeh…

Dan cakap pasal utara, hari tu pergi Penang juga. Dinner kat Hammerbay. First time makan kat situ. Ofkoz la memang nampak awek yang menepati cita rasa. Adeh! Dan ofkoz kalau aku ke Penang, never never ever lepaskan peluang untuk makan kari. Yeszzzz… Kari kari nasi kandar popodom. Kari Penang is still the bestest! Boleh ketagih wooo… Ada daun agaknya dalam kari tu erk?

Aku Suka (Awex) Jepun

Posted in Budaya, Santap on 1 Jun 2013 by Najwa Aiman

Makanan Jepun ni aku cuma tahu sushi dan teppanyaki. Teppanyaki yang almost setiap hari aku masak sendiri dan makan tapi aku tak tahu pun yang aku masak dan makan tu sebenarnya teppanyaki. Aku pernah cerita pasal ni dulu. Tapi masa aku ke Sandakan bebaru ni, pada hari terakhir 29 Mei tu aku dibawa ke restoran Jepun. Aku tak reti nak order makanan Jepun ni, so aku biar dia order untuk aku. Entah apa nama menu tu entah.

Bila terhidang, tu dia! Ikan salmon grill, coleslaw, kubis + taugeh, nasi goreng garlic, sup tauhu, tauhu bakar berkicap. Lorrr… macam teppanyaki juga cuma yang ni ada menu tambahan. Dan sayurnya lebih banyak kubis daripada taugeh. Teppanyaki pula banyak taugeh je. Dan rasanya…? Lazat beb! Dan kenyangnya tak ingat walaupun nampak macam sikit je. Burrrppp… Alhamdulillah… Padan muka kau. Lepas makan tu dah tak boleh nak buat aktiviti apa-apa lagi. Lantak… aharks…!

Nanti bebila aku ke Sandakan kau belanja aku makan situ lagi bah. Tapi kali ni make sure kita pergi hari pertama aku kat sana. Macam kau bilang, “Takkan tak boleh sembang-sembang kejap saja bah?” Padan muka kau bah… ekekekekeke… Yalah tu nak sembang-sembang saja. Tu laaa… Siapa suruh bawa aku makan makanan yang memang dah jadi ruji aku masa zaman student dulu…? Siapa suruh? Eh kejap… bukan aku ke yang suruh? Kan? Kan? Aharks…

S E B E L U M… Mak aiii…! Boleh kenyang ke ni…?

S E L E P A S… Burrrppp… Alhamdulillah…

Errr… Judul entri aku tu silap bah… Sebenarnya aku suka awex Sabah bah… Aiyaaarrrkkksss…!

Anyways… Hikmah apa aku ni takut laut? Hikmahnya may be… just may be… aku insaf setiap kali nak ke Sabah (dan juga Sarawak lepas ni). Tapi kalau dah kehendak tugas untuk mencari rezeki yang Allah letakkan di sana buat diri dan keluarga, maka aku terpaksa gagahkan untuk pergi juga. Nampak je selamba dalam flight tu tapi bila dah lepas tanah besar Semenanjung… Adoi… Nak mengharap kekuatan daripada sahabat dah tak boleh. Tak ada sahabat dah. Dah tu…? Betullah hidup ni kena fikir pasal diri sendiri dan jangan dok mengemis macam peminta sedekah mengharap daripada orang lain walaupun niat kita sekadar nak minta disuntik sedikit kekuatan dan semangat.

Aku tak tahu daratan wilayah mana kat bawah tu. Indon ke, Sarawak ke, Brunei ke, Sabah ke… Tapi memang cantik banget…

Tu sungai kan? Sungai apa erk? Rejang? Entah… Tapi kalau keruh camtu minta maaflah aku nak pergi dekat. Buaya!

Luas. Cantik. Selesa. Hah… Kau tunggu apa lagi bah! Kau dah tunjuk hotel. Sekarang kau dah ikut dan tengok bilik aku. Jangan lama-lama di sini bah! Nanti jadi lain… Jangan bah… aiyaaarrrkkksss…!

“Ya… Aku akan mandi dalam tu kalau kau dah balik dan tak ada di sini bah! Malulah kau tengok aku pakai spender basah!”

“Ya… Aku setuju memang cantik bah lebih-lebih lagi kalau boleh berendam waktu begini. Sekarang, boleh tak kita pergi makan? Aku lapar sudah bah…”

Walau apa pun… Aku tak mahu jadi macam orang lain. Aku mahu jadi sahabat yang reliable dan berada di sana bila diperlukan. Aku rasa aku tak lokek persahabatan. Biarlah orang buat apa pun kat aku. Dah lali sejak dulu jadi alat permainan dan diperalatkan…

KUL-BKI-SDK-KUL

Posted in Budaya, Etnik, SíPúT, Sosial on 7 April 2013 by Najwa Aiman

Dan akhirnya aku dapat membawa diri ke Malaysia Timur. 3 haribulan hari tu aku ke Kota Kinabalu bah…

Errr… yup… pesawat baru lepas melepasi Semenanjung Malaysia. Dan yes, di bawah tu Laut Cina Selatan yang luas tu. Dan yes… Aku dah seram sejuk!!! Duhai sahabat! Demi Tuhan aku sangat berharap kau sebenarnya sekarang di sisi aku untuk beri aku keberanian dan kekuatan!

Tiba kat KK dah malam. Check in kat hotel yang buat tetiba rasa rindu teramat kat KL. Sungguh KK masih nampak meriah dan cantik malam-malam. Errr… Memang genit-genit awex Sabah bah!

Jam 5:30 AM aku bangun dari tidur. Mandi, solat Subuh. Tengok jam dah 6:00 AM (ya… aku mandi tak lama. Ingat aku mandi wajib ke?) Sebab dah lengkap berpakaian dan tak telanjang aku pun bukalah tirai jendela hotel. Mak ai…!!! Betul ke jam 6:00 pagi nih??? Alamak…! Lupa bah! Aku di tempat yang waktunya lebih kurang sejam awal! Habis… Subuh aku tadi tu dikira apa…?

Dan dari BKI (Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu) aku naik MASwings). Pramugari Roseanne ni memang menepati cita rasa – kecik molek. Macam Nora Danish pun ada… Aduhai Sabah… Tapi kenapa pramugari MASwings ni lebih lawa-lawa mengancam daripada yang MAS punya erk…? Oh ya… flight aku ke Sandakan ni delay 3 jam! Apa daaa…

Dan aku tiba juga ke SDK (Lapangan Terbang Sandakan). Dah tengah hari, so pergi lunch dulu. Check in kat hotel untuk freshen up. Dan ya, kutahu sudah orang-orang Sandakan adalah orang yang paling bersih dalam Malaysia! Kedai makannya sangat bersih! Dan orang-orang Sandakan… well… orang Semenanjung macam aku susah nak bezakan puak dan suku dia orang ni sebab ada banyak puak dan suku kat sini. Yang nampak ganas tu dia orang kata orang Suluk (Sulu le tu). Sampai yang pandu kereta ala orang KL (sebab potong queue) dia orang akan cakap “Haaa… Tu Suluk tuh bah!” Aharks…

Sangat cantik tempat aku tinggal ni. Tu Pasar Umum Sandakan. Tepi laut. Nelayan bawa naik tangkapan kat jeti tu terus jual kat pasar tu juga seawal 3:00 pagi. Ketam sekilo RM11.00. Orang Sandakan kata mahal tu sebab sebelum ni boleh dapat RM5.00 sekilo. Ikan kerapu RM25.00 sekilo, pun dia orang kata mahal. Kalau dia orang datang Semenanjung agaknya mati kat pasar kat Semenanjung ni sebab sakit jantung tengok harga ketam dan ikan kerapu kat Semenanjung.

Yup… tu kapal Tentera Laut. Sentiasa bersedia menjaga keamanan rakyat jelata. Pengorbananmu dikenang duhai perwira. Aku masuk bank nak keluar duit dari ATM siang tu, ada 5 orang ATM gak (Angkatan Tentera Malaysia daaa) dari army siap berbaju celoreng dan bersenjata api berat, pun tengah keluarkan duit kat ATM. Never felt safer doing business in banks before… hehehehe…

Gambar diambil dari sebelah hotel je ni. Cantik? May be. Tapi yang nyata, bersih! Bukan lautnya, tapi daratnya.

Sebelah hotel gak. Dan memang ramai orang suka melepak kat sini all the time. Kau orang tak suka ke kalau macam ni? Kat tebing bawah tu sebenarnya ramai gak orang mancing. Mr. Gafaro mesti suka ni kan…? Dan awex Sabah… aduh… Hmmm…

Perkarangan hotel ialah pemandangan ni. Ya tuan-tuan dan puan-puan, itu adalah Lautan Pasifik. Dalam tu siot! Dan ya, aku takkan pergi dekat!

Nasib baik dia orang tak letak katil sebelah tingkap! Adoi… Dan nasib baik bilik aku ni kat tingkat 18. Tapi melihat ke luar tu… Adeh…! Sahabat… aku nak kau kat sini! Tolong kuatkan aku!

Dinner malam tu tuan rumah bawa pergi Ocean King. Well… kat Sandakan ni memang mewah seafood le. Dan yes, aku teringat Sang Siput le ofkoz. Dan salah satu menu tu ialah… uhuk! Aku memang tak makan siput, tapi…

…ni apa ni…??? Dia orang panggil siput tarik. Erkhhh…! Dia orang suruh aku cuba gak. Bertahun-tahun aku memang tak boleh makan siput walaupun siput sedut atau siput belitung tu. Tapi sebab elemen Sang Siput maka aku berjaya makan siput belitung hari tu. Dan siput tarik ni? Aku makan 6 ekor! Tapi aku rasa aku takkan jamah siput lagi sampai mati lepas ni…

Weh! Ni swimming pool hotel weh! Alahai… kenapalah aku tak bawa swimsuit… Kalau aku pakai swimsuit dan berenang kat sini kompem semua orang lari dan pool ni aku sorang yang punye!

Dan 5 haribulan aku kembali ke KUL (KLIA laaa…). Mengharapkan kegembiraan dan keterujaan bila dapat kembali ke Semenanjung sebab dapat dekat semula dengan orang yang sentiasa di hati. Tinggi sungguh harapan dan keterujaan pagi sebelum bertolak dari SDK hari tu. Tapi…

Dan aku pun tak tahu nak mengharapkan apa untuk menguatkan semangat aku yang dah cair hilang sepanjang penerbangan sebab mengetahui kat bawah tu seluas-luasnya Laut Cina Selatan… Takut sangat… Dan dah tak ada tempat pergantungan pula… Ya Tuhan beri aku faham erti sabar…

A Friend in Need… The Obnoxious Reality

Posted in Budaya, Sosial on 5 November 2012 by Najwa Aiman

It’s human norm, I guess, to say good beautiful things about something which are naturally horrid and dreadful in reality. Things which we know are almost impossible to exist. Therefore our creative minds would imagine the beauty of such atrocious reality and we cultivate hopes deep inside our hearts for that beauty to eventually come into being. Hence those beautiful words describing what we desire though we know they must be far from real.

And of course, the persons who best understand what such words mean are those who experienced the obnoxious reality… A friend in need…? Well… They don’t exist… Never did…

And I think the best words to describe the opposite of the above fantasy to wake people up to the bitter reality would be—